Állattenyésztés

AKI: csökken a tejtermékek ára

AKI

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 172,41 forint/kilogramm volt 2023 májusában.

A fehérjetartalom 0,01 százalékpontos, a zsírtartalom 0,12 százalékpontos romlása, valamint az alapár 6 százalékos csökkenése mellett a nyerstej átlagára 8 százalékkal mérséklődött 2023 májusában a 2023. áprilisihoz képest, és 14 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát.

A nyerstej árának egy hónap alatti csökkenése a termékpálya további fázisaiban is megmutatkozott. Az AKI PÁIR adatai szerint a tej és tejtermékek értékesítési ára közül a tejföl és a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tej (egyaránt –1 százalék), az adagolt vaj és a gyümölcsös joghurt (egyaránt –2 százalék), az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej (–3 százalék), a tejföl (–5 százalék), a trappista sajt (–11 százalék) és a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej (–13 százalék) ára csökkent.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hatékonyabb állattartással kevesebb antibiotikum?

2025. május 17. 16:10

A FAO szerint az állattartás hatékonyságának növelése akár 57%-kal is csökkentheti az antibiotikumhasználatot 2040-ig, megelőzve a rezisztencia terjedését.

A jövő takarmánya a rovarfehérje?

2025. május 14. 16:10

A rovarfehérje-alapú takarmányok fenntartható alternatívát kínálnak az állattenyésztésben, de vajon készen áll-e az iparág az áttörésre?

Szigorúbb védekezés: afrikai sertéspestis Szlovákiában

2025. május 9. 16:10

Szlovákiában házisertéseket is érint az ASP, ezért a magyar sertéstartóknak még szigorúbban kell betartaniuk a járványvédelmi szabályokat.

Húsvéti bárányhús: hagyomány és exportkincs

2025. április 20. 08:10

Húsvétkor sok kultúrában hagyomány a bárányhús fogyasztása, Magyarországon azonban a szerepe visszafogottabb.

Az olaszok jelentős része nemet mond a rovarokból nyert élelmiszerekre

2023. március 24. 12:41

Olaszországban az agrártárca, az egészségügyi és a nemzeti termékeket védő minisztérium közös rendeletben szabályozza a rovarlisztet tartalmazó élelmiszerek címkézését és értékesítését.

A szupertej kevésbé okoz emésztési panaszokat - jelentős tejipari innováció

2021. január 16. 04:36

Az A2-es tej nem tartalmazza azt a fehérjetípust, ami emésztési problémákat okoz.

Burgonyafehérje mint alternatíva

2021. július 27. 07:37

A burgonyafehérje egy új növényi eredetű fehérjetermék, amely a burgonyakeményítő gyártása során keletkező melléktermékből állítható elő, így kedvező fenntarthatósági paraméterekkel rendelkezik.

Megtalálták a szójafehérje teljes emésztésének kulcsát

2023. augusztus 28. 17:10

A szójabab inhibitorai ellenállnak a természetes és exogén proteázoknak, és megakadályozzák a szójafehérje teljes emésztését. A szójadarában lévő tripszin-inhibitorok inaktiválásának hatékonyabbá és gazdaságosabbá tétele afféle Szent Grál a takarmányiparban.