31℃ 19℃
augusztus 12. Klára, Hilária, Diána
Állattenyésztés

Újfajta takarmánnyal spanyol típusú sonkát állítana elő a tiszafüredi cég

MTI

Újfajta takarmány kifejlesztésére, ezzel spanyol típusú sonka előállítására nyert el csaknem 309 millió forint uniós támogatást a tiszafüredi Hegedűs-Hús Bt.

Lajtosné Zobolyák Andrea üzemvezető kedden az MTI-nek elmondta, a támogatást a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program plusz (Ginop) keretéből nyerték el, a támogatási intenzitás 61,74 százalékos.

A 2025 március végéig tartó kutatás-fejlesztési programban a debreceni Permex-Vet Kft.-vel újfajta takarmányt fejlesztenek ki, amellyel spanyol, úgynevezett iberico jellegű sonkát lehet előállítani. A projektvezető megjegyezte, az iberico sonka előállításához eredetileg makkal etették a sertéseket.

A sonkát hagyományos körülmények között, hosszú érleléssel állítják elő, a termékkel szeretnének a külpiacokon is megjelenni – tette hozzá.

Lajtosné Zobolyák Andrea elmondta, a sertést egy szomszédos településről vásárolják, a Permex-Vet Kft. végzi a laboratóriumi vizsgálatokat, kialakítja a megfelelő takarmányozási módszertant, valamint kiválasztja a fejlesztés szempontjából optimális hibridfajtát. A Hegedűs-Hús a feldolgozási technológiát adja a projekthez.

A cég 2007-ben alakult, eredetileg több húsboltot üzemeltettek. 2014 végére készült el egy 600 négyzetméter alapterületű üzem, ekkor indult a termelés öt alkalmazott részvételével. Jelenleg 80 munkavállalót foglalkoztatnak, az üzemi kapacitás a húskészítmény előállítás tekintetében 780 tonna éves szinten.

Közel 100 féle terméket állítanak elő kizárólag magyar sertésekből, amelyek mindegyike laktóz-, glutén-, szója- és adalékanyag mentes.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a társaság 2021-ben és 2020-ban is 1,6 milliárd forintos nettó értékesítési árbevételt ért el, teljes egészében hazai eladásból. Adózott eredményük tavaly 99,5 millió forint volt a megelőző évi 94,5 millióval szemben.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Minőségi bála: szívvel-lélekkel-tapasztalattal + videó

2025. augusztus 5. 16:10

Komjáthi Gábor hazánk legnívósabb lovardáit, és egyik legszínvonalasabb tejelő tehenészetét látja el bálákkal, és garanciát is vállal.

Megelőzés a kulcs: az oltás időpontja dönt

2025. július 28. 16:10

A szarvasmarhák légzőszervi betegségének visszaszorítása a borjak választás előtti elővakcinázásával jelentős előnyt jelent.

Hazánk újra madárinfluenza‑mentes – mit jelent ez a gyakorlatban?

2025. július 22. 08:10

Július 5-től hazánk hivatalosan is mentes a madárinfluenzától – ez fontos mérföldkő az állattenyésztők és az exportpiacok számára.

Fűfehérje: új fehérjeforrás a tejágazatban?

2025. július 3. 14:10

Holland innováció: fűből nyert fehérje válthatja a szóját, miközben csökkentheti a nitrogénkibocsátást és a trágya mennyiségét.

Jó tésztához jó minőségű (fürj)tojás kell

2024. április 7. 10:10

A kétsopronyi Ancsin fürjészettel a világhálón bolyongva találkoztam, amikor is valami ehető ajándék után kutattam, szakítani kívánva a megszokott csokoládé-kávé-bor gourmet szentháromsággal.

Bővülő lehetőségek a rovarok felhasználhatóságában

2018. február 26. 14:29

Napjainkban egyre nő az igény a gazdasági állatok takarmányozásában az alternatív fehérjeforrások felhasználása iránt a hagyományos fehérjeforrások kiváltására.

Nem hordunk össze tücsköt, bogarat! - Nagy lehetőség rejlik a rovarfarmok létesítésében

2018. október 20. 04:07

A mai nagy genetikai képességű állatok keveréktakarmányainak egyik fontos komponense a fehérjeforrás. A világ legtöbb országára – így Magyarországra is – jellemző, hogy nem képesek a fehérjetakarmány szükségletet saját termelésből fedezni. A probléma lehetséges megoldásának tűnik: a rovarok takarmányozási célú felhasználása.

Sertéstenyésztés - magasabb szintre kell lépni

2021. március 3. 08:36

A Bonafarm Csoporthoz tartozó Bóly Zrt., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusának (jogelőd Kaposvári Egyetem) és a Debreceni Egyetem konzorciuma egy jelentős, 4 éven átívelő növénytermesztési és takarmánygyártási, valamint -felhasználási kutatás-fejlesztési projektet indított 2016 őszén, amit a Széchenyi 2020 Program keretében, az Európai Unió és Magyarország Kormánya társfinanszírozásával – 1,935 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással – valósított meg. A projekt legfontosabb eredményeiről Krzyzewsky Nórával, a Bonafarm Csoport minőségirányítási és kutatásfejlesztési igazgatójával, egyben a projekt vezetőjével, Tossenberger Jánossal, a projekt szakmai vezetőjével, Dobos Attilával, a Debreceni Egyetem AKIT DTTI Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ vezetőjével és Tenke Jánossal, a Bóly Zrt. sertéságazati takarmányozási vezetőjével beszélgettünk.