Állattenyésztés

A klímaváltozás növeli az állati betegségek kockázatát

Syngenta Blog

Az éghajlatváltozás növelheti az állatok fertőző betegségének kockázatát, állapították meg a kutatók. A jelenség nagy veszélyt hordoz, ugyanis ezek átterjedhetnek az emberekre is.

A Notre Dame Egyetem, a Dél-Floridai Egyetem és a Wisconsin-Madison Egyetem tudósai által készített tanulmány egy olyan jelenséget tárt fel, amelyet „termikus eltérési hipotézisnek” neveznek.

“Annak megértése, hogy az állati fertőző betegségek súlyosságának foka és elterjedése hogyan változhat a jövőben, új megvilágításba került a SARS-CoV-2 által okozott globális járvány miatt, amely feltehetően vadon élő állatokból ered” – mondta Jason Rohr, a Notre Dame Egyetem biológiai tudományok tanszékének vezetője.

A kutatócsoport több mint 7000 különböző állat-gazda-parazita rendszer felméréséből gyűjtött adatokat mind a hét kontinensen, hogy az állatok és kórokozóik sokrétű kapcsolatát felvázolják mind a vízi, mind a szárazföldi környezetben.

A kutatók összegyűjtötték a történelmi hőmérsékleti és csapadékrekordokat az egyes felmérések időpontjában és helyén, valamint az egyes helyekre vonatkozó hosszú távú éghajlati adatokat, hogy megértsék, hogyan befolyásolja a hőmérséklet az állatbetegség kockázatát különböző éghajlaton, és hogy ezek a minták hogyan változnak az állatok és kórokozók tulajdonságaitól függően.

Ezután modelljeiket a globális klímaváltozás-előrejelzésekhez kapcsolták, hogy megjósolják, hol nőhet leginkább az állati fertőző betegségek kockázata. Az elemzés szerint a globális felmelegedés valószínűleg elmozdítja a fertőző betegségeket az Egyenlítőtől. Az állati fertőző betegségek kockázata a bolygó mérsékelt és hűvös régióiban is növekszik.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hatékonyabb állattartással kevesebb antibiotikum?

2025. május 17. 16:10

A FAO szerint az állattartás hatékonyságának növelése akár 57%-kal is csökkentheti az antibiotikumhasználatot 2040-ig, megelőzve a rezisztencia terjedését.

A jövő takarmánya a rovarfehérje?

2025. május 14. 16:10

A rovarfehérje-alapú takarmányok fenntartható alternatívát kínálnak az állattenyésztésben, de vajon készen áll-e az iparág az áttörésre?

Szigorúbb védekezés: afrikai sertéspestis Szlovákiában

2025. május 9. 16:10

Szlovákiában házisertéseket is érint az ASP, ezért a magyar sertéstartóknak még szigorúbban kell betartaniuk a járványvédelmi szabályokat.

Húsvéti bárányhús: hagyomány és exportkincs

2025. április 20. 08:10

Húsvétkor sok kultúrában hagyomány a bárányhús fogyasztása, Magyarországon azonban a szerepe visszafogottabb.

A metánkibocsátás miatt bírálják az állattenyésztési ágazatot

2022. február 19. 05:36

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az ember által előidézett metánkibocsátás 44%-áért az állattenyésztés a felelős.

Vigyázzunk rájuk!

2018. március 1. 15:35

Nagyon szeszélyes arcát mutatja február utolsó hete számunkra, hűen a nevéhez és történetéhez, a Viharsarok mindig tartogat meglepetéseket.

Hal- és zöldségtermelés egyszerre - jön az intelligens akvapóniás rendszer

2021. április 24. 16:01

A halnevelés és növénytermesztés párhuzamos megvalósítása nagy kihívást jelent, megoldást hozhat a svédek intelligens vezérlőrendszere.

Elfogytak a hentesek, folyamatosan zárnak be a vágóhidak Németországban

2023. szeptember 9. 08:40

A zweibrückeni vágóhíd bezárása a környékbeli termelők számára különösen rossz hír, és többen az állatállományuk leépítését fontolgatják.