Agrárközélet
Agrárközélet

Új vezető az Erste Agrár Kompetencia Központ élén

Új vezető az Erste Agrár Kompetencia Központ élén

Agrofórum Online

Két év alatt csaknem 60 százalékkal nőtt az Erste Bank agrárhitelállománya. A bank szakembereinek és ügyfeleinek az Erste Agrár Kompetencia Központ nyújt támogatást, amelyet október 9-től Fórián Zoltán, az ágazat elismert szakembere vezet.

Fórián Zoltán (a képen jobb oldalt) a vezetője október 9-tól az Erste Agrár Kompetencia Központnak

Még félig sincs tele a pohár, ahhoz, hogy a magyar agrárgazdaság magasabb szinten tudja kihasználni adottságait, élni tudjon napjaink vissza nem térő támogatási, pályázati, és az alacsony kamatkörnyezet nyújtotta lehetőségekkel, olyan pénzintézeti stratégiai partnerre van szüksége, amely nem csak finanszírozási, hanem a teljes gazdálkodási tevékenységét tudja szakmailag támogatni. Az Erste Bank ezért újította meg Agrár Kompetencia Központját. A tanácsadó pénzintézeti modell kialakításával mind az ügyfelek, mind a bank munkatársai több piaci ismerethez, Magyarországon unikumnak számító agrárpiaci előrejelzésekhez juthatnak – mondta Fórián Zoltán az Erste Bank bikali agrárgazdasági fórumán, ahol a precíziós gazdálkodás lehetőségeiről kaptak tájékoztatást a megjelent vállalkozások. Fórián Zoltán szerint a precíziós gazdálkodásra való áttérés szükségesség nem kérdőjelezhető meg, a kérdés inkább az, ki, mikor szánja el magát. Mivel az Európai Unió következő pénzügyi-kifizetési ciklusában a környezetgazdálkodás mellett éppen a precíziós gazdálkodás lesz az egyik preferált terület, az ilyen irányú fejlesztéseket a támogatási rendszer is motiválni fogja

Gór Arnold, aki ugyancsak most csatlakozott az Agrár Kompetencia Központhoz, előadásában kiemelte, hogy precíziós gazdálkodás nemcsak a nagy agrárvállalatok lehetősége, ugyanakkor nem térül meg mindenkinek. Kifizetődőbb lehet intenzív, koncentrált termelés és magasabb hozzáadott érték esetén, mint például a kertészet és az állattenyésztés. A precíziós gazdálkodás kiválthat emberi munkát, segíthet döntéseket hozni, ellenben nem alkalmas a szaktudás kiváltására, ezért bevezetéséhez előzetes konzultációra, működtetéséhez pedig folyamatos szaktanácsadásra van szükség. Gór Arnold a precíziós gazdálkodás további terjedésére számít, mivel ez versenyelőnyt ad azoknak, akik képesek beruházni akár saját erőből, akár a mostani kamatkörnyezetben nagyon kedvező hitelek segítségével.

Szerdahelyi Róbert, az Erste Bank kkv igazgatója szerint az Agrár Kompetencia Központjuknak nagy szerepe van abban, hogy kiemelkedő mértékben tudták növelni az agrárhitelportfóliójukat. Ez azt mutatja, hogy az ügyfelek is elismerik azt a tanácsadói, szakértői munkát, amit az Agrár Kompetencia Központ szakemberei nyújtanak nekik és a bank finanszírozással foglalkozó munkatársainak. Az Erste célja továbbra is az, hogy ne egyszerűen hitelt kínáljon az agrárium szereplőinek, hanem szakértőivel elemzésekkel, tanácsadói munkával segítse a fejlődésüket, a legjobb szakmai és finanszírozási megoldások megtalálását. Ehhez ad most újabb lökést a két, országosan ismert agrárszakember csatlakozása az Agrár Kompetencia Központhoz.

(Agrofórum Online – Erste Agrár Kompetencia Központ)

Digitalizáció és automatizáció - új dimenziók az élelmiszergazdaságban

2019. október 17. 05:38

A REGIONS 4FOOD projekt magyar partnere, a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. szeptemberben két tanulmányútra is ellátogatott, hogy megismerje a projekt nemzetközi partnereinek jó gyakorlatait.

Elindult az első európai vízalap

2019. október 16. 14:33

Fontos cél a vízintenzív iparágak - mint a mezőgazdaság, vagy az élelmiszeripar - hatékonyabb vízfelhasználásának előmozdítása, különös tekintettel az aszály okozta gazdasági károk megelőzése.

Brutális kárt okoznak az illegális pálinkafőzők

2019. október 16. 13:35

Csak idén közel tízezer liter gyümölcspárlatot és további nyolcezer liter, erre a célra elkészített cefrét foglalt le a Nemzeti Adó -, és Vámhivatal.

Keleti országok képviselőivel tárgyalt az agrárminiszter

2019. október 16. 08:02

Törökország és Magyarország számára nagy lehetőség lehet a közös fellépés harmadik piacokon, például a vetőmag, húsáruk tekintetében.

Nőtt az agrárvállalatok hitelállománya

2019. május 23. 09:33

A mezőgazdaságban továbbra is a forinthitelek a meghatározóak, részesedésük a mezőgazdaság hitelállományán belül változatlanul 90 százalék felett van.

Az MKB Csoport két tagja is az AgrárgépShow-n

2018. január 23. 09:25

A HUNGEXPO-n megrendezésre kerülő Agrárgépshow 2018 az év legnagyobb hazai agráripari kiállítása, ezért az MKB Pénzügyi Csoport számára kiemelten fontos, hogy teljes agrárportfoliójával képviselje magát az eseményen.

Új kamattámogatású hitelprogram indítását tervezi idén az agrártárca

2019. január 24. 10:04

Az agárminiszter szerdán az Agromashexpo és Agrárgépshow szakkiállításon jelentette be, hogy új kamattámogatású hitelprogram indítását tervezi idén az agrártárca a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások fejlesztéseinek és beruházásainak segítésére.

Eddig több mint 135 milliárd forintot helyeztek ki Agrár Széchenyi Kártyán keresztül

2019. április 9. 05:47

Több mint 7000 agrárvállalkozás használja napi szinten az Agrár Széchenyi Kártyáját, a konstrukció 2011. évi meghirdetése óta több mint 135 milliárd forint kedvező finanszírozási lehetőséghez jutottak az agrárszektor vállalkozói.