32℃ 17℃
június 3. Klotild, Cecília, Károly
Állattenyésztés

A jövő takarmánya a rovarfehérje?

Agrofórum Online

A globális népességnövekedés és a hagyományos fehérjeforrások, mint a szója és a halliszt, környezeti terhei új megoldások keresésére ösztönzik az agrárszektort.

A rovarfehérje, különösen a fekete katonalégy (Hermetia illucens) és a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvái, ígéretes alternatívát jelentenek. Ezek az ízeltlábúak magas fehérjetartalmuk és kedvező aminosav-összetételük révén alkalmasak lehetnek a hagyományos takarmány-kiegészítők kiváltására.

Fekete katonalégy
Fekete katonalégy

Sertéstáp rovarból: elmélet és gyakorlat

Kísérleti eredmények szerint a rovarfehérje alapú takarmányok pozitív hatással lehetnek a sertések növekedésére és egészségére. Azonban a gyakorlatban még számos kihívással kell szembenézni: a rovaralapú takarmányok előállítási költségei jelenleg magasabbak, mint a hagyományos alternatíváké, és a technológiai infrastruktúra is fejlesztésre szorul.

Az Európai Unió 2021-ben engedélyezte bizonyos rovarfehérjék felhasználását a sertés- és baromfitakarmányokban
Az Európai Unió 2021-ben engedélyezte bizonyos rovarfehérjék felhasználását a sertés- és baromfitakarmányokban

Az iparág kihívásai

Bár a rovarfehérje-piac gyors növekedést mutat, a szektor még számos akadállyal küzd. A nagyüzemi rovarfarmok működtetése jelentős beruházásokat igényel, és a termelés skálázása technológiai és logisztikai kihívásokat vet fel. Emellett a szabályozási környezet és a fogyasztói elfogadás is befolyásolja az iparág fejlődését.

Európai szabályozás és lehetőségek

Az Európai Unió 2021-ben engedélyezte bizonyos rovarfehérjék felhasználását a sertés- és baromfitakarmányokban, ami jelentős lépés a rovaralapú takarmányok elterjedése felé. Ez a döntés új lehetőségeket nyit meg a fenntartható állattenyésztés terén, és ösztönözheti a rovarfehérje-alapú takarmányok kutatását és fejlesztését.

Kitekintés: a rovarfehérje jövője

A rovarfehérje-alapú takarmányok ígéretes alternatívát kínálnak a fenntartható állattenyésztésben, de az iparág fejlődése számos tényezőtől függ. A technológiai innovációk, a gazdasági életképesség, a szabályozási támogatás és a társadalmi elfogadás mind kulcsszerepet játszanak abban, hogy a rovarfehérje valóban a jövő takarmányává váljon.

(Forrás: Insekten als Schweinefutter: Nur ein Hype oder schon praxistauglich | agrarheute.com, Alternatives Futter im Schweinetrog: Mehlwürmer und Soldatenfliegen | agrarheute.com)

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kolosztrumos edények tisztítása sorsdöntő lehet

2025. május 21. 16:10

A kolosztrum életmentő lehet a borjak számára, de csak akkor, ha az itatáshoz használt eszközök megfelelően tiszták.

Hatékonyabb állattartással kevesebb antibiotikum?

2025. május 17. 16:10

A FAO szerint az állattartás hatékonyságának növelése akár 57%-kal is csökkentheti az antibiotikumhasználatot 2040-ig, megelőzve a rezisztencia terjedését.

Szigorúbb védekezés: afrikai sertéspestis Szlovákiában

2025. május 9. 16:10

Szlovákiában házisertéseket is érint az ASP, ezért a magyar sertéstartóknak még szigorúbban kell betartaniuk a járványvédelmi szabályokat.

Húsvéti bárányhús: hagyomány és exportkincs

2025. április 20. 08:10

Húsvétkor sok kultúrában hagyomány a bárányhús fogyasztása, Magyarországon azonban a szerepe visszafogottabb.

Közvetlen fogyasztás helyett: sertéstakarmányozás rovarokkal

2023. november 24. 14:40

Az európai ember számára a rovarok fogyasztása néhány kísérletező kedvű egyén kivételével teljesen idegen. De mi lenne, ha mi maradnánk a hagyományos ételeinknél, mint a baromfi vagy a disznó, és őket táplálnánk ezzel az új fehérjeforrással? A baromfi esetében ez már bevett eljárás, és biztató kísérletek folynak a sertések takarmányozásával kapcsolatban is.

Légytenyésztésbe kezdett egy nő a saját lakásában

2025. január 18. 16:10

Célja egy olyan zárt rendszer kifejlesztése volt, amelyben az érintés nélküli rovarnevelés valósul meg, a lárvától a légyig, majd a betakarítást követően ismét a lárva szakaszig.

Rovar van a levesben!

2023. január 16. 08:00

A globális népességnövekedés hatására a húsfogyasztás mértéke nőni fog az elkövetkezendő évtizedekben.

Az olaszok jelentős része nemet mond a rovarokból nyert élelmiszerekre

2023. március 24. 12:41

Olaszországban az agrártárca, az egészségügyi és a nemzeti termékeket védő minisztérium közös rendeletben szabályozza a rovarlisztet tartalmazó élelmiszerek címkézését és értékesítését.