24℃ 12℃
május 1. Fülöp, Jakab, Zsaklin, Jefte, József
Állattenyésztés

Emelkedtek a tojásárak

Világgazdaság

A húsvét utáni és a nyári alacsony árakhoz képest emelkedtek a tojásárak, és a nagyobb termelők költségeit már fedezik – állítja Pákozd Gergely, a Tojásszövetség volt alelnöke, írja a Világgazdaság.

Körülbelül 10-15 éve rövidülnek a szezonok, jó néhány éve még karácsonyra, húsvétra is korábban kezdtek bevásárolni az emberek. Ám tojásforgalmazás szempontjából a karácsony ettől függetlenül is erős szezon, már vetekszik a húsvéttal – mondta a Világgazdaságnak Pákozd Gergely tojástermelő, a Tojásszövetség korábbi alelnöke. A tojásnál mint rövid szavatossági idejű terméknél gond, hogy a megnövekedett igényeket nagyon nehéz kiszolgálni ilyen rövid időn belül. Ezért a termelők készleteznek a karácsonyi szezon előtt. Ugyanakkor a szezon elmúltával egyértelműen csökken a kereslet, holott a tyúkok ugyanannyi tojást tojnak, mint a nagy kereslet idején. Az talán megnyugtató a nagyobb termelőknek, hogy ebben az időszakban a háztájiban tartott tyúkok jellemzően nem tojnak, míg húsvét után szinte mindenütt, ami nagyobb versenyhelyzetet teremt a tojás­piac szereplőinek.

Bár Pákozd Gergely szerint a piaci árak nincsenek teljesen rendben, de a jelenlegi árszint fedezi a nagyobb termelők költségeit, a kisebb, néhány ezer darabot termelőkét viszont nem feltétlenül. Az utóbbiak a nagyobb versenytársaiknál fajlagosan magasabb költségekkel dolgoznak, ezért, ha adott szint alá esnek az árak, abbahagyják a termelést.

A tojástermelők helyzetét is nehezíti a jelentős bérköltség-emelkedés, és mivel munkaerőből is hiány van, azt kénytelenek kiváltani. Ám míg az intenzív, ketreces tojástermelő rendszerek jól automatizálhatók, az alternatív, szabadtartásos mélyalmos megoldás kevésbé. Ráadásul egyes áruházláncok jelezték, hogy a jövőben kiiktatnák a kínálatukból a ketreces tartásból származó tojást.

Mi azt mondjuk, hogy hagyjuk a fogyasztókat dönteni ebben a kérdésben – mondta erről Pákozd Gergely, aki a tojástermelők felelősségének tartja a fogyasztók tájékoztatását.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti bárányhús: hagyomány és exportkincs

2025. április 20. 08:10

Húsvétkor sok kultúrában hagyomány a bárányhús fogyasztása, Magyarországon azonban a szerepe visszafogottabb.

Véget ért a fertőzött RSZKF-telepek felszámolása

2025. április 15. 11:10

A ragadós száj- és körömfájás (RSZKF) legutóbbi két kitörésének helyszínein, Győr-Moson-Sopron vármegyében található Darnózselin és Dunakilitin, befejeződött a fertőzött szarvasmarhák leölése és ártalmatlanítása.

Kártalanítás és vis maior segíti az állattartókat

2025. április 14. 11:10

A ragadós száj- és körömfájás vírus miatt vis maior helyzetet hirdetett ki Nagy István agrárminiszter.

Segítség a száj- és körömfájás miatt károsult gazdálkodóknak

2025. április 1. 11:10

A ragadós száj- és körömfájás miatt nehéz helyzetbe került gazdálkodók anyagi támogatást igényelhetnek a Bérgarancia Alapból.

Kockázatos és drága lenne az átállás ketrecesről mélyalmos tojástermelésre

2019. december 9. 08:58

Az EU szabványnak megfelelő, feljavított ketreces tojástermelő technológia gazdaságosabb, valamint állategészségügyi szempontból a tyúkoknak is kedvezőbb.

Egy hónap alatt 720 tojást evett meg egy diák

2024. október 12. 14:10

Kiderült, hogy ha a koleszterinszint csökkentésére van szükség, akkor nem kevesebb, hanem egyenesen sokkal több tojást kell fogyasztani.

Világszerte egyre jobban drágul a tojás

2022. április 15. 08:06

A kereslet ugrásszerűen megnő a húsvéti ünnepek körül.

Korlátlanul áramlik Európába az ukrán baromfihús és tojás

2023. augusztus 18. 09:10

Meg kell állítani az ukrán baromfihús- és tojásimportot, az Európai Unióba korlátlan mennyiségben érkező termékek ugyanis nemcsak az uniós termelés jövőjét, így hosszútávon Európa önellátóképességét veszélyeztetik, hanem élelmiszerbiztonsági szempontból is aggályosak – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Baromfi Termék Tanács.