16℃ 8℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike
Állattenyésztés

Az intenzív állattenyésztés közegészségügyi veszélyeket hordozhat

Syngenta Blog

Az Egyesült Királyság tudósai által vezetett új kutatások szerint az antibiotikumok túlzott használata, az állatok nagy száma és az intenzív módszerek által okozott alacsony genetikai sokféleség növeli annak valószínűségét, hogy kórokozók jelentős közegészségügyi problémát – epidémiát – okozzanak.

A Bath-i és a Sheffield-i Egyetem által vezetett nemzetközi tudóscsoport kutatása szerint a környezeti változások és a haszonállatokkal való fokozott kapcsolat révén kialakult bakteriális fertőzések az embereket is veszélyeztethetik.

A fejlett országokban a bakteriális gasztroenteritis elsődleges oka a Campylobacter jejuni, és ezeknek az eseteknek a fele állatokkal való érintkezéssel van összefüggésben. Ez a baktérium súlyos hasmenést idéz elő az emberi szervezetben. A becslések szerint háromszor annyi esetet okoz, mint az E.coli, a Salmonella és a Listeria.

Az intenzív gazdálkodási gyakorlatok tökéletes környezetet biztosítanak a kórokozók globális terjedéséhez a kereskedelmi hálózatokon keresztül.

Sam Sheppard professzor szerint az elmúlt évtizedekben számos vírus és kórokozó baktérium „ugrott” vadon élő állatokról emberekre. Majmokból HIV, madarakból H5N1 származott. A Covid-19 is – a feltételezések szerint – denevérekből származik.

„Az állatokban szállított kórokozók egyre nagyobb veszélyt jelentenek az emberekre, és eredményeink rámutatnak, hogy alkalmazkodóképességük lehetővé teszi számukra a gazdaszervezet cseréjét.”

A kutatók azt remélik, hogy tanulmányuk segíthet a tudósoknak a jövőbeni lehetséges problémák előrejelzésében, így megelőzhető a járványok kialakulása.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Újra pestismentes Magyarország!

2025. október 28. 10:10

Zala vármegyéből indult a fertőzés, de gyors hatósági fellépéssel sikerült megfékezni – most a nemzetközi elismerés is megérkezett.

Fenntartható tejpótló, ami működik

2025. október 26. 16:10

A HP 100 enzimkezelt szójafehérje hozza a tejfehérje teljesítményét, miközben olcsóbb és fenntarthatóbb.

A sertéstartók isszák meg az autóipari csatározások levét, Kína bekeményített

2025. október 19. 09:10

Az elektromos autók behozatalán kapott hajba az Európai Unió és Kína, a csetepaté elszenvedője viszont egy harmadik fél lett, a sertéstenyésztési ágazat.

Fűzfa mint klímamentő takarmány? Ígéretes kutatás!

2025. október 17. 07:10

A fűzfa levele akár 80%-kal csökkentheti a szarvasmarhák káros gázkibocsátását – és ezzel új irányt mutathat az állattartásban.

Megdöbbentő: az állattenyésztés nyeli el az uniós agrártámogatások 82 százalékát

2024. április 8. 13:40

Az állattartás és a takarmány-előállítás szívja fel az uniós mezőgazdasági támogatások bő négyötödét. Mindez azért is fájó, mert az ágazati termékek tizede az EU-n kívüli piacokon köt ki.

NAK: előtérbe kell helyezni a magyar sertéshúst

2020. szeptember 19. 08:39

A magyar piac egyensúlya megőrzésének lehetséges lépéseit vitatták meg sertéságazati szereplők a NAK által szervezett csütörtöki eseményen.

A jövő húsételeinek nagyobb része nem lesz állati eredetű!

2019. június 22. 11:20

Az előrejelzések szerint 2040 húsételeinek 35 százaléka sejtkultúra-tenyészetekből, 25 százaléka pedig növényi pótlékokból fog állni.

A sertésállomány a nagyméretű gazdaságoknál koncentrálódik

2022. február 20. 04:36

A sertést tartó gazdaságok száma 67 százalékkal visszaesett 2020-ra, és alig haladta meg a 48 ezret.