Állattenyésztés

Nem lesz több barna tojás a szupermarketekben

Agrofórum Online

Néhány éven belül a fogyasztók valószínűleg már nem választhatnak barna és fehér héjú tojás között a szupermarketekben.

„Ma már egyre ritkábban látunk barna héjú tojást, és hamarosan valószínűleg egy sem marad” – mondta Henner Schönecke, a Német Tojástermelők Szövetségének elnöke. Ennek az az oka, hogy sok tenyésztő barna csirkéről fehérre váltott.

Tovább élnek

„A fehér csirkék nagyobb genetikai potenciállal rendelkeznek, mint a barna csirkék. Tovább élnek a szakértők szerint – mondta Henner Schönecke. – A fehér csirkék könnyebben tarthatók és mozgékonyabbak.”

Jobban megtalálják az ételt és a vizet. Emellett könnyebbek és kisebbek, akárcsak a tojásaik. Ez kevésbé teszi megerőltetővé a termelési folyamatokat. Barna tojás ma már csak néhány regionális állattartótól kapható.

Miért olyan színű?

Miért van barna és fehér tojás? A német Szövetségi Mezőgazdasági Információs Központ szerint ebben a döntő tényező a fül színe, a fehér tyúkok általában fehér tojást tojnak. A vörösesek állatoknál a barna színű pigmentek a héjban tárolódnak. A tollazat és a tojás színe között is összefüggés van. A fülcimpa színe azonban jobb jelzés.

Megfordult a trend

Henner Schönecke szerint még mindig 30 százalék körüli a barna tojás aránya a szupermarketekben. Tíz évvel ezelőtt Németországban több barna tojást adtak el, mint fehér tojást.

A Német Baromfiipar Központi Szövetségének vásárlói felmérése azt mutatja, hogy a barna tojás még mindig gyakran népszerűbb az idősebbek körében. A fiatalabbakat általában nem érdekli a szín. Számukra fontosabbak az olyan szempontok, mint az állattenyésztés és a regionalitás.

Húsvétkor fontos a szín

„A fogyasztók többségét nem igazán érdekli a tojás színe” – mondta a Rewe szóvivője. Kivétel a húsvét, ahol egyértelműen a fehér tojást részesítik előnyben. Akár barna, akár fehér: ennek nincs észrevehető hatása a fogyasztókra.

„A barna tojásnak korábban keményebb volt a héja – mondta Henner Schönecke. – De ma már nem. Ízben nincsenek különbségek.”

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti bárányhús: hagyomány és exportkincs

2025. április 20. 08:10

Húsvétkor sok kultúrában hagyomány a bárányhús fogyasztása, Magyarországon azonban a szerepe visszafogottabb.

Véget ért a fertőzött RSZKF-telepek felszámolása

2025. április 15. 11:10

A ragadós száj- és körömfájás (RSZKF) legutóbbi két kitörésének helyszínein, Győr-Moson-Sopron vármegyében található Darnózselin és Dunakilitin, befejeződött a fertőzött szarvasmarhák leölése és ártalmatlanítása.

Kártalanítás és vis maior segíti az állattartókat

2025. április 14. 11:10

A ragadós száj- és körömfájás vírus miatt vis maior helyzetet hirdetett ki Nagy István agrárminiszter.

Segítség a száj- és körömfájás miatt károsult gazdálkodóknak

2025. április 1. 11:10

A ragadós száj- és körömfájás miatt nehéz helyzetbe került gazdálkodók anyagi támogatást igényelhetnek a Bérgarancia Alapból.

Csökkent a tojás átlagára az Egyesült Államokban

2020. április 2. 09:17

Trend a szabadtartású tyúkoktól származó tojás fogyasztása, három államban, Kaliforniában, Washingtonban és Oregonban ez törvény is írja elő.

Tojássárgája és tojásfehérje: miben különböznek? 

2023. november 17. 07:10

Nemcsak a tojás két jellemző részének, a sárgájának és a fehérjének az eredeti funkciójára szeretnénk rávilágítani, hanem egyéb érdekességet is elárulunk róluk.

Hímes tojás: színek, minták, üzenetek

2022. április 10. 05:37

Fekete Ildikóval beszélgettünk, aki a tojásfestést rendkívül szerényen, csak a hobbijának nevezi. Teszi ezt úgy, hogy a hímes tojás készítéssel már gyakorlatilag valamennyi olyan elismerést kiérdemelte, amellyel egy népművész rendelkezhet…

A tojást sütve vagy főzve egészségesebb elfogyasztani?

2024. szeptember 12. 09:10

A sütéssel pluszzsiradékot viszünk be a szervezetünkbe, és ha például egy rántotta elkészítéséhez sertészsírt használunk, azzal éppen nem teszünk jót magunknak.