Állattenyésztés

Kínán kívüli sertéstelepekkel küzdenének a húshiány ellen

Agrofórum Online

A pekingi vezetés arra buzdítja a kínai vállalkozásokat, hogy tengerentúli sertéstelepeket hozzanak létre és az azokból az ázsiai országba importált termékekkel szüntessék meg a húshiányt.

A minden korábbinál súlyosabb hatású afrikai sertéspestis a kínai állomány csaknem felét elpusztította. A pekingi vezetés ezért sürgeti a helyi hatóságokat, a minősített kínai cégeknek arra ösztönözzék, hogy hagyják el az országot és azokban az országokban hozzanak létre sertéstelepeket, amelyekben nem pusztít a betegség. Az így elkészülő üzemekből sertéshúsból készített termékeket lehetne exportálni Kínába.

Az országban különböző terveket dolgoztak ki a sertéstenyésztés fellendítésére és a húskészlet növelésére. Egyre többen aggódnak a sertésárak emelkedése miatt, ami az általános inflációs adatokban is jelentkezik. Mindehhez hozzáadódott a koronavírus, ami a logisztikai területen jelent komoly kihívásokat.

„A kormányzati irányelvek korábban alapvetően a kereskedelemre vonatkoztak, amikor gabonafélékről vagy sertéshúsról volt szó. Eddig nem került szóba, hogy kínai vállalkozások sertéstenyésztéssel foglalkozzanak a tengerentúlon. Igaz korábban soha nem is volt ennyire súlyos az afrikai sertéspestis miatti helyzet” – mondta egy a sertéságazatban érdekelt cég ügyvezető igazgatója az agriculture.com-nak.

Az elképzelések szerint a sertéstelepeket olyan országokban építenék fel, amelyekkel stabilak a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok. Egyelőre arra ösztönzik a helyi vezetőket, hogy az ilyen projektekhez biztosítsanak kellő támogatást, akár építőanyagok formájában. Abban bíznak, hogy az intézkedések hatására a lehető leghamarabb normalizálódhatnak a kínai sertéshús-ellátási problémák. A terv készítői tisztában vannak azzal, hogy az elképzelések megvalósítása időbe telik, de az egyre súlyosabb ellátási problémák miatt szükség van arra, hogy az eddigiektől eltérő megoldásokat keressenek az illetékesek az ázsiai országban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egészségesebb szarvasmarhák? Fűzfakéreg és bors lehet a megoldás

2025. szeptember 4. 16:10

Természetes megoldás a tehenek támogatására: fűzfakéreg és bors adalék segíthet a stresszes időszakok átvészelésében.

Milyen zenét szeret a tehén? A kutatások válaszolnak

2025. augusztus 27. 16:10

Kísérletek szerint a lassú klasszikus zene megnyugtatja a teheneket, növeli a tejhozamot és javítja a jólétüket.

Egységesítés a szarvasmarha-genetikában: új irányt mutat az EU

2025. augusztus 17. 14:10

Az Európai Unió új, egységes tenyészérték-rendszert vezet be, amely forradalmasíthatja a szarvasmarhatenyésztést.

Minőségi bála: szívvel-lélekkel-tapasztalattal + videó

2025. augusztus 5. 16:10

Komjáthi Gábor hazánk legnívósabb lovardáit, és egyik legszínvonalasabb tejelő tehenészetét látja el bálákkal, és garanciát is vállal.

62 malacot loptak el egy sertéstelepről

2018. április 25. 11:20

Az ügyészség a szabadlábon lévő, büntetlen előéletű férfiakkal szemben próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását, és az okozott kár megtérítését indítványozza.

Sajtválogatás: sertés, jávorszarvas és chauri tejéből

2024. február 4. 11:10

Edward Lee séf, étteremtulajdonos nagyjából mindent elért szakmájában amit lehetett, de valószínű, hogy mégis hiányzott valami az életéből, ugyanis úgy döntött, hogy sajtot készít, disznósajtot. Mármint igazit, vagyis hús és por nélkülit, egyszerűen kocatejből.

Miért egészséges a sertéshús?

2019. március 14. 09:36

Mint minden egészséges ételnek, a vörös húsnak, köztük a sertéshúsnak is fontos szerepe van a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásban.

Megmérték, mennyi trágyát termel egy hízósertés

2023. december 15. 13:10

A trágya mindig értéket képviselt a mezőgazdaságban, de az orosz–ukrán háború és az energiaárak robbanásszerű emelkedése óta a jelentősége még jobban megnőtt. Emiatt is jó tudni, hogy átlagosan mennyi trágya keletkezik egy hízó után.