Állattenyésztés

A klímaváltozás növeli az állati betegségek kockázatát

Syngenta Blog

Az éghajlatváltozás növelheti az állatok fertőző betegségének kockázatát, állapították meg a kutatók. A jelenség nagy veszélyt hordoz, ugyanis ezek átterjedhetnek az emberekre is.

A Notre Dame Egyetem, a Dél-Floridai Egyetem és a Wisconsin-Madison Egyetem tudósai által készített tanulmány egy olyan jelenséget tárt fel, amelyet „termikus eltérési hipotézisnek” neveznek.

“Annak megértése, hogy az állati fertőző betegségek súlyosságának foka és elterjedése hogyan változhat a jövőben, új megvilágításba került a SARS-CoV-2 által okozott globális járvány miatt, amely feltehetően vadon élő állatokból ered” – mondta Jason Rohr, a Notre Dame Egyetem biológiai tudományok tanszékének vezetője.

A kutatócsoport több mint 7000 különböző állat-gazda-parazita rendszer felméréséből gyűjtött adatokat mind a hét kontinensen, hogy az állatok és kórokozóik sokrétű kapcsolatát felvázolják mind a vízi, mind a szárazföldi környezetben.

A kutatók összegyűjtötték a történelmi hőmérsékleti és csapadékrekordokat az egyes felmérések időpontjában és helyén, valamint az egyes helyekre vonatkozó hosszú távú éghajlati adatokat, hogy megértsék, hogyan befolyásolja a hőmérséklet az állatbetegség kockázatát különböző éghajlaton, és hogy ezek a minták hogyan változnak az állatok és kórokozók tulajdonságaitól függően.

Ezután modelljeiket a globális klímaváltozás-előrejelzésekhez kapcsolták, hogy megjósolják, hol nőhet leginkább az állati fertőző betegségek kockázata. Az elemzés szerint a globális felmelegedés valószínűleg elmozdítja a fertőző betegségeket az Egyenlítőtől. Az állati fertőző betegségek kockázata a bolygó mérsékelt és hűvös régióiban is növekszik.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megvizsgálták a kutyák agyát, az eredmények nyugtalanító kérdéseket vetettek fel

2025. november 15. 16:10

A háziasítás elvileg az agytérfogat csökkenésével jár az állatok esetében. A kutyák vajon miért jelentenek kivételt ebben a farkasokhoz képest?

Hat év börtön jár a törvénysértő sertéstartóknak, nincs több pardon

2025. november 14. 13:10

Megduplázott börtönbüntetés, pénzbírság, pontrendszer – az állatjólétet rendszeresen figyelmen kívül hagyó tenyésztőkre szigorúan lecsapnak Dániában. A példa gyorsan elterjedhet a többi uniós országban is.

Három vármegye, három vírus: soha nem volt ennyire fontos a járványvédelem

2025. november 13. 14:10

Egy hét alatt három súlyos állatbetegség jelent meg Magyarországon. Mi áll a terjedés mögött, és mit tehetnek az állattartók?

Köteles vagyok elviselni a szomszéd állattartásának bűzét és zaját?

2025. november 12. 09:10

A szomszédjog alapját képezi, hogy szükségtelenül senki se zavarja a körülötte élőket. Vajon a nagyobb létszámú állattartás milyen megítélés alá esik?

A malacfarokkurtítás a múlté - Van jobb megoldás!

2023. október 17. 09:10

A farokrágás gyakori probléma a sertéstartó gazdaságokban. Megelőzése, megszüntetése érdekében sokszor alkalmazzák a gazdák a rutinszerű farokkurtítást, amely állatjóléti szempontból kifogásolható módszer. Jó tudni, hogy a farokrágás kiváltó okainak megszüntetésével jó eséllyel megelőzhető a farokrágás kialakulása.

Business Superbrands díjat nyert az Agrofeed

2020. május 29. 05:38

A Superbrands program célja a legkiválóbb fogyasztói és üzleti márkák díjazása és megismertetése a társadalommal. Az Agrofeed Kft., hazánk egyik jelentős premix és takarmánykiegészítő gyártója immár 3. alkalommal nyerte el a megtisztelő elismerést.

Baromfitartók, már elektronikus úton is beadható ez a kérelem!

2022. április 14. 10:24

A Nébih Ügyfélprofil Rendszerén keresztül is benyújthatók a baromfitelepek betelepítésére és újratelepítésére irányuló kérelmek.

Farkas Sándor: a mezőgazdaság egyik legversenyképesebb ágazata a baromfitenyésztés

2021. szeptember 12. 10:18

A magyar hústermelés több mint felét a baromfiágazat adja, az alapanyag-előállítással több mint 1900 árutermelő gazdaság foglalkozik.