Állattenyésztés

A jövő takarmánya a rovarfehérje?

Agrofórum Online

A globális népességnövekedés és a hagyományos fehérjeforrások, mint a szója és a halliszt, környezeti terhei új megoldások keresésére ösztönzik az agrárszektort.

A rovarfehérje, különösen a fekete katonalégy (Hermetia illucens) és a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvái, ígéretes alternatívát jelentenek. Ezek az ízeltlábúak magas fehérjetartalmuk és kedvező aminosav-összetételük révén alkalmasak lehetnek a hagyományos takarmány-kiegészítők kiváltására.

Fekete katonalégy
Fekete katonalégy

Sertéstáp rovarból: elmélet és gyakorlat

Kísérleti eredmények szerint a rovarfehérje alapú takarmányok pozitív hatással lehetnek a sertések növekedésére és egészségére. Azonban a gyakorlatban még számos kihívással kell szembenézni: a rovaralapú takarmányok előállítási költségei jelenleg magasabbak, mint a hagyományos alternatíváké, és a technológiai infrastruktúra is fejlesztésre szorul.

Az Európai Unió 2021-ben engedélyezte bizonyos rovarfehérjék felhasználását a sertés- és baromfitakarmányokban
Az Európai Unió 2021-ben engedélyezte bizonyos rovarfehérjék felhasználását a sertés- és baromfitakarmányokban

Az iparág kihívásai

Bár a rovarfehérje-piac gyors növekedést mutat, a szektor még számos akadállyal küzd. A nagyüzemi rovarfarmok működtetése jelentős beruházásokat igényel, és a termelés skálázása technológiai és logisztikai kihívásokat vet fel. Emellett a szabályozási környezet és a fogyasztói elfogadás is befolyásolja az iparág fejlődését.

Európai szabályozás és lehetőségek

Az Európai Unió 2021-ben engedélyezte bizonyos rovarfehérjék felhasználását a sertés- és baromfitakarmányokban, ami jelentős lépés a rovaralapú takarmányok elterjedése felé. Ez a döntés új lehetőségeket nyit meg a fenntartható állattenyésztés terén, és ösztönözheti a rovarfehérje-alapú takarmányok kutatását és fejlesztését.

Kitekintés: a rovarfehérje jövője

A rovarfehérje-alapú takarmányok ígéretes alternatívát kínálnak a fenntartható állattenyésztésben, de az iparág fejlődése számos tényezőtől függ. A technológiai innovációk, a gazdasági életképesség, a szabályozási támogatás és a társadalmi elfogadás mind kulcsszerepet játszanak abban, hogy a rovarfehérje valóban a jövő takarmányává váljon.

(Forrás: Insekten als Schweinefutter: Nur ein Hype oder schon praxistauglich | agrarheute.com, Alternatives Futter im Schweinetrog: Mehlwürmer und Soldatenfliegen | agrarheute.com)

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tejjel fűtenek egy gazdaságban, az ötlet csak első hallásra megbotránkoztató

2025. november 24. 09:10

Nincs szó félreértésről, sem pedig értékesítési nehézségből adódó „bosszúról”, egy német faluban szándékosan használnak újfajta módszert a fűtésre.

Elképesztő! A telep, ahol a galamboknak már semmi esélyük

2025. november 24. 07:10

A gazdák már majdnem feladták, amikor bevetettek egy döbbenetes módszert – a ragadozó madarak percek alatt rendet tettek a telepen.

Ez a kutyák kedvenc szava, sokat elárul házi kedvenceinkről

2025. november 21. 09:10

A kutyák nemcsak a szövegkörnyezet alapján találják ki az emberi szavak jelentését, de valóban értik is azokat. Melyik lehet a kedvencük?

Megvizsgálták a kutyák agyát, az eredmények nyugtalanító kérdéseket vetettek fel

2025. november 15. 16:10

A háziasítás elvileg az agytérfogat csökkenésével jár az állatok esetében. A kutyák vajon miért jelentenek kivételt ebben a farkasokhoz képest?

A rovarpiac jövőjéről

2023. április 28. 15:32

A takarmány célú rovarpiac az évtized végére eléri az évi 2 milliárd eurós összforgalmat, éves szinten 1 millió tonna rovarlisztet termelve, de mindez nem azt jelenti, hogy nekünk, embereknek vasárnapi ebédként rovarokat kell majd fogyasztanunk.

A csótányoknak is jut szerep a jövő mezőgazdaságában

2024. augusztus 31. 16:10

Szigorú higiéniai normák mellett már Európában és Észak-Amerikában is működnek rovarfarmok, amelyek iránt egyre nagyobb a kereslet.

Rovar van a levesben!

2023. január 16. 08:00

A globális népességnövekedés hatására a húsfogyasztás mértéke nőni fog az elkövetkezendő évtizedekben.

Közvetlen fogyasztás helyett: sertéstakarmányozás rovarokkal

2023. november 24. 14:40

Az európai ember számára a rovarok fogyasztása néhány kísérletező kedvű egyén kivételével teljesen idegen. De mi lenne, ha mi maradnánk a hagyományos ételeinknél, mint a baromfi vagy a disznó, és őket táplálnánk ezzel az új fehérjeforrással? A baromfi esetében ez már bevett eljárás, és biztató kísérletek folynak a sertések takarmányozásával kapcsolatban is.