31℃ 17℃
június 4. Bulcsú, Kerény, Kerubin
Állattenyésztés

Megérzi a húsipar a húshelyettesítők növekvő népszerűségét

Agrofórum Online

A növényi eredetű fehérjeipar a fogyasztókért folytatott versenyben gondokat okozhat a hagyományos hús iránti piaci keresletnek, mivel a gyorsan növekvő ágazat bővül - mondta David MacLennan, a Cargill Inc. vezérigazgatója.

„Elemzésünk szerint három-négy év múlva a növényi alapon készülő húshelyettesítő termékek piaca talán 10 százalékos lehet a hús és húshelyettesítő együttes piacán belül. Nagy marhahús-előállítók vagyunk, és ez a portfóliónk jelentős és fontos része. Tehát némi kannibalizáció történik majd a cégen belül is – hangsúlyozta David MacLennan az Egyesült Államok Országos Gabona és Takarmány Szövetségének konferenciáján, számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

A globális szinten is a legnagyobb mezőgazdasági cégek közé sorolt Cargill PURIS Foods-szal közös vállalkozása a Beyond Meat Inc.-nak, az alternatív húshelyettesítőket készítő társaságnak borsófehérjét szállít be.

A Beyond Meat elsődleges terméke a hamburgerekbe való húspogácsát helyettesítő, növényi alapú pogácsa. Növényi alapú kolbászt, marhahús és csirkehús helyettesítőket is készítenek. A termékek elsősorban sárgaborsó alapú fehérjéből készülnek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Modern állatmenedékek: miért hódít a plexi és a polikarbonát?

2025. június 4. 13:10

A plexi és a polikarbonát egyre népszerűbb választás az állattartók körében – nem véletlenül. Ezek a korszerű anyagok biztonságot, tartósságot és esztétikus megjelenést nyújtanak a kutyák, macskák, madarak vagy kisállatok számára kialakított otthonokban.

A kolosztrumos edények tisztítása sorsdöntő lehet

2025. május 21. 16:10

A kolosztrum életmentő lehet a borjak számára, de csak akkor, ha az itatáshoz használt eszközök megfelelően tiszták.

Hatékonyabb állattartással kevesebb antibiotikum?

2025. május 17. 16:10

A FAO szerint az állattartás hatékonyságának növelése akár 57%-kal is csökkentheti az antibiotikumhasználatot 2040-ig, megelőzve a rezisztencia terjedését.

A jövő takarmánya a rovarfehérje?

2025. május 14. 16:10

A rovarfehérje-alapú takarmányok fenntartható alternatívát kínálnak az állattenyésztésben, de vajon készen áll-e az iparág az áttörésre?

Nébih: nőtt a magyar élelmiszerek aránya a boltokban

2022. április 7. 16:00

A magyar tulajdonú üzletláncok teljesítettek a legjobban.

Beleremeghet a német húsipar a koronavírusba

2020. június 30. 09:47

Az autókkal ellentétben a húsiparban nem olyan egyszerű a leállás. Itt kilenc hónapot is igénybe vehet egy üzem leállítása.

A hazai húsipar a fényt keresi az alagút végén

2024. március 22. 09:10

Éder Tamás a hazai húsipar helyzetéről március 6-án tartott előadásának legfontosabb tényeit és tanulságait foglaljuk össze.

Öt újabb húsipari vállalat exportálhat Szingapúrba

2018. november 5. 09:47

Most már nemcsak a kacsa-, a liba- és más baromfihúsokat tudják exportálni Szingapúrba, hanem a nyúl- és a marhahúsra is megkapták az engedélyt - mondta a miniszter, hozzáfűzve: a magyar mangalicahús iránti kereslet dinamikusan nő Szingapúrban.