Állattenyésztés
Állattenyésztés

Növekszik a hazai szarvasmarha állomány

Növekszik a hazai szarvasmarha állomány

AM Sajtóiroda

A piaci válságok és járványok ellenére sikerült stabilizálni az állattenyésztés helyzetét az elmúlt években hazánkban - jelentette ki Nagy István agrárminiszter, csütörtökön Dunaharasztiban a Magyartarka Szakmai Napon.

A rendezvényen az agrárminiszter arra emlékeztetett, hogy 2010-hez képest a hazai szarvasmarha állomány csaknem 203 ezerrel nőtt. Nagy István szerint sok múlik azon, hogy az állattartó gazdaságok felismerik-e a kihívásokat, alkalmazzák-e a legkorszerűbb tudást, a modern technológiát, köztük a digitalizáció által kínált megoldásokat. Fontos, hogy a jövedelempótló támogatásokat, minél nagyobb arányban fordítsák fejlesztésekre, valamint éljenek a beruházási támogatások és a kedvezményes finanszírozási konstrukciók által kínált hitelekkel.

Hozzátette: a hazai tejágazat növekedő pályán van, a korábbi évek piaci nehézségeit veszteség nélkül átélő s nemcsak túlélő ágazat mára stabil alapon működik. Hangsúlyozta: a tej és tejtermékek hazai fogyasztása növekszik, a feldolgozás hazai alapanyaggal történő ellátása biztosított, a nyerstej országos termelői átlagára pedig meghaladja a kilogrammonkénti 99 forintot. A tárcavezető arról is beszélt, hogy Magyarországon kilenc tenyésztőszervezet 12 húshasznú szarvasmarha fenntartását végzi. A fajták között Európa minden jelentős fajtája megtalálható, az elismert fajtákon belül pedig a legtöbb állat a magyartarka fajtába tartozik- emelte ki a miniszter.

Kifejtette: az uniós forrásból biztosított termeléshez kötött tejhasznú tehén támogatás tavalyi kérelmek után járó összegei kifizetését a Magyar Államkincstár már 2018-ban megkezdte. A tavaly átutalt 19,34 milliárd forinton felül idén a fennmaradó 1,91 milliárd forint összegű támogatás végfizetésére is sor került. Ennek révén az ágazat szereplői több mint 21 milliárd forint forráshoz jutottak, ez egyedenként 105 358 forint hozzájárulást jelent – húzta alá Nagy István. Kiemelte: az alaptámogatás jogcímén idén június 18-ig több mint 211 milliárd forint, a zöldítés esetében több mint 117 milliárd forint került kifizetésre.

A miniszter az idei kérelmek vonatkozásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan a szükséges ellenőrzési folyamatok lezárulását követően október 16-tól előlegfizetésre, míg december 1-je után részfizetésre kerülhet sor. A kormány kiemelten támogatja a tejelő szarvasmarha-tenyésztőket, nemcsak közvetlen anyagi támogatásokkal, hanem más intézkedésekkel is.

A tárcavezető aláhúzta: az EU állattenyésztési joganyagának változása következtében az állattenyésztésről szóló törvényt és végrehajtási rendeleteit új jogszabályok váltják fel, melyek közül az állattenyésztéssel kapcsolatos, törvényi szintű szabályozást igénylő kérdéseket rendező törvényt kedden ellenszavazat nélkül fogadta el az országgyűlés.

Támogatásokkal és intézkedésekkel kell ösztönözni a méztermelést

2019. október 17. 15:58

Az ágazatnak közvetlenül a méhészeti termékekből évente 25 milliárd forint árbevétele van, ennek több mint 10 százaléka támogatásként kerül vissza hozzájuk az államtól.

Kampánnyal segítenék a tojás fogyasztásának növelését

2019. október 15. 16:09

A kampány során minél szélesebb körhöz juttatják el a tojástermeléssel- és fogyasztással összefüggő hiteles adatokat és információkat.

Tavaly óta mintegy kétezer vaddisznó lett sertéspestises

2019. október 8. 12:47

A betegséget eddig csak vaddisznóban mutatták ki, a sertésállományt nem érinti.

Nincs kereslet a magyar mézre?

2019. október 8. 10:17

A vegyes méz – amely a belföldi bolti forgalom 80 százalékát adja – ára stagnál, illetve csökken.

Szarvasmarha-takarmányt fejleszt a Hód-Mezőgazda Zrt. és a szegedi egyetem

2019. február 3. 13:12

Tejelő szarvasmarháknak fejleszt takarmányt a Hód-Mezőgazda Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) - tájékoztatta a cég az MTI-t.

Engedély nélküli szarvasmarhavágást lepleztek le a Nébih ellenőrei

2018. február 27. 08:58

Az üzemben további kb. 500 kg jelöletlen, nem nyomon követhető terméket is találtak a szakemberek, amelynek elrendelték a megsemmisítését.

Minőségi javulás szükséges a hazai húsmarhaállományban

2018. július 4. 07:02

A gyepterület a jelenlegi húsmarha- és kiskérődző-állomány dupláját lenne képes eltartani, ha szakszerű lenne a gyepgazdálkodás és a legeltetés.

Szarvasmarha-ágazati Szeminárium – Gyepápolási Szakmai Nap Gödöllőn

2019. május 30. 10:17

Idén tavasszal első alkalommal került megrendezésre 2019.05.21-én egy olyan gyepápolásról szóló szakmai nap, ahol a tantermi előadások mellett terepi gépbemutatót is tartottak az érdeklődőknek.