27℃ 18℃
június 3. Klotild, Cecília, Károly
Állattenyésztés

Cinket és vitaminokat is tartalmaz az innovatív takarmánykiegészítő

MATE

Speciális takarmánykiegészítőt fejlesztett ki és tesztelt egy hároméves nemzetközi projekt keretében az Adexgo Kft., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézete (MATE ÉTTI), valamint négy román partner közös konzorciuma. Az ásványi anyagokban, vitaminokban és polifenolokban gazdag ZYNCOPPYEAST kiegészítő valamennyi gazdasági haszonállat takarmányozásában felhasználható.

A cink az állati szervezetekben számos enzim és az immunrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen, a polifenolok pedig az oxidáció gátlása révén stabil takarmánykiegészítők gyártását teszik lehetővé. A ZYNCOPPYEAST ezeken túl további ásványi anyagokat (például kalciumot, magnéziumot, nátriumot, foszfort, szelént, vasat és mangánt), valamint vitaminokat (különösen B-vitaminkomplexet) is tartalmaz, illetve élesztő alapja miatt nagyobb a biológiai hasznosulása, a növényi eredetű takarmányokhoz viszonyítva pedig nagyobb nyersfehérjetartalom jellemzi.

A szabadalommal védett gyártástechnológiával előállított takarmánykiegészítő nagyon alacsony koncentrációban is homogénen, probléma nélkül bekeverhető a gazdasági haszonállatok előkeverékeibe és késztakarmányaiba, illetve magas hőmérséklettel járó takarmánytechnológiai műveletek (például extrudálás) mellett is megőrzi stabilitását.

Mint azt a kutatók megállapították, a takarmánykiegészítővel ellátott tojótápok etetése hatékonyabb tojástermelést is eredményez, miközben egyéb naturális termelési paraméterek is javulhatnak. Az elvégzett humán és műszeres érzékszervi vizsgálatok alapján mindezek mellett kijelenthető, hogy a termék használata nincs kedvezőtlen hatással a tojások érzékszervi tulajdonságaira.

Az „Új típusú takarmánykiegészítő fejlesztése az állatok termelési mutatóinak javítására” című EUREKA-projekt keretében főként baromfitenyésztő vállalatok részére kívántak egy új, innovatív takarmánykiegészítő terméket létrehozni, az új termék azonban valamennyi gazdasági haszonállat, így sertés, szarvasmarha, növendék- és tenyészállatok, valamint nyúl és méh takarmányozásában is kiválóan használható a fehérjeellátás javítására.

2020. december 31-én zárult a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 50 458 810 Ft vissza nem térítendő támogatását elnyert nemzetközi projekt, amely az Adexgo Kft. balatonfüredi keverőüzemében és herceghalmi CORRELTECH® laboratóriumában, valamint a MATE ÉTTI Élelmiszerkémia és -analitika Tanszékén valósult meg.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kolosztrumos edények tisztítása sorsdöntő lehet

2025. május 21. 16:10

A kolosztrum életmentő lehet a borjak számára, de csak akkor, ha az itatáshoz használt eszközök megfelelően tiszták.

Hatékonyabb állattartással kevesebb antibiotikum?

2025. május 17. 16:10

A FAO szerint az állattartás hatékonyságának növelése akár 57%-kal is csökkentheti az antibiotikumhasználatot 2040-ig, megelőzve a rezisztencia terjedését.

A jövő takarmánya a rovarfehérje?

2025. május 14. 16:10

A rovarfehérje-alapú takarmányok fenntartható alternatívát kínálnak az állattenyésztésben, de vajon készen áll-e az iparág az áttörésre?

Szigorúbb védekezés: afrikai sertéspestis Szlovákiában

2025. május 9. 16:10

Szlovákiában házisertéseket is érint az ASP, ezért a magyar sertéstartóknak még szigorúbban kell betartaniuk a járványvédelmi szabályokat.

Elhunyt Schmidt János, a takarmányozástudomány kiemelkedő alakja

2020. november 21. 06:36

Schmidt Jánost, a kiemelkedő tudóst 2020. november 19-én érte a halál.

AM: a kaszálási korlátozások feloldását kéri hazánk Brüsszeltől

2022. július 11. 10:07

Az aszályhelyzet miatt az Agrárminisztérium az Európai Bizottsághoz fordul az agrár-környezetgazdálkodási programban résztvevők érdekében.

Növényi eredetű takarmányadalékot fejlesztettek ki

2023. május 16. 13:46

Az ellenőrzött, természetes anyagokra alapozott állati eredetű élelmiszerek iránt egyre nő a fogyasztói igény.

Elkerülhető a baromfi-kannibalizmus? Hogyan?

2023. augusztus 27. 13:40

Az ártatlannak tűnő csipkedés, mészevés hamar átválthat kannibalizmusba, ha nem figyelünk a baromfiállományra. Megfelelő takarmányozással, a tartási körülmények javításával a probléma hatékonyan megelőzhető.