A híradásokból már értesülhettek olvasóink – meg itt a honlapunkról is – hogy jelentős mértékben, 5%-ra csökkent a sertéshús áfája. Erről tartott sajtóebéddel egybekötött tájékoztatót a NAK és a VHT január 11-én.
A híradásokból már értesülhettek olvasóink – meg itt a honlapunkról is – hogy jelentős mértékben, 5%-ra csökkent a sertéshús áfája. Erről tartott sajtóebéddel egybekötött tájékoztatót a NAK és a VHT január 11-én.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) nagy érdeklődéssel kísért sajtótájékoztatót tartott.
Győrffy Balázs, a NAK elnöke, a hazai sertéságazat helyzetéről, a jelenlegi kedvezőtlen pozícióból való kilábalás lehetőségeiről beszélt, amelyhez jelentősen hozzájárul az áfa csökkentés.
Dr. Németh Antal, a VHT elnöke, a minőségi sertéshústermelésről és tanúsítási rendszert mutatta be, illetve azt a védjegyet, amelyet a termelőknek, a feldolgozóknak és a forgalmazóknak érdemes lesz kiérdemelniük. (Jelentős részük már meg is tette.)
Szarka Dorottya dietetikus azt a tévhitet igyekezett eloszlatni, miszerint a sertéshús egészségtelen. Kedvezőtlen tendencia, hogy a 40 kg/fő évi sertéshús-fogyasztás napjainkra 25 kg/főre apadt. Szükség van a sertéshús fogyasztására, melynek zsírtartalma és annak összetétele kedvező, a fehérjéi pedig nélkülözhetetlenek az egészséges táplálkozásban.
Cseh János kreatív séf, az új konyhatechnikai eljárásokról, és az így készült termékek széles választékáról beszélt, amelyek új ízhatások révén egyre népszerűbbek. Az áfa-csökkentést külön is kiemelve, örömmel üdvözölte a kezdeményezést.
– Kérdésünkre; miszerint mi arra a garancia, hogy egy idő után a kereskedelem nem „nyeli le” az áfa különbözetet, és lassan visszakapaszkodnak az árak a jelenlegi szintre, azt a választ kaptuk, hogy:
– Fokozott az ellenőrzés a Hatóságok, illetve a Kamara és a Terméktanács részéről. Továbbá az árverseny, amely az árutömeg növekedésével – többek között az áfacsökkentés eredményeként – arra készteti a kereskedőket, hogy ne emeljenek árat.
Sőt – mondta Győrffy Balázs, – már manapság is találkozunk az áruházakban különféle akciókkal, amelyek mind a fogyasztók megnyerésére irányulnak.
Végül nem maradtunk ki a kreatív séf által készített termékek kóstolásának élményéből sem.
*
Fazekas Sándor miniszter egy áruházba látogatva, azt is bejelentette, ahogy tegnap este a TV-ben láthattuk, hogy a minisztérium már vizsgálja az áfacsökkentés lehetőségét több élelmiszertermék estében is.
Csak bátran Miniszter úr!
(Dr. Bódis László – Agrofórum Online)