Állattenyésztés

Új népbetegség a láthatáron? Ez lehet a megoldás

K&H Bank Zrt.

2050-re népbetegség lehet az antimikrobiális rezisztencia (AMR), amit korunk egyik legjelentősebb állat- és közegészségügyi kihívásának tekintenek.

A megoldás keresése így már most rendkívül időszerű. A K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat egyik nyertese Szabó Ábel, az Állatorvostudományi Egyetem hallgatója a házityúkok esetében talált ígéretes lehetőséget az AMR terjedésének megfékezésére, amely ráadásul a környezeti terhelést és az előállítási költségeket is csökkentheti.

Hamarosan egyre többet találkozhatunk az AMR kifejezéssel. Az egészségügyi szakemberek szerint ugyanis 2050-re már népbetegség lehet az antimikrobiális rezisztencia (AMR) okozta fertőzések.

A jelenség során a baktériumok, paraziták vagy gombák ellenállóvá válnak a gyógyszerekkel – különösen az antibiotikummal – szemben, ezért azok nem hatnak rájuk.

Az AMR-t korunk egyik legjelentősebb állat- és közegészségügyi kihívásának tekintik, amely a helytelen vagy túlzott gyógyszerhasználat következményeként alakulhat ki. Nehezítő tényező, hogy a gyógyszeripar nem tud lépést tartani a kórokozók fejlődésével, hiszen az 1980-as évek óta nem fedeztek fel új antibiotikumot.

Habár az Európai Unió 1999. óta már 1,3 milliárd eurót fektetett az AMR kutatásba, további lépésekre van szükség a jelenség megfékezésére, amiben figyelem kerül a haszonállattartókra is. A rezisztens kórokozók ugyanis már az állatokban is jelen lehetnek, amik az élelmiszerfogyasztással átterjedhetnek az emberekre. A baktériumok ráadásul az állati ürülékben is megjelenhetnek, amelyek a levegőbe kerülve szintén veszélyforrássá válhatnak.

Egy fiatal agrárszakember a házityúkok esetében látta meg a lehetőséget az AMR terjedésének megfékezésére. Szabó Ábel, az Állatorvostudományi Egyetem hallgatója, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat mesterképzés kategória 1. helyezettje kutatása során különböző növényi alternatívák hatékonyságát vizsgálja az állattenyésztés antibiotikum-felhasználásának csökkentése érdekében.

A képen balról jobbra: Rajna Gábor, a K&H Vállalati divízió vezetője; Szabó Ábel, az Állatorvostudományi Egyetem hallgatója, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat mesterképzés kategória 1. helyezettje; Demeter Zoltán, a K&H Agrárüzletág vezetője. © K&H

„A K&H a fenntartható agráriumért pályázatunk célja éppen az, hogy az agrárszakemberek új, innovációra nyitott generációját támogassuk, akik a fenntartható, illetve hatékonyságnövelő megoldásaikkal hozzájárulhatnak az ágazat fejlődéséhez.

Ábel kutatása jó példa arra, hogy a természetes, növényi alapú vegyületek segítségével csökkenteni lehet a baromfitermékekben megtalálható antibiotikum maradványanyagok szintjét, növelve ezzel a fogyasztók biztonságát is az AMR-rel szemben. Emellett jelentősen kisebb környezeti terhelés érhető el a klasszikus antibiotikumok felhasználásához képest, és előállításuk költsége is sokkal kedvezőbb” – hangsúlyozta Demeter Zoltán, a K&H Agrárüzletág vezetője.

A takarmányban lehet a megoldás

A világ baromfihús-termelése 1970. óta csaknem meghatszorozódott, ezzel az egyik legdinamikusabb növekedést produkálta az állati termékek közül.

Magyarország 2022-ben mintegy 2,5 milliárd tojást és 856 000 tonna baromfihúst állított elő, az egy főre jutó éves baromfihús fogyasztás pedig meghaladta a 16 kilogrammot. A fogyasztók jelentős többsége tehát akár napi szinten fogyaszt csirkét és tojást. Így számottevően nagyobb a szalmonellafertőzés esélye, ami a mai napig komoly közegészségügyi veszély.

A baromfiipar folyamatos növekedése és az antibiotikum-mentes termékek iránti igény egyaránt az alternatív lehetőségek irányába mozdítja az ágazatot. Ilyen megoldás lehet a természetes adalékanyagokat – görögszénát, búzacsírát és probiotikumokat – tartalmazó takarmánykiegészítők alkalmazása. Ezek úgy mérsékelhetik a szalmonella okozta fertőzés terjedését, hogy nem növelik az AMR kockázatát” – számolt be kutatásáról Szabó Ábel.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magyarországon először mutatták ki a kiskérődzők pestisét

2025. január 28. 13:10

A vírus súlyosan fertőző, a betegség bejelentési kötelezettséggel jár. Az érintett állományt felszámolják.

Kutyára macskára, görényre egyaránt veszélyes a szívférgesség

2025. január 28. 09:40

A szívférgesség (dirofilariózis) súlyos, akár halálos betegség. Minden fajnál megelőzhető, de gyógyulásra csak a kutyáknál van lehetőség.

Az állattartó telepek támogatásai: a Massey Ferguson gépei

2025. január 27. 12:30

A Massey Ferguson állattartó telepeket érintő támogatási programjaiba is beépíthető gépei.

27-ről 34,5 literre növelték a tehenek napi tejtermelését

2025. január 22. 16:10

Nagy volt a személyzet, kevés a rutin, a takarmányadagokon, a termékenység szabályozásán, az állatok egészségi állapotán is javítani kellett.

Tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

2019. június 6. 13:01

Az elmúlt években Európa számos országában a termelők számára komoly fejtörést okozott a repceállományokban megjelenő levéltetű kártétele. A levéltetvek mint vektorok az ősz folyamán más keresztesvirágú növényfajról is hozhatják a tarlórépa sárgaságvírusát, illetve segíthetik a vírus továbbterjedését az állományon belül.

A tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

2020. május 22. 04:37

Az elmúlt évek elhúzódó meleg őszi időjárása kifejezetten kedvezett a levéltetvek, különösen a zöld őszibarack-levéltetű (Myzus persicae) elszaporodásának. A zöld őszibarack-levéltetű a tarlórépa sárgaságvírusának legfőbb vektora.

Brexit - zöld a GMO-nak?

2021. június 23. 07:37

Egy, brit közgazdászok által 2020-ban készített tanulmány szerint a géntechnológiával módosított kukorica és szója használata éves szinten 15 millió autó üvegházhatású gáz kibocsátását spórolná meg.

Szuperkrumplit állítanak elő, ellenállóbb lesz a betegségekkel és környezeti stresszel szemben

2023. szeptember 4. 14:40

Magyarországon is egyre kevésbé gazdaságosan megtermelhető és egyre csökkenő termőterületen vetett termény a burgonya. Kutatók éppen ezért keresik a módját, hogyan fokozhatnák az ellenálló képességét és egyben javíthatnák a minőségét.