Állattenyésztés

Húsvéti bárányhús: hagyomány és exportkincs

Agrofórum Online

Magyarországon a húsvéti bárány jelkép, de bárányhúsból alig fogy itthon. A juhágazatnak inkább az export miatt fontos a húsvét.

A bárány ősidők óta a tisztaság és az áldozat jelképe, a keresztény húsvéti hagyományban Jézus Krisztus szimbóluma.

Húsvétkor sok kultúrában hagyomány a bárányhús fogyasztása – főként a mediterrán országokban kedvelt fogás az ünnepi asztalon​. Magyarországon azonban a bárányhús szerepe visszafogottabb.

Bár a húsvéti ünnepkörben a bárány szimbolikusan megjelenik, a hazai konyhákban ritkán kerül terítékre bárányhús. A magyar lakosság éves bárányhús-fogyasztása mindössze ~0,2 kg/fő​, ami elenyésző más húsfélékhez képest.

Ennek megfelelően a báránypiacot döntően az export határozza meg, a bárányok mintegy 90%-a külföldön talál vevőre​.

Exportorientált juhágazat

A magyar juhágazat hagyományosan a nemzetközi piacokra termel. Évtizedek óta Olaszország a fő felvevőpiac, ahol húsvétkor a katolikus hagyomány miatt az egyik legkedveltebb étel a bárányhús​.

Az utóbbi években azonban bővül a kereslet más nyugat-európai országok részéről is: egyre több magyar bárány kerül Franciaországba, Németországba, Belgiumba és Hollandiába​.

A húsvét kiemelt szezon: a hazai bárányexport közel 40%-a közvetlenül az ünnep előtt realizálódik​. Ilyenkor százezres nagyságrendben szállítanak bárányokat külföldre​, elsősorban élőállatként.

A 2025 tavaszán Magyarországon felbukkant ragadós száj- és körömfájás járvány átmenetileg veszélyeztette az olaszországi exportot, ami miatt a felvásárlási árak a szokásos 2300-2400 Ft/kg-ról ~1700-1800 Ft/kg-ra zuhantak​.

A hatóságok gyors beavatkozásának köszönhetően húsvét előtt sikerült feloldani a korlátozásokat, így a szállítmányok végül útnak indulhattak Olaszország felé​.

Belföldi fogyasztás ösztönzése

Mivel a magyar piacon csekély a bárányhús iránti kereslet, a kormányzat és szakmai szervezetek igyekeznek népszerűsíteni e húsfajtát. 2025-ben húsvéti kampány indult „A hagyomány új köntösben” szlogennel, amely kóstoltatásokkal és receptversennyel hívja fel a figyelmet arra, hogy a bárányhús nemcsak ünnepi alkalmakra való​.

A bárányhús magas biológiai értékű fehérjeforrás, gazdag B-vitaminokban és relatíve alacsony zsírtartalmú​, így egészséges alternatíva lehet a fogyasztók számára.

Fontos volna növelni a hazai fogyasztást a jelenlegi minimális szintről​, hiszen minden megvásárolt bárányhús nemcsak az egészséges étrendet szolgálja, hanem a magyar juhtenyésztőket is támogatja. A bővülő külföldi kereslet mellett a belső piac élénkítése hosszú távon stabilabbá teheti az ágazatot.

A bárányhús szerepe húsvétkor tehát kettős: egyszerre tradicionális szimbólum, mely a vallási ünnephez kötődik, és egyben fontos mezőgazdasági exporttermék.

Míg a magyar ünnepi asztalokon továbbra is inkább a sonka és a tojás dominál, a juhágazat számára húsvét jelenti az év csúcspontját.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egészen furcsa viselkedést mutat a magyar házi macskák ötöde, friss kutatás fejtette meg a titkot

2025. október 31. 16:10

Biztosan sok macskatartó felfigyelt már arra, hogy a házi kedvence valahogy „más”, mint a többi cica. És ez nem véletlenül van így.

Újra felütötte fejét a madárinfluenza Magyarországon

2025. október 30. 10:10

Ismét megjelent a madárinfluenza hazánkban – a Nébih Tiszajenőn erősítette meg a H5N1 vírus jelenlétét egy közel húszezer kacsát számláló gazdaságban.

Újra pestismentes Magyarország!

2025. október 28. 10:10

Zala vármegyéből indult a fertőzés, de gyors hatósági fellépéssel sikerült megfékezni – most a nemzetközi elismerés is megérkezett.

Fenntartható tejpótló, ami működik

2025. október 26. 16:10

A HP 100 enzimkezelt szójafehérje hozza a tejfehérje teljesítményét, miközben olcsóbb és fenntarthatóbb.

A korai húsvét tesz be idén a bárányexportnak

2018. március 26. 13:43

A tavalyi 120 ezernél kevesebb lehet idén 10-15 százalékkal a húsvéti bárányexport Olaszországba, mivel a bárányok súlya a korai húsvét miatt még nem éri el az értékesítéshez szükséges mértéket

Ha péntek, akkor halas recept: Halchips

2019. április 12. 13:08

A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.

Húsvéti tojásfestés természetes anyagok segítségével húsvétra

2021. április 2. 09:02

Próbáljuk ki idén a húsvéti tojásokat természetes anyagokkal megfesteni, ezzel is csökkentve a mesterséges festékanyagok használatát az otthonunkban, miközben új színeket varázsolunk az ünnepi készülődésbe!

Hímes tojás: színek, minták, üzenetek

2022. április 10. 05:37

Fekete Ildikóval beszélgettünk, aki a tojásfestést rendkívül szerényen, csak a hobbijának nevezi. Teszi ezt úgy, hogy a hímes tojás készítéssel már gyakorlatilag valamennyi olyan elismerést kiérdemelte, amellyel egy népművész rendelkezhet…