Állattenyésztés

A klímaváltozás növeli az állati betegségek kockázatát

Syngenta Blog

Az éghajlatváltozás növelheti az állatok fertőző betegségének kockázatát, állapították meg a kutatók. A jelenség nagy veszélyt hordoz, ugyanis ezek átterjedhetnek az emberekre is.

A Notre Dame Egyetem, a Dél-Floridai Egyetem és a Wisconsin-Madison Egyetem tudósai által készített tanulmány egy olyan jelenséget tárt fel, amelyet „termikus eltérési hipotézisnek” neveznek.

“Annak megértése, hogy az állati fertőző betegségek súlyosságának foka és elterjedése hogyan változhat a jövőben, új megvilágításba került a SARS-CoV-2 által okozott globális járvány miatt, amely feltehetően vadon élő állatokból ered” – mondta Jason Rohr, a Notre Dame Egyetem biológiai tudományok tanszékének vezetője.

A kutatócsoport több mint 7000 különböző állat-gazda-parazita rendszer felméréséből gyűjtött adatokat mind a hét kontinensen, hogy az állatok és kórokozóik sokrétű kapcsolatát felvázolják mind a vízi, mind a szárazföldi környezetben.

A kutatók összegyűjtötték a történelmi hőmérsékleti és csapadékrekordokat az egyes felmérések időpontjában és helyén, valamint az egyes helyekre vonatkozó hosszú távú éghajlati adatokat, hogy megértsék, hogyan befolyásolja a hőmérséklet az állatbetegség kockázatát különböző éghajlaton, és hogy ezek a minták hogyan változnak az állatok és kórokozók tulajdonságaitól függően.

Ezután modelljeiket a globális klímaváltozás-előrejelzésekhez kapcsolták, hogy megjósolják, hol nőhet leginkább az állati fertőző betegségek kockázata. Az elemzés szerint a globális felmelegedés valószínűleg elmozdítja a fertőző betegségeket az Egyenlítőtől. Az állati fertőző betegségek kockázata a bolygó mérsékelt és hűvös régióiban is növekszik.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért esik vissza az európai marhahústermelés?

2025. szeptember 15. 16:10

Az EU-ban 2025 első félévében közel 5%-kal esett a marhavágás. A kínálat szűkül, az árak tartósan magasak.

Egészségesebb szarvasmarhák? Fűzfakéreg és bors lehet a megoldás

2025. szeptember 4. 16:10

Természetes megoldás a tehenek támogatására: fűzfakéreg és bors adalék segíthet a stresszes időszakok átvészelésében.

Milyen zenét szeret a tehén? A kutatások válaszolnak

2025. augusztus 27. 16:10

Kísérletek szerint a lassú klasszikus zene megnyugtatja a teheneket, növeli a tejhozamot és javítja a jólétüket.

Egységesítés a szarvasmarha-genetikában: új irányt mutat az EU

2025. augusztus 17. 14:10

Az Európai Unió új, egységes tenyészérték-rendszert vezet be, amely forradalmasíthatja a szarvasmarhatenyésztést.

Változtak a takarmányvizsgálati módszerek

2020. november 2. 10:09

Az Európai Bizottság október 26-án kihirdetett végrehajtási rendelete módosítja a 152/2009/EK rendeletnek a takarmányok hatósági ellenőrzése során az állati eredetű alkotóelemek meghatározására szolgáló analitikai módszerek megállapításáról szóló VI. mellékletét.

Gümőkórt mutattak ki két szarvasmarha telepen

2023. január 20. 09:17

2023 elején két Somogy vármegyei szarvasmarha telepen is gümőkór-fertőzöttség igazolt a Nébih laboratóriuma.

AKI: nőtt a baromfihúsexport

2023. május 18. 12:22

Az AKI vágási statisztikai adatai alapján Magyarországon 145 ezer tonna (élősúly) baromfit vágtak le 2023. január–márciusban, 7,5 százalékkal többet, mint 2022 azonos időszakában.

10 műszaki trend, amit 2023-ban érdemes figyelemmel kísérni

2023. április 14. 11:26

Egy ENSZ-tanulmány szerint a világ lakosságának mintegy 9,9%-a még mindig éhezik, így a közel 10 milliárd ember ellátásának kérdése komoly kihívást jelent. Mivel a környezeti változásokat nehéz megjósolni, a mezőgazdaság technológiai újításai felé kell fordulnunk.