Állattenyésztés

Tíz százalékkal is drágulhat a francia libamáj

Agrofórum Online

A francia libamáj valószínűleg a következő évben drágább lesz, mivel a termelők megpróbálják áthárítani a költségek 10 százalékos növekedését a fogyasztókra. Elsősorban a gabonafélék esetében volt tapasztalható áremelkedés, amelyek a kacsa takarmányának legnagyobb részét teszik ki – közölte a CIFOG termelői csoport.

Az ínyenc élvezeti árucikk, a libamáj termelőit az éttermek és vendéglátás, azaz legnagyobb piacaik bezárása is súlyosan érintette a koronavírus miatti világjárvány kapcsán, de a madárinfluenza kitörését is megérezték. Utóbbi összesen 3,5 millió baromfi, főleg kacsák kiselejtezéséhez vezetett.

A gabonaárak az elmúlt hónapokban megugrottak a szűkülő globális ellátással kapcsolatos aggodalmak miatt, az amerikai kukorica határidős árfolyama hétfőn 2013 júniusa óta a legmagasabb szintre emelkedett például. Az év első három hónapjában a baromfitakarmányok francia indexe 22 százalékkal emelkedett.

A magasabb költségek magukban foglalják a csomagolási árakat is, amelyek a fém, a karton és a műanyag iránti kereslet növekedéséhez kapcsolódnak – közölte a CIFOG. Az áremelkedés végül a francia libamáj exportjában jelentkezik majd akkor, amikor az importáló országok feloldják a madárinfluenza-járványok felbukkanása után bevezetett tilalmakat – mondta Michel Fruchet, a CIFOG elnöke.

„Az országok piacai apránként újra megnyílnak, és át fogjuk hárítani ezt az árinflációs hatást” – tette hozzá Michel Fruchet, miközben hangsúlyozta, hogy a hatás viszonylag alacsony lesz az egy fogyasztóra jutó alacsony átlagos mennyiség miatt. „Olyan termékről van szó, amelyet kivételes alkalmakkor a maguk örömére vásárolnak az emberek, nem pedig a napi fogyasztási cikknek számító kenyérről” – húzta alá az elnök, akit a brit Thomson Reuters hírügynökség idézett.

A libamáj a nyugati és az ázsiai konyha csemegéjének számít, és része a francia kulináris örökségnek, de az állatvédő aktivisták kegyetlennek ítélik azt a gyakorlatot, ahogy a kacsákat vagy libákat erőszakkal etetik, tömik a májuk megnagyobbítása érdekében azért, hogy végül pástétomot készítsenek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Milyen betegségek ellen véd a kutyák kombinált oltása?

2024. december 3. 09:40

Az állatorvos a kutyát a kombinált oltással a fertőző betegségek ellen védi. Ezekről foglaljuk össze az alapvető tudnivalókat.

Globálisan visszaeshet a sertéshústermelés

2024. december 2. 13:10

Globálisan kevesebb lesz a sertéshús az állományok és a kereslet csökkenése miatt. Az Egyesült Államok viszont erősíti vezető exportőr pozícióját.

A hígtrágyával kapcsolatos balesetek megelőzhetők

2024. december 1. 16:10

A hígtrágya veszélyes gázok forrása, melyek éghetők vagy belélegezve fulladást okozhatnak. Kis tudatossággal azonban a balesetek megelőzhetők.

Miért kötelező a kutyáknak az évenkénti veszettség elleni oltás?

2024. november 26. 09:40

Tőlünk nyugatra 3 évente, nálunk viszont évente kötelező veszettség ellen oltani. Mi ennek az oka? Hogyan állítható meg a betegség terjedése?

Erősíteni kell a magyar-francia kapcsolatokat

2023. június 2. 09:17

A magyar és a francia gazdák érdeke egybeesik, ezért számunkra mindig nagyon fontos támpontot jelent a francia vélemény.

Napelemek segítik a francia borászatot a klímaváltozás elleni harcban

2021. október 7. 06:29

A napelemek szigetelik a szőlőt a szélsőséges hideg idején, és megvédik őket a túlzott napsugárzástól a kánikula idején.

Jó búzatermésre számítanak Franciaországban

2021. július 16. 04:47

A búza készletek 2021/22 végén várhatóan elérik a 3,7 millió tonnát, ami csaknem 39%-os növekedést jelent a 2020/21-es 2,7 millióhoz képest.

A francia termelők vethetnek a parlagon lévő földeken

2022. április 27. 08:03

Franciaországban a gazdálkodók kezdik megművelni a parlagon lévő földeket gabonával és olajosmag-növényekkel.