Állattenyésztés

Krémszínű tojás: új magyar kuriózum

Agrofórum Online

Vajon tényleg sikerült kitalálni a tojás ideális színét? Vagy csupán a húsvéti tojásfestők fantáziája kapott szárnyra, netán áprilisi tréfa az egész? Szerencsére egy valódi kutatás-fejlesztési projekt nem mindennapi eredményéről számolhatunk be.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusa és a Bábolna Tetra Kft. ugyanis egy olyan különleges, új tojóhibridet nemesített, amely csodálatos krémszínű tojást termel. A kuriózum a hazai piacon is elérhető, így a tojás akár már Húsvétkor a szemfüles magyar vásárló asztalára kerülhet az ünnepi sonka mellé.

A keresztény világ a legnagyobb ünnepére készül, ilyenkor a lelki feltöltődés mellett a test táplálására is nagy gondot fordítanak, főképpen, hogy a 40 napos böjti időszak is lezárul. Kultúránk és hagyományaink szerint a magyar emberek húsvéti asztaláról két dolog biztosan nem hiányozhat, a sonka és a tojás. De vajon az ár mellett mire figyelnek még a hazai vásárlók?

A tojással kapcsolatban az első dolog, amit a fogyasztó a vásárláskor érzékel, a tojáshéj színe, annak ellenére, hogy a héj színe nem befolyásolja a tojás biológiai értékét. A világ tyúktojás-termelését ilyen szempontból két részre lehet bontani, nagyjából a fele mészfehér színű, míg a másik felét a barna különböző árnyalatai adják. A fehér tojásokat a Leghorn-típusú, könnyű testű tojóhibridek tojják, míg a barna mészhéjú tojásokat termelő hibrideket Rhode típusú hibrideknek szokás nevezni. Ki lehet jelenti, hogy Európa a barna színű tojást kedveli, és a fehér színű tojásra úgy csodálkozik rá, mintha az valami ’műtojás’ lenne

– magyarázza Dr. Sütő Zoltán, a MATE Kaposvári Campus egyetemi tanára.

1. kép: Barna, krémszínű és fehér tojások (Fotó: Búza Ildikó)

Úgy tűnik azonban, hogy Európában is változnak a trendek, és ehhez alkalmazkodva a kereskedők is egyre inkább keresik a jellegzetesen krémszínű, angolosan „tint” vagy „tinted”, más szóval „creme” vagy „beige” színű és elnevezésű tojásokat. Ez a szemnek nagyon tetszetős tojáshéjszín a délkelet-ázsiai dzsungelekben őshonos vadtyúk fajokra jellemző, ami a Leghorn- és a Rhode-fajta, illetve az ezekre visszavezethető tenyészvonalak keresztezésével állítható elő.

Reagálva ezekre a piaci igényekre, a Bábolna Tetra Kft. négy évvel ezelőtt közös kutatás-fejlesztési programot indított a MATE Kaposvári Campusával, a projekt eredményeként pedig elkészült a hazai nemesítésű TETRA Tint tojóhibrid. „A nemesítő vállalat szakemberei és a kaposvári kutatók mindent beleadtak a siker érdekében. Kaposváron nagyszámú kísérleti változatot próbáltak ki, egyidejűleg több tartási módban. A tojások minőségének műszeres mérése, a CT-vel végzett testösszetétel-vizsgálatok, a tojók viselkedésének infrakamerás megfigyelése és a tollazatállapot minősítésének köszönhetően a legalkalmasabb tenyészvonalakat sikerült kiválasztani az új hibrid előállításához” – hangsúlyozza Dr. Sütő Zoltán.

2. kép: TETRA Tint tojóhibrid (Fotó: Búza Ildikó)

Az új tojóhibrid nemesítése nem csupán a piac elvárásainak felel meg, hanem reagál a 21. század egyik legnagyobb kihívására, a klímaváltozásra is. Az új hibrid ugyanis fehér tollszínű, finom csontozatú, kisebb testű, jobb takarmányértékesítő, és legfőképpen a magas környezeti hőmérséklettel szemben toleránsabb.

A Bábolna TETRA Kft. a világ mintegy 60 országába exportálja a magyar baromfinemesítés kiváló minőségű termékeit. Tény, hogy a partnerei közül különös figyelmet szentel a kínai piacnak, ahol a tint típusú hibridek aránya ma már megközelíti a 70%-ot. A világ tehát úgy tűnik, hogy ebbe az irányba halad, és a nagy múltú bábolnai baromfitenyésztés az új TETRA Tint kinemesítésével állja a nemzetközi versenyt, aminek sikeréhez a Kaposvári Campus kutatói és különleges adottságai is hozzájárultak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megvizsgálták a kutyák agyát, az eredmények nyugtalanító kérdéseket vetettek fel

2025. november 15. 16:10

A háziasítás elvileg az agytérfogat csökkenésével jár az állatok esetében. A kutyák vajon miért jelentenek kivételt ebben a farkasokhoz képest?

Hat év börtön jár a törvénysértő sertéstartóknak, nincs több pardon

2025. november 14. 13:10

Megduplázott börtönbüntetés, pénzbírság, pontrendszer – az állatjólétet rendszeresen figyelmen kívül hagyó tenyésztőkre szigorúan lecsapnak Dániában. A példa gyorsan elterjedhet a többi uniós országban is.

Három vármegye, három vírus: soha nem volt ennyire fontos a járványvédelem

2025. november 13. 14:10

Egy hét alatt három súlyos állatbetegség jelent meg Magyarországon. Mi áll a terjedés mögött, és mit tehetnek az állattartók?

Köteles vagyok elviselni a szomszéd állattartásának bűzét és zaját?

2025. november 12. 09:10

A szomszédjog alapját képezi, hogy szükségtelenül senki se zavarja a körülötte élőket. Vajon a nagyobb létszámú állattartás milyen megítélés alá esik?

Rehabilitálhatják a vörös húsokat, a tojást és a tejet, már nem tekintenek rájuk „szívgyilkosként”?

2023. július 20. 14:40

Az élelmezési célú állattenyésztést gyakran az éghajlatváltozás és a környezetszennyezés egyik fő okozójaként tartják számon, sőt, egyes társadalmi körökben ezt a fajta állattenyésztést kegyetlennek és szükségtelennek tartják.

Az áruházakkal egyeztetnének a tojástermelők

2019. szeptember 26. 13:48

Számos esetben előfordult, hogy az üzletláncok indokolatlan akciót hirdettek, ezzel pedig rendre sikerült letörniük a felvásárlási árakat.

Ezt tegye, hogy télen is legyen tojás a tyúkólban!

2024. október 17. 09:40

Az ősszel és télen csökkenő fénymennyiség miatt a tyúkok kevesebbet vagy egyáltalán nem tojnak. Mit tegyünk, hogy ne kelljen bolti tojást vennünk?

Tejhelyettesítő termékeket állítanak elő tojásból hazai kutatók

2020. október 13. 11:45

A tojásban fejlődő embrió számára minden feltétel biztosított egy egészséges madár kikeléséhez, az emberi táplálkozásban pedig a tojás kiegyensúlyozott forrása a létfontosságú tápanyagok legnagyobb részének. Sokrétű mivoltára a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának kutatói is felfigyeltek, így jelenleg is számos kutatás foglalkozik például a tejtermék-helyettesítő termékek tojás felhasználásával történő előállításával.