Állattenyésztés

Sikamlós téma: szárnyal az ír csigatenyésztés

Syngenta Blog

Egyre több a csigafarm Írországban, mivel a felmelegedés kedvez ennek az üzletágnak. Másrészt a túlzott hőség miatt csak tavaly 70 spanyol csigafarm zárt be örökre.

Évente átlagosan 100 ezer tonnával kevesebb csigahús kapható Európában a kelleténél, viszont Írországban azt mutatják a tapasztalatok, hogy csupán egy acre (0,4 hektár) földterület évente akár 10 tonna éticsigát is adhat.

Az első kereskedelmi csigatenyészet, a Gaelic Escargot, 2014-ben jött létre Írországban, és tulajdonosa, Eva Milka azt mondta, hogy az ágazat potenciálja továbbra is növekedni fog az éghajlatváltozás eredményeként. A csigatenyésztés népszerűsége Írországban egyre nő, mivel a franciaországi és a kontinensen kívüli kereslet meghaladta a kínálatot, ez pedig lehetőséget nyújt az ír gazdák számára a több lábon állásra. Csak ebben az évben hét vidéki településen nyolc új csigafarmot hoztak létre, így 41-re emelkedett a számuk.

Amint az Irish Mirror írta, egy acre „csigamező” 20 ezer eurós éves nyereséget is eredményezhet. És nem csak a húsuk kelendő. A kozmetikai termékekben felhasználják a nyálkájukat, a csigakaviárnak nevezett petéik pedig a világ legdrágább élelmiszerei közé tartoznak: egy 50 grammos tégely ára 85 euró

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A jövő takarmánya a rovarfehérje?

2025. május 14. 16:10

A rovarfehérje-alapú takarmányok fenntartható alternatívát kínálnak az állattenyésztésben, de vajon készen áll-e az iparág az áttörésre?

Szigorúbb védekezés: afrikai sertéspestis Szlovákiában

2025. május 9. 16:10

Szlovákiában házisertéseket is érint az ASP, ezért a magyar sertéstartóknak még szigorúbban kell betartaniuk a járványvédelmi szabályokat.

Húsvéti bárányhús: hagyomány és exportkincs

2025. április 20. 08:10

Húsvétkor sok kultúrában hagyomány a bárányhús fogyasztása, Magyarországon azonban a szerepe visszafogottabb.

Véget ért a fertőzött RSZKF-telepek felszámolása

2025. április 15. 11:10

A ragadós száj- és körömfájás (RSZKF) legutóbbi két kitörésének helyszínein, Győr-Moson-Sopron vármegyében található Darnózselin és Dunakilitin, befejeződött a fertőzött szarvasmarhák leölése és ártalmatlanítása.

Egy ragadozó, ami fokozott figyelmet követel

2019. április 26. 05:36

A 80-as évek elejéről még csak egy-egy példányról van tudomásunk országunkban, ma pedig már 6000 körüli az a szám évente, amit a vadászok elejtenek. Magyarországon több tízezer példányról kell beszélnünk, ami az állományát illeti.

A termelői árak a ráfordítási áraknál nagyobb mértékben nőttek

2020. augusztus 8. 06:36

A növényi termékek 4,1%-kal, az állatok és állati termékek 7,7%-kal drágultak 2019-ben az előző évhez képest.

A rovarevés nem menti meg a Földet, jobb, ha ezzel tisztában vagyunk

2023. július 29. 15:10

Mintegy 2 milliárd ember étrendjében máris szerepet kapnak a rovarok – de vajon érdemes globálisan is fehérjeforrásként tekinteni rájuk?

Biotojás-termelő céget választottak az Év Biogazdaságának

2021. november 4. 05:36

Az „Év Biogazdasága” címet nyerte el a Biolla Kft., mely a Farm Tojás Csoport egyik termelő vállalata.