24℃ 20℃
július 27. Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Állattenyésztés

A klímaváltozás növeli az állati betegségek kockázatát

Syngenta Blog

Az éghajlatváltozás növelheti az állatok fertőző betegségének kockázatát, állapították meg a kutatók. A jelenség nagy veszélyt hordoz, ugyanis ezek átterjedhetnek az emberekre is.

A Notre Dame Egyetem, a Dél-Floridai Egyetem és a Wisconsin-Madison Egyetem tudósai által készített tanulmány egy olyan jelenséget tárt fel, amelyet „termikus eltérési hipotézisnek” neveznek.

“Annak megértése, hogy az állati fertőző betegségek súlyosságának foka és elterjedése hogyan változhat a jövőben, új megvilágításba került a SARS-CoV-2 által okozott globális járvány miatt, amely feltehetően vadon élő állatokból ered” – mondta Jason Rohr, a Notre Dame Egyetem biológiai tudományok tanszékének vezetője.

A kutatócsoport több mint 7000 különböző állat-gazda-parazita rendszer felméréséből gyűjtött adatokat mind a hét kontinensen, hogy az állatok és kórokozóik sokrétű kapcsolatát felvázolják mind a vízi, mind a szárazföldi környezetben.

A kutatók összegyűjtötték a történelmi hőmérsékleti és csapadékrekordokat az egyes felmérések időpontjában és helyén, valamint az egyes helyekre vonatkozó hosszú távú éghajlati adatokat, hogy megértsék, hogyan befolyásolja a hőmérséklet az állatbetegség kockázatát különböző éghajlaton, és hogy ezek a minták hogyan változnak az állatok és kórokozók tulajdonságaitól függően.

Ezután modelljeiket a globális klímaváltozás-előrejelzésekhez kapcsolták, hogy megjósolják, hol nőhet leginkább az állati fertőző betegségek kockázata. Az elemzés szerint a globális felmelegedés valószínűleg elmozdítja a fertőző betegségeket az Egyenlítőtől. Az állati fertőző betegségek kockázata a bolygó mérsékelt és hűvös régióiban is növekszik.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hazánk újra madárinfluenza‑mentes – mit jelent ez a gyakorlatban?

2025. július 22. 08:10

Július 5-től hazánk hivatalosan is mentes a madárinfluenzától – ez fontos mérföldkő az állattenyésztők és az exportpiacok számára.

Fűfehérje: új fehérjeforrás a tejágazatban?

2025. július 3. 14:10

Holland innováció: fűből nyert fehérje válthatja a szóját, miközben csökkentheti a nitrogénkibocsátást és a trágya mennyiségét.

Juhhimlő Romániában: mi következik?

2025. június 19. 14:10

Romániában először azonosították a juhhimlő vírusát. A betegség gyorsan terjed, és komoly gazdasági károkat okozhat az állattartóknak.

Drágulás jöhet a mézpiacon: súlyos kiesést jelentettek

2025. június 11. 11:10

Az ukrán méhészek gyenge évre és mézdrágulásra számítanak – az akácot elvitte a fagy, a napraforgó sem ígér sokat.

A jövő húsételeinek nagyobb része nem lesz állati eredetű!

2019. június 22. 11:20

Az előrejelzések szerint 2040 húsételeinek 35 százaléka sejtkultúra-tenyészetekből, 25 százaléka pedig növényi pótlékokból fog állni.

A szarvasmarha-, juh-, és kecsketartók figyelmét hívja fel az Agrárminisztérium

2022. december 22. 10:24

Tájékoztató a szarvasmarha-, juh- és kecsketartók egyes feladatairól a jövő évi egységes támogatási kérelem beadásához kapcsolódóan.

A metánkibocsátás miatt bírálják az állattenyésztési ágazatot

2022. február 19. 05:36

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az ember által előidézett metánkibocsátás 44%-áért az állattenyésztés a felelős.

Már nem kötelező zártan tartani a baromfikat

2022. augusztus 12. 08:16

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte madárinfluenzától való mentességét.