Állattenyésztés

Kínán kívüli sertéstelepekkel küzdenének a húshiány ellen

Agrofórum Online

A pekingi vezetés arra buzdítja a kínai vállalkozásokat, hogy tengerentúli sertéstelepeket hozzanak létre és az azokból az ázsiai országba importált termékekkel szüntessék meg a húshiányt.

A minden korábbinál súlyosabb hatású afrikai sertéspestis a kínai állomány csaknem felét elpusztította. A pekingi vezetés ezért sürgeti a helyi hatóságokat, a minősített kínai cégeknek arra ösztönözzék, hogy hagyják el az országot és azokban az országokban hozzanak létre sertéstelepeket, amelyekben nem pusztít a betegség. Az így elkészülő üzemekből sertéshúsból készített termékeket lehetne exportálni Kínába.

Az országban különböző terveket dolgoztak ki a sertéstenyésztés fellendítésére és a húskészlet növelésére. Egyre többen aggódnak a sertésárak emelkedése miatt, ami az általános inflációs adatokban is jelentkezik. Mindehhez hozzáadódott a koronavírus, ami a logisztikai területen jelent komoly kihívásokat.

„A kormányzati irányelvek korábban alapvetően a kereskedelemre vonatkoztak, amikor gabonafélékről vagy sertéshúsról volt szó. Eddig nem került szóba, hogy kínai vállalkozások sertéstenyésztéssel foglalkozzanak a tengerentúlon. Igaz korábban soha nem is volt ennyire súlyos az afrikai sertéspestis miatti helyzet” – mondta egy a sertéságazatban érdekelt cég ügyvezető igazgatója az agriculture.com-nak.

Az elképzelések szerint a sertéstelepeket olyan országokban építenék fel, amelyekkel stabilak a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok. Egyelőre arra ösztönzik a helyi vezetőket, hogy az ilyen projektekhez biztosítsanak kellő támogatást, akár építőanyagok formájában. Abban bíznak, hogy az intézkedések hatására a lehető leghamarabb normalizálódhatnak a kínai sertéshús-ellátási problémák. A terv készítői tisztában vannak azzal, hogy az elképzelések megvalósítása időbe telik, de az egyre súlyosabb ellátási problémák miatt szükség van arra, hogy az eddigiektől eltérő megoldásokat keressenek az illetékesek az ázsiai országban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hazánk újra madárinfluenza‑mentes – mit jelent ez a gyakorlatban?

2025. július 22. 08:10

Július 5-től hazánk hivatalosan is mentes a madárinfluenzától – ez fontos mérföldkő az állattenyésztők és az exportpiacok számára.

Fűfehérje: új fehérjeforrás a tejágazatban?

2025. július 3. 14:10

Holland innováció: fűből nyert fehérje válthatja a szóját, miközben csökkentheti a nitrogénkibocsátást és a trágya mennyiségét.

Juhhimlő Romániában: mi következik?

2025. június 19. 14:10

Romániában először azonosították a juhhimlő vírusát. A betegség gyorsan terjed, és komoly gazdasági károkat okozhat az állattartóknak.

Drágulás jöhet a mézpiacon: súlyos kiesést jelentettek

2025. június 11. 11:10

Az ukrán méhészek gyenge évre és mézdrágulásra számítanak – az akácot elvitte a fagy, a napraforgó sem ígér sokat.

A Sano megvásárolja a Solum Mezőgazdasági Zrt.-t

2020. augusztus 15. 04:36

A fejlesztések során a Solum szarvasmarhatelepén a tejelő tehenek számát 900-ról 2000-re növelik, a Sano saját sertéstelepén pedig 500 kocáról 1200-ra emelik az állományt.

Sertéseket tettek ellenállóbbá génszerkesztéssel Nagy-Britanniában

2018. június 21. 12:23

A génszerkesztés különbözik a széles körben használt génmódosítás technológiájától. Az elsőben egy szervezet DNS-én precízen elvégzett változtatásról van szó, az utóbbira az jellemző, hogy idegen génszekvenciákat illesztenek egy élőlénybe.

Az unió szarvasmarha- és sertésállománya is csökkent

2022. június 28. 08:02

Szarvasmarhatartás szempontjából kiemelkedik Franciaország a 17,3 milliós állományával, de Németországban is 10 milliónál több állatot tartanak.

Magyar sertéshúsexportról tárgyalt a japán agrártárca képviselője Budapesten

2019. július 5. 17:33

Magyarország az első uniós tagállam, amely megállapodott Japánnal a regionalizációról, az egyezség azonban még csak a baromfihúsra terjed ki, a sertésre nem.