Állattenyésztés

A baromfipiac óriása betörne a húshelyettesítők szegmensébe

Agrofórum Online

Franciaország legnagyobb baromfipiaci csoportja, az LDC célja, hogy 2026-ig több mint háromszorosára növelje növényi alapú termékeinek mennyiségét, és nyitott az ágazatban történő felvásárlásra annak a tervnek a részeként, hogy a következő négy évben 40%-kal növelje bevételeit.

A növényi alapú élelmiszerek piaca az elmúlt években megugrott, és jelentős befektetéseket vonzott a globális agrár-élelmiszeripari csoportoktól, köztük a Nestle-től, a PepsiCo-tól és az Archer Daniels Midland-től, remélve, hogy kihasználják az egészségesebb táplálkozás irányába mutató trendet.

„Az ambíciónk, hogy kísérjük az úgynevezett flexitárius, azaz félig vegetáriánus mozgalmat azzal a céllal, hogy 2026-ra elérjük a 10 000 tonnányi előállított terméket a jelenlegi 3000 tonnáról és a 60 millió eurós értékesítést, mely pusztán organikus növekedés révén nem működik” – mondta Philippe Gelin, az LDC új vezérigazgatója. „Emellett nyitottak leszünk minden olyan lehetőségre, amely a termékek külső növekedése kapcsán felmerülhet” – tette hozzá.

A növényi alapú húshelyettesítő termékcsoport azonban továbbra is kis része marad az LDC-nek, amely elsősorban a friss baromfira és a készételekre koncentrál.

A csoport, amely 2021/22-ben 5,1 milliárd eurós árbevételt ért el, ami éves szinten 14,5%-os növekedést jelent, 2026-ra 7,0 milliárd eurót, valamint a kamat- és adózás előtti eredmény (EBITDA) 40%-os növekedését tűzi ki célul, 560 millió euróra.

Gelin nem volt hajlandó útmutatást adni a 2022/23-as pénzügyi évre, mondván, ebben a szakaszban túl sok az ismeretlen, mind a mennyiségeket, mind az árakat illetően. Az LDC arra számít, hogy a csoport baromfitermelése 12-15%-kal csökken március-augusztusban Franciaország valaha volt legrosszabb madárinfluenza-válsága miatt – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

Gelin szerint továbbra is az ügyfelekre kell hárítania a magasabb költségek nagy részét, amelyekkel a közelmúltban megugrott a gabonaárak, amelyek a baromfitakarmány nagy részét teszik ki.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Halat enne karácsonykor? Erre készüljön fel!

2025. december 16. 08:10

Mindenki panaszkodik a hal árára, mégis ez kerül az ünnepi asztalra. Mi áll a karácsonyi halőrület mögött?

Rejtélyes állatok bukkantak fel a Hortobágyon, egy ismeretlen világból érkeztek

2025. december 13. 09:10

Érdemes-e és egyáltalán, etikus-e feltámasztani rég kihalt állatokat? A Hortobágyon is folynak erre vonatkozó kísérletek.

A levegőbe fecskendezett mérge is veszélyes ennek a rovarnak, már Magyarországon is megjelent

2025. november 25. 09:10

Az emberrel szemben nem agresszívabb a hazai lódarázsnál az ázsiai változat, a méhpopulációkra viszont óriási veszélyt jelent.

Tejjel fűtenek egy gazdaságban, az ötlet csak első hallásra megbotránkoztató

2025. november 24. 09:10

Nincs szó félreértésről, sem pedig értékesítési nehézségből adódó „bosszúról”, egy német faluban szándékosan használnak újfajta módszert a fűtésre.

Több millió baromfit kell levágni Franciaországban

2022. március 18. 07:33

A madárinfluenza-járványok fokozták a nyomást, amely a baromfitermelőkre nehezedik és akiknek a takarmányköltségek ugrásszerű növekedésével kell szembenézniük.

Kell-e baromfi egy kertbe? – Előnyök, hátrányok és megfontolandó szempontok

2025. szeptember 17. 05:40

Az alábbi cikk segít mérlegelni a döntést: valóban szüksége van-e baromfira a kertjében – vagy inkább csak a romantikus elképzelések csábítják?

Amit a madárinfluenzáról tudni érdemes III. rész

2021. október 15. 05:36

Mi a teendő, ha madárinfluenza tüneteit észleljük a háztájon tartott baromfin? Mi történik a bejelentést követően? Mi történik, ha fertőzött állatunk vagy állataink vannak? Milyen korlátozásokat von maga után a betegség megjelenése?

Baromfiágazat: égető szükség lenne az exportra

2020. május 26. 06:37

Az exportra égető szükségünk lenne, a magyar baromfiágazat jelentősen külföldre termel. Az úgynevezett „nagyvevő országaink” részben Európában, részben Távol-Keleten vannak.