8℃ -1℃
március 3. Kornélia, Kunigunda, Frigyes
Állattenyésztés

Omega-3 tojást tojnak a tyúkok

Agrofórum Online

Elsősorban a várandós kismamák és születendő gyermekeik egészségét szolgálja a Szent István Egyetem és az egyik munkatársával közös, a Blue Seven Group Zrt. által fejlesztett legújabb szabadalom, mely hamarosan a hazai boltok polcain is elérhetővé válik. A termék különlegessége a magas folsavtartalom, ami főként az első trimeszterben jelent kulcsfontosságú támogatást az egészséges magzati fejlődéshez.

A vízben oldódó vitaminok közé tartozó folsav (más néven B9-vitamin) számos biológiai és kémiai folyamatban elengedhetetlen szerepet játszik, így például a sejtek osztódása szempontjából is fontos, hogy megfelelő mennyiségben legyen jelen az emberi szervezetben. A kismamák számára – sőt már a babatervezés előtt – is javasolják a szakemberek a folsav rendszeres pótlását, a magzati velőcsövet lezáró folyamat ugyanis csak ennek jelenlétében lehet hibátlan.

Erre a folsavpótlásra kínál innovatív megoldást a szabadalmaztatott eljárás, mely lehetőséget nyújt okos- vagy kismama-tojás előállításához, mely a folsav mellett vasat, cinket, kolint, omega-3 esszenciális zsírsavakat, továbbá konjugált linol- és linolénsavakat is tartalmaz.

A különleges tojás ráadásul az Egyetem egy másik 21. századi trendekbe illeszkedő élelmiszerfejlesztése, a SALAdMI vegetáriánus szalámi egyik alkotóeleme is lesz, így nem kizárólag kismamák fogyaszthatják, hanem közvetett módon mások asztalára is eljuthat majd. A különleges tojást tojó tyúkok takarmánya egyébként szintén egy exkluzív innováció, mely a legújabb kutatási eredmények és a modern technológia ötvözése révén készülhetett el.

A magas minőségű, egészséges tojást előzetesen a Szent István Egyetem Babati tangazdaságában állítják elő 2021 januárjától, lehetőséget biztosítva ezzel arra, hogy az agrárképzésben részt vevő hallgatók – a járványügyi előírások szigorú betartása mellett – ezáltal is hasznos gyakorlati tapasztaltokhoz jussanak.

Mint azt Prof. Dr. Gyuricza Csaba, a Szent István Egyetem mb. rektora kiemelte, ezek az új innovációk kiváló bizonyítékai annak, hogy a kutatás-fejlesztésben részt vevő szakemberek és a piacvezető gyártó cégek együttműködése révén kimagasló minőségű, magas hozzáadott értékű késztermék készülhet, ami hazánk szellemi és gazdasági sikereit egyaránt gyarapíthatja. Mindezzel országos példát mutathatunk arra, hogy a hallgatók, fiatal kutatók tudása és kitartó munkája nemcsak szakmai elismerést, de gazdaságilag is mérhető sikert hozhat.

Dr. Böjthe Kálmán, a Blue Seven Group Zrt. vezérigazgatója szerint ezzel a profitorientált együttműködéssel a Szent István Egyetem eleget tehet az Innovációs és Technológiai Minisztérium, és az annak berkein belül működő Területi Innovációs Platform elvárásainak, melyek egyik legfőbb célkitűzése a hazai egyetemek, kutatók, szakemberek és gazdasági szereplők közötti hatékony tudástranszfer.

Mint arról az Egyetem korábbi közleményében is beszámolt, a törekvéseknek köszönhetően az elkövetkező hetekben, hónapokban a szellemi tulajdonokból, az eddig kifejlesztett szabadalmakból értékes piaci termékek válnak, melyek hozzájárulnak az intézmény versenyképességének növeléséhez.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az olaszországi bivalytartást vették közelebbről szemügyre a magyar gazdák

2025. március 2. 14:10

Az idén 25 éves Magyar Bivalytenyésztők Egyesülete második alkalommal látogatott ki Olaszországba a közelmúltban.

Be kellene tiltani a kutya-farkas hibridek tenyésztését?

2025. február 12. 11:10

Úgy néznek ki, mint a farkasok, úgy vonyítanak, mint a farkasok, és úgy is viselkednek, mint a farkasok a kutya-farkas hibridek.

Oroszország 2024-ben 777 millió euróval támogatta a tejtermelőit

2025. február 1. 14:10

Oroszországban a mezőgazdasági szektorok közül a legtöbb támogatást a tejtermelés kapja, ami tovább bővül az idei évben.

Skót-felföldi marhákkal virágzó magyar farm

2025. február 1. 08:10

A család 66 hektáron gazdálkodik, ez az ő esetükben leginkább legeltetéses állattartást jelent, 12 hektár az csupán, amelyen lucernát és szénát termesztenek.

Több mint 3200 elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait a Szent István Egyetemen

2018. szeptember 4. 07:56

Tegnap megnyílt a Szent István Egyetem (SZIE) 2018/2019-es tanéve.

Újdonságok, aktualitások a növényvédelem területén – XIII. Növényorvos Nap Gödöllőn

2018. november 27. 10:02

A Szent István Egyetem Gödöllői Campusának aulája adott otthont november 14-én a XIII. Növényorvos Napnak. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara (NMNK) és a SZIE Gödöllői Campusának meghívására a rendezvényre érkezők száma meghaladta a nyolcszázat.

Tudjunk meg többet a rozéról!

2020. június 10. 16:19

Abban talán mindenki egyetért, hogy a forró nyári esték elviselhetőbbek egy jól behűtött friss, gyümölcsös jellegű, élénk savakkal rendelkező rozébor társaságában. Bár rengetegen kedvelik, hogy miként készül, arról kevés információval rendelkezünk.

Szalmaborhoz töppesszünk szőlőt!

2020. november 5. 11:44

Milyen összefüggés van a klímaváltozás, a szőlőtermesztés, valamint a töppesztés eljárásával készült szalmaborok között? Vajon mit takar a ciprusi manna kifejezés? Kovács Barnabás, a Szent István Egyetem Georgikon Campusának munkatársa észak-olaszországi gyakorlati útja során egy speciális borkészítési módszerrel ismerkedett meg, amely bár Európa számos borvidékén évszázados tradícióval rendelkezik, hazai viszonylatban csak néhány pincészet alkalmazza.