Állattenyésztés

Tíz százalékkal is drágulhat a francia libamáj

Agrofórum Online

A francia libamáj valószínűleg a következő évben drágább lesz, mivel a termelők megpróbálják áthárítani a költségek 10 százalékos növekedését a fogyasztókra. Elsősorban a gabonafélék esetében volt tapasztalható áremelkedés, amelyek a kacsa takarmányának legnagyobb részét teszik ki – közölte a CIFOG termelői csoport.

Az ínyenc élvezeti árucikk, a libamáj termelőit az éttermek és vendéglátás, azaz legnagyobb piacaik bezárása is súlyosan érintette a koronavírus miatti világjárvány kapcsán, de a madárinfluenza kitörését is megérezték. Utóbbi összesen 3,5 millió baromfi, főleg kacsák kiselejtezéséhez vezetett.

A gabonaárak az elmúlt hónapokban megugrottak a szűkülő globális ellátással kapcsolatos aggodalmak miatt, az amerikai kukorica határidős árfolyama hétfőn 2013 júniusa óta a legmagasabb szintre emelkedett például. Az év első három hónapjában a baromfitakarmányok francia indexe 22 százalékkal emelkedett.

A magasabb költségek magukban foglalják a csomagolási árakat is, amelyek a fém, a karton és a műanyag iránti kereslet növekedéséhez kapcsolódnak – közölte a CIFOG. Az áremelkedés végül a francia libamáj exportjában jelentkezik majd akkor, amikor az importáló országok feloldják a madárinfluenza-járványok felbukkanása után bevezetett tilalmakat – mondta Michel Fruchet, a CIFOG elnöke.

„Az országok piacai apránként újra megnyílnak, és át fogjuk hárítani ezt az árinflációs hatást” – tette hozzá Michel Fruchet, miközben hangsúlyozta, hogy a hatás viszonylag alacsony lesz az egy fogyasztóra jutó alacsony átlagos mennyiség miatt. „Olyan termékről van szó, amelyet kivételes alkalmakkor a maguk örömére vásárolnak az emberek, nem pedig a napi fogyasztási cikknek számító kenyérről” – húzta alá az elnök, akit a brit Thomson Reuters hírügynökség idézett.

A libamáj a nyugati és az ázsiai konyha csemegéjének számít, és része a francia kulináris örökségnek, de az állatvédő aktivisták kegyetlennek ítélik azt a gyakorlatot, ahogy a kacsákat vagy libákat erőszakkal etetik, tömik a májuk megnagyobbítása érdekében azért, hogy végül pástétomot készítsenek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Milyen zenét szeret a tehén? A kutatások válaszolnak

2025. augusztus 27. 16:10

Kísérletek szerint a lassú klasszikus zene megnyugtatja a teheneket, növeli a tejhozamot és javítja a jólétüket.

Egységesítés a szarvasmarha-genetikában: új irányt mutat az EU

2025. augusztus 17. 14:10

Az Európai Unió új, egységes tenyészérték-rendszert vezet be, amely forradalmasíthatja a szarvasmarhatenyésztést.

Minőségi bála: szívvel-lélekkel-tapasztalattal + videó

2025. augusztus 5. 16:10

Komjáthi Gábor hazánk legnívósabb lovardáit, és egyik legszínvonalasabb tejelő tehenészetét látja el bálákkal, és garanciát is vállal.

Megelőzés a kulcs: az oltás időpontja dönt

2025. július 28. 16:10

A szarvasmarhák légzőszervi betegségének visszaszorítása a borjak választás előtti elővakcinázásával jelentős előnyt jelent.

Franciaországban több alma, de kevesebb körte teremhet

2023. augusztus 7. 14:10

Az étkezési alma esetében jelenleg mintegy 1,6 millió tonna összmennyiséggel számolnak a statisztikusok; ez 9 százalékkal több, mint az előző évben.

Rendkívül nehéz évre panaszkodik egy francia gabonakereskedő

2021. október 22. 06:36

Az elmúlt pénzügyi év valószínűleg az egyik legnehezebb volt hosszú idő óta, mind az egészségügyi válság, mind a rossz termés miatt.

Megszüntetik a vegán kolbász elnevezést Franciaországban

2022. július 8. 09:17

Franciaországban úgy döntöttek hogy a vegán kolbász vagy a vegán steak többé már nem megengedett elnevezés. Ez egyértelműséget ad, de nem mindenkinek tetszik a lépés.

Megsemmisítik a boraikat a franciák, hihetetlen összeget költenek erre

2023. szeptember 4. 10:10

Franciaország 200 millió eurós alapot hozott létre annak érdekében, hogy a bortöbbletüket megsemmisítsék. Ezzel a nehéz helyzetbe került termelőkön próbálnak segíteni, hiszen azok így magasabb áron tudják majd értékesíteni a termékeiket.