31℃ 19℃
június 6. Norbert, Norberta, Cintia
Állattenyésztés

Ízletes sajtóebéd a Pesti Disznó Bisztróban

Agrofórum Online

A híradásokból már értesülhettek olvasóink – meg itt a honlapunkról is – hogy jelentős mértékben, 5%-ra csökkent a sertéshús áfája. Erről tartott sajtóebéddel egybekötött tájékoztatót a NAK és a VHT január 11-én.

A híradásokból már értesülhettek olvasóink – meg itt a honlapunkról is – hogy jelentős mértékben, 5%-ra csökkent a sertéshús áfája. Erről tartott sajtóebéddel egybekötött tájékoztatót a NAK és a VHT január 11-én.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) nagy érdeklődéssel kísért sajtótájékoztatót tartott.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke, a hazai sertéságazat helyzetéről, a jelenlegi kedvezőtlen pozícióból való kilábalás lehetőségeiről beszélt, amelyhez jelentősen hozzájárul az áfa csökkentés.

Dr. Németh Antal, a VHT elnöke, a minőségi sertéshústermelésről és tanúsítási rendszert mutatta be, illetve azt a védjegyet, amelyet a termelőknek, a feldolgozóknak és a forgalmazóknak érdemes lesz kiérdemelniük. (Jelentős részük már meg is tette.)

Szarka Dorottya dietetikus azt a tévhitet igyekezett eloszlatni, miszerint a sertéshús egészségtelen. Kedvezőtlen tendencia, hogy a 40 kg/fő évi sertéshús-fogyasztás napjainkra 25 kg/főre apadt. Szükség van a sertéshús fogyasztására, melynek zsírtartalma és annak összetétele kedvező, a fehérjéi pedig nélkülözhetetlenek az egészséges táplálkozásban.

Cseh János kreatív séf, az új konyhatechnikai eljárásokról, és az így készült termékek széles választékáról beszélt, amelyek új ízhatások révén egyre népszerűbbek. Az áfa-csökkentést külön is kiemelve, örömmel üdvözölte a kezdeményezést.

Kérdésünkre; miszerint mi arra a garancia, hogy egy idő után a kereskedelem nem „nyeli le” az áfa különbözetet, és lassan visszakapaszkodnak az árak a jelenlegi szintre, azt a választ kaptuk, hogy:
– Fokozott az ellenőrzés a Hatóságok, illetve a Kamara és a Terméktanács részéről. Továbbá az árverseny, amely az árutömeg növekedésével – többek között az áfacsökkentés eredményeként – arra készteti a kereskedőket, hogy ne emeljenek árat.

Sőt – mondta Győrffy Balázs, – már manapság is találkozunk az áruházakban különféle akciókkal, amelyek mind a fogyasztók megnyerésére irányulnak.

Végül nem maradtunk ki a kreatív séf által készített termékek kóstolásának élményéből sem.

*

Fazekas Sándor miniszter egy áruházba látogatva, azt is bejelentette, ahogy tegnap este a TV-ben láthattuk, hogy a minisztérium már vizsgálja az áfacsökkentés lehetőségét több élelmiszertermék estében is.

Csak bátran Miniszter úr!

(Dr. Bódis László – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Modern állatmenedékek: miért hódít a plexi és a polikarbonát?

2025. június 4. 13:10

A plexi és a polikarbonát egyre népszerűbb választás az állattartók körében – nem véletlenül. Ezek a korszerű anyagok biztonságot, tartósságot és esztétikus megjelenést nyújtanak a kutyák, macskák, madarak vagy kisállatok számára kialakított otthonokban.

A kolosztrumos edények tisztítása sorsdöntő lehet

2025. május 21. 16:10

A kolosztrum életmentő lehet a borjak számára, de csak akkor, ha az itatáshoz használt eszközök megfelelően tiszták.

Hatékonyabb állattartással kevesebb antibiotikum?

2025. május 17. 16:10

A FAO szerint az állattartás hatékonyságának növelése akár 57%-kal is csökkentheti az antibiotikumhasználatot 2040-ig, megelőzve a rezisztencia terjedését.

A jövő takarmánya a rovarfehérje?

2025. május 14. 16:10

A rovarfehérje-alapú takarmányok fenntartható alternatívát kínálnak az állattenyésztésben, de vajon készen áll-e az iparág az áttörésre?

AKI: tavaly kevesebb állatot vágtak le a vágóhidakon, mint az előző évben

2023. március 10. 13:07

A magyarországi vágóhidakon 97,9 ezer darab szarvasmarhát vágtak le 2022-ben, 10,4 százalékkal kevesebbet az előző évinél, sertésből 4 millió 532 ezret, ez 6,9 százalékos csökkenés, baromfiból pedig 207,8 millió darabot, ami 11 százalékkal marad el a 2021. évitől.

A járvány ellenére is növekedett a húsipar Brazíliában

2020. december 10. 06:35

A sertéshús esetében Brazília termelése 3,5 százalékkal, 4,4 millió tonnára nőhet 2021-ben, míg az export jövőre elérheti az 1,1 millió tonnát.

Soha ne legyen rosszabb évünk! - A magyar mezőgazdaság 2018. évi teljesítményének elemzése

2019. március 29. 13:46

Előzetes adatok alapján a mezőgazdaság teljes bruttó kibocsátásának volumene a 2017. évi 4 százalékos csökkenés után 2018-ban 3 százalékkal emelkedett. Ezen belül a növényi termékek kibocsátásának volumene 2, az állatok és állati termékeké pedig 6 százalékkal bővült.

A horvát mezőgazdasági miniszter a magyar élősertés bevitelének szüneteltetését kéri

2018. május 18. 06:44

Az ASP nagyon ellenálló vírus, váladékokban és élelmiszerhulladékban hónapokig fertőzőképes lehet, ugyanakkor nem azonos a klasszikus sertéspestissel - az emberre nem veszélyes.