Állattenyésztés

Megérzi a húsipar a húshelyettesítők növekvő népszerűségét

Agrofórum Online

A növényi eredetű fehérjeipar a fogyasztókért folytatott versenyben gondokat okozhat a hagyományos hús iránti piaci keresletnek, mivel a gyorsan növekvő ágazat bővül - mondta David MacLennan, a Cargill Inc. vezérigazgatója.

„Elemzésünk szerint három-négy év múlva a növényi alapon készülő húshelyettesítő termékek piaca talán 10 százalékos lehet a hús és húshelyettesítő együttes piacán belül. Nagy marhahús-előállítók vagyunk, és ez a portfóliónk jelentős és fontos része. Tehát némi kannibalizáció történik majd a cégen belül is – hangsúlyozta David MacLennan az Egyesült Államok Országos Gabona és Takarmány Szövetségének konferenciáján, számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

A globális szinten is a legnagyobb mezőgazdasági cégek közé sorolt Cargill PURIS Foods-szal közös vállalkozása a Beyond Meat Inc.-nak, az alternatív húshelyettesítőket készítő társaságnak borsófehérjét szállít be.

A Beyond Meat elsődleges terméke a hamburgerekbe való húspogácsát helyettesítő, növényi alapú pogácsa. Növényi alapú kolbászt, marhahús és csirkehús helyettesítőket is készítenek. A termékek elsősorban sárgaborsó alapú fehérjéből készülnek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fűfehérje: új fehérjeforrás a tejágazatban?

2025. július 3. 14:10

Holland innováció: fűből nyert fehérje válthatja a szóját, miközben csökkentheti a nitrogénkibocsátást és a trágya mennyiségét.

Juhhimlő Romániában: mi következik?

2025. június 19. 14:10

Romániában először azonosították a juhhimlő vírusát. A betegség gyorsan terjed, és komoly gazdasági károkat okozhat az állattartóknak.

Drágulás jöhet a mézpiacon: súlyos kiesést jelentettek

2025. június 11. 11:10

Az ukrán méhészek gyenge évre és mézdrágulásra számítanak – az akácot elvitte a fagy, a napraforgó sem ígér sokat.

Modern állatmenedékek: miért hódít a plexi és a polikarbonát?

2025. június 4. 13:10

A plexi és a polikarbonát egyre népszerűbb választás az állattartók körében – nem véletlenül. Ezek a korszerű anyagok biztonságot, tartósságot és esztétikus megjelenést nyújtanak a kutyák, macskák, madarak vagy kisállatok számára kialakított otthonokban.

Beleremeghet a német húsipar a koronavírusba

2020. június 30. 09:47

Az autókkal ellentétben a húsiparban nem olyan egyszerű a leállás. Itt kilenc hónapot is igénybe vehet egy üzem leállítása.

A járvány ellenére is növekedett a húsipar Brazíliában

2020. december 10. 06:35

A sertéshús esetében Brazília termelése 3,5 százalékkal, 4,4 millió tonnára nőhet 2021-ben, míg az export jövőre elérheti az 1,1 millió tonnát.

Egészségesebb felvágottak? Új megoldások a húsiparban

2025. június 22. 16:10

A nitrit- és nitrátcsökkentés kulcskérdés lett a húsiparban. A cél: biztonságos, természetesebb termékek kémiai tartósítószerek nélkül.

A növekvő költségek elvihetik a profitot a húsiparban

2021. május 12. 05:03

A megnövekedett munkaerő-, szállítási- és nyersanyagköltségek, valamint a gabona és takarmányárak, számos vállalatnak gondot okozhatnak a húsiparban.