6℃ -2℃
február 5. Ágota, Ingrid, Etelka, Léda
Állattenyésztés

Közvetlen fogyasztás helyett: sertéstakarmányozás rovarokkal

Agrofórum Online

Az európai ember számára a rovarok fogyasztása néhány kísérletező kedvű egyén kivételével teljesen idegen. De mi lenne, ha mi maradnánk a hagyományos ételeinknél, mint a baromfi vagy a disznó, és őket táplálnánk ezzel az új fehérjeforrással? A baromfi esetében ez már bevett eljárás, és biztató kísérletek folynak a sertések takarmányozásával kapcsolatban is.

Mivel 2050-re a világ népessége elérheti a 10 milliárd főt, a csirke- és disznóhús iránti igény is 173%-kal, illetve 105%-kal nőhet. A rovarfehérje viszont könnyen előállítható alternatíva, amelynek piaci értéke már évi 20-30%-kal emelkedik, ahogy elkezdte kiváltani a hagyományos takarmányféléket.

Az Európai Unióban nemrég engedélyezték a feldolgozott rovarfehérjét baromfi- és sertéstakarmányozásra, és ahogy terjed a használatuk, úgy nő majd tovább az értékük is.

Több mint 1900 ehető rovarfajt azonosítottak, amelyek hasznosításán kutatók dolgoznak. Egyelőre az emberek a közvetlen fogyasztást elutasítják, de azt kevésbé, hogy takarmányként, közvetve kerüljenek kapcsolatba a rovarfehérjével.

Az állatok számára pedig jó minőségű táplálékot biztosíthatnak, és jó az elfogadási arányuk. Ráadásul a rovarok gyorsan nőnek, és szinte bármilyen szerves anyagot megesznek, ami szintén mellettük szól. 

A rovarok élete fagyasztással vagy hevítéssel ér véget, valamilyen feldolgozási-tisztítási eljáráson mindig keresztülmennek, majd 4-5%-os nedvességtartalmúra szárítják őket, és megőrlik, illetve kivonják azokat az anyagokat, amik máshol hasznosíthatók.

Az ehető rovarok közül a fekete katonalégy (Hermetia illucens), a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) és a közönséges házi légy (Musca domestica) számít a disznók takarmányozására legalkalmasabbnak. Ezek könnyen szaporíthatók és olcsó szerves hulladékot vagy akár trágyát is szívesen fogyasztanak, ráadásul kiegyensúlyozott fehérje forrást jelentenek a sertéseknek.

A kísérletek szerint a katonalégy és a lisztbogár, amelyek kiváló fehérje- és zsírforrások, indítótáphoz adható a halfehérje kiváltására, a házi légy, amelynek életciklusa gyors és rendkívül igénytelen faj, pedig a záró takarmányba is tehető teljesítmény- és minőségcsökkenés nélkül.

A rovarfehérjét bizonyítottan jobban emésztik a sertések, mint a halat, mivel kiegyensúlyozott az aminosav-összetétele. Ráadásul előállítása kevesebb üvegházhatású gáz termelődésével jár és kisebb a karbonlábnyoma, így a fenntarthatósági szempontoknak is jobban megfelel.

Vannak azonban még ennek az új iparágnak nehézségei. Az egyik, hogy a feldolgozási eljárásokat szabványosítani kell, hogy tömegtermeléshez felhasználhatók legyenek. A másik, hogy a rovarfehérje ára egyelőre nagyon magas, nem versenyezhet a szója- vagy a halfehérje árával. A harmadik pedig, hogy további, egyre részletesebb kísérletekre van szükség annak meghatározására, milyen rovarfaj és milyen arányban kerüljön a sertéstápba, hogy a lehető legjobban hasznosuljon.

(Fotó: SatyaPrem/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Oroszország 2024-ben 777 millió euróval támogatta a tejtermelőit

2025. február 1. 14:10

Oroszországban a mezőgazdasági szektorok közül a legtöbb támogatást a tejtermelés kapja, ami tovább bővül az idei évben.

Skót-felföldi marhákkal virágzó magyar farm

2025. február 1. 08:10

A család 66 hektáron gazdálkodik, ez az ő esetükben leginkább legeltetéses állattartást jelent, 12 hektár az csupán, amelyen lucernát és szénát termesztenek.

Magyarországon először mutatták ki a kiskérődzők pestisét

2025. január 28. 13:10

A vírus súlyosan fertőző, a betegség bejelentési kötelezettséggel jár. Az érintett állományt felszámolják.

Kutyára macskára, görényre egyaránt veszélyes a szívférgesség

2025. január 28. 09:40

A szívférgesség (dirofilariózis) súlyos, akár halálos betegség. Minden fajnál megelőzhető, de gyógyulásra csak a kutyáknál van lehetőség.

Korszakalkotó technológiák fejlesztésére koncentrál a Corteva

2024. április 4. 10:10

Az új befektetési és partnerségi platform felgyorsítja a következő generációs agrár-technológiai innovációt.

Bővítse takarmánybázisát őszi vetésű gabonafélékkel!

2022. augusztus 26. 13:29

A tömegtakarmányt fogyasztó állatállományok esetében különösen nagy jelentősége van a termésbiztonságnak, ezért célszerűnek látszik több növényfajra alapozni az ellátásukat.

A MATE és a UBM Feed Zrt. közösen fejleszti tovább a takarmánygyártást

2023. február 26. 07:41

A versenyképes állattartás elengedhetetlen feltétele a minőségi takarmány.

Élménybeszámoló a II. Élelmiszer- és Takarmányipari Szimpóziumról.

2019. április 15. 11:56

2019 tavaszán a CHH Műszaki KFT második alkalommal szervezett teltházas tanácskozást, ahol a takarmány és az élelmiszeripar jeles szereplőit látta vendégül egy tartalmas szakmai napra.