Állattenyésztés

Húsvéti bárányhús: hagyomány és exportkincs

Agrofórum Online

Magyarországon a húsvéti bárány jelkép, de bárányhúsból alig fogy itthon. A juhágazatnak inkább az export miatt fontos a húsvét.

A bárány ősidők óta a tisztaság és az áldozat jelképe, a keresztény húsvéti hagyományban Jézus Krisztus szimbóluma.

Húsvétkor sok kultúrában hagyomány a bárányhús fogyasztása – főként a mediterrán országokban kedvelt fogás az ünnepi asztalon​. Magyarországon azonban a bárányhús szerepe visszafogottabb.

Bár a húsvéti ünnepkörben a bárány szimbolikusan megjelenik, a hazai konyhákban ritkán kerül terítékre bárányhús. A magyar lakosság éves bárányhús-fogyasztása mindössze ~0,2 kg/fő​, ami elenyésző más húsfélékhez képest.

Ennek megfelelően a báránypiacot döntően az export határozza meg, a bárányok mintegy 90%-a külföldön talál vevőre​.

Exportorientált juhágazat

A magyar juhágazat hagyományosan a nemzetközi piacokra termel. Évtizedek óta Olaszország a fő felvevőpiac, ahol húsvétkor a katolikus hagyomány miatt az egyik legkedveltebb étel a bárányhús​.

Az utóbbi években azonban bővül a kereslet más nyugat-európai országok részéről is: egyre több magyar bárány kerül Franciaországba, Németországba, Belgiumba és Hollandiába​.

A húsvét kiemelt szezon: a hazai bárányexport közel 40%-a közvetlenül az ünnep előtt realizálódik​. Ilyenkor százezres nagyságrendben szállítanak bárányokat külföldre​, elsősorban élőállatként.

A 2025 tavaszán Magyarországon felbukkant ragadós száj- és körömfájás járvány átmenetileg veszélyeztette az olaszországi exportot, ami miatt a felvásárlási árak a szokásos 2300-2400 Ft/kg-ról ~1700-1800 Ft/kg-ra zuhantak​.

A hatóságok gyors beavatkozásának köszönhetően húsvét előtt sikerült feloldani a korlátozásokat, így a szállítmányok végül útnak indulhattak Olaszország felé​.

Belföldi fogyasztás ösztönzése

Mivel a magyar piacon csekély a bárányhús iránti kereslet, a kormányzat és szakmai szervezetek igyekeznek népszerűsíteni e húsfajtát. 2025-ben húsvéti kampány indult „A hagyomány új köntösben” szlogennel, amely kóstoltatásokkal és receptversennyel hívja fel a figyelmet arra, hogy a bárányhús nemcsak ünnepi alkalmakra való​.

A bárányhús magas biológiai értékű fehérjeforrás, gazdag B-vitaminokban és relatíve alacsony zsírtartalmú​, így egészséges alternatíva lehet a fogyasztók számára.

Fontos volna növelni a hazai fogyasztást a jelenlegi minimális szintről​, hiszen minden megvásárolt bárányhús nemcsak az egészséges étrendet szolgálja, hanem a magyar juhtenyésztőket is támogatja. A bővülő külföldi kereslet mellett a belső piac élénkítése hosszú távon stabilabbá teheti az ágazatot.

A bárányhús szerepe húsvétkor tehát kettős: egyszerre tradicionális szimbólum, mely a vallási ünnephez kötődik, és egyben fontos mezőgazdasági exporttermék.

Míg a magyar ünnepi asztalokon továbbra is inkább a sonka és a tojás dominál, a juhágazat számára húsvét jelenti az év csúcspontját.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Borzasztó dologra derült fény, a mesterséges intelligencia is tettestárs benne

2025. december 23. 16:10

A baromfitenyésztésben és tojástermelésben már most kézzelfogható előnyöket kínál a mesterséges intelligencia alkalmazása a humán dolgozókhoz képest.

Új fertőzés terjed a macskák között, kétharmaduknál elhullást okoz

2025. december 22. 16:10

A madárinfluenza vírusa rendkívül változékony, előfordul, hogy madarakon kívül más fajokat is megbetegít. Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

Halat enne karácsonykor? Erre készüljön fel!

2025. december 16. 08:10

Mindenki panaszkodik a hal árára, mégis ez kerül az ünnepi asztalra. Mi áll a karácsonyi halőrület mögött?

Rejtélyes állatok bukkantak fel a Hortobágyon, egy ismeretlen világból érkeztek

2025. december 13. 09:10

Érdemes-e és egyáltalán, etikus-e feltámasztani rég kihalt állatokat? A Hortobágyon is folynak erre vonatkozó kísérletek.

Húsvéti virágok – és a jelentésük

2024. március 30. 10:10

A boltokat elárasztották a húsvéti dekorációk. Nárciszos és jácintos nyuszis tálak mosolyognak ránk a polcokról, egymásba érnek a színes tojásokkal díszített jácintos cserepek. De vajon melyik virág mit szimbolizál a húsvéti asztalon?

Húsvéti sonka

2019. április 19. 06:37

Ha rajtam múlna, minden héten főznénk sonkát. Jó, hát lehet, hogy a tormát és a retket időnként lecserélném valami másra, de magát a sonkát szerintem nagyon nehezen tudnám megunni.

Így készítsünk húsvéti tojásfát!

2024. március 27. 16:10

A húsvéti tojásfa készítése roppant szórakoztató program, amely látványos végeredménnyel zárul. A húsvéti ünnepi asztal pedig úgy lesz igazán varázslatos, hogy ha egy saját készítésű, friss gallyakból épített tojásfa díszíti, szépséges hímes tojásokkal.

Gyűjtsük össze a konyhában a húsvéti tojásfestéshez a színezőanyagokat!

2025. április 18. 05:40

A természetes színezőanyagokkal elképesztően változatos húsvéti tojásokat festhetünk az ünnepre.