Állattenyésztés

AKI: csökken a tejtermékek ára

AKI

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 172,41 forint/kilogramm volt 2023 májusában.

A fehérjetartalom 0,01 százalékpontos, a zsírtartalom 0,12 százalékpontos romlása, valamint az alapár 6 százalékos csökkenése mellett a nyerstej átlagára 8 százalékkal mérséklődött 2023 májusában a 2023. áprilisihoz képest, és 14 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát.

A nyerstej árának egy hónap alatti csökkenése a termékpálya további fázisaiban is megmutatkozott. Az AKI PÁIR adatai szerint a tej és tejtermékek értékesítési ára közül a tejföl és a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tej (egyaránt –1 százalék), az adagolt vaj és a gyümölcsös joghurt (egyaránt –2 százalék), az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej (–3 százalék), a tejföl (–5 százalék), a trappista sajt (–11 százalék) és a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej (–13 százalék) ára csökkent.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért esik vissza az európai marhahústermelés?

2025. szeptember 15. 16:10

Az EU-ban 2025 első félévében közel 5%-kal esett a marhavágás. A kínálat szűkül, az árak tartósan magasak.

Egészségesebb szarvasmarhák? Fűzfakéreg és bors lehet a megoldás

2025. szeptember 4. 16:10

Természetes megoldás a tehenek támogatására: fűzfakéreg és bors adalék segíthet a stresszes időszakok átvészelésében.

Milyen zenét szeret a tehén? A kutatások válaszolnak

2025. augusztus 27. 16:10

Kísérletek szerint a lassú klasszikus zene megnyugtatja a teheneket, növeli a tejhozamot és javítja a jólétüket.

Egységesítés a szarvasmarha-genetikában: új irányt mutat az EU

2025. augusztus 17. 14:10

Az Európai Unió új, egységes tenyészérték-rendszert vezet be, amely forradalmasíthatja a szarvasmarhatenyésztést.

Egyre több a mesterséges tej az élelmiszerekben

2023. augusztus 19. 05:40

A vállalatok világszerte dolgoznak azon, hogy nagy mennyiségben állítsanak elő olyan mesterséges tejet, amely rendkívül hasonlít a tehéntejhez. A laboratóriumban előállítható terméknek környezetbarátnak és olcsónak kell lennie.

A szupertej kevésbé okoz emésztési panaszokat - jelentős tejipari innováció

2021. január 16. 04:36

Az A2-es tej nem tartalmazza azt a fehérjetípust, ami emésztési problémákat okoz.

Az olaszok jelentős része nemet mond a rovarokból nyert élelmiszerekre

2023. március 24. 12:41

Olaszországban az agrártárca, az egészségügyi és a nemzeti termékeket védő minisztérium közös rendeletben szabályozza a rovarlisztet tartalmazó élelmiszerek címkézését és értékesítését.

A rovarpiac jövőjéről

2023. április 28. 15:32

A takarmány célú rovarpiac az évtized végére eléri az évi 2 milliárd eurós összforgalmat, éves szinten 1 millió tonna rovarlisztet termelve, de mindez nem azt jelenti, hogy nekünk, embereknek vasárnapi ebédként rovarokat kell majd fogyasztanunk.