Állattenyésztés

Veszélyben a pármai sonka a sertéspestis miatt

Agrofórum Online

Olaszország világhírű terméke, a pármai sonka eltűnhet a boltok polcairól, ha nem állítják meg a sertéspestis (ASP) terjedését.

Olaszországban már a hadsereg bevetését fontolgatják a rendkívül ragályos betegség leküzdésére. A pármai sonka hazájában a következő három-öt évben egymillió vaddisznót akarnak leölni a hadsereg segítségével annak érdekében, hogy 60-80 százalékkal csökkentsék az állományt.

Nincs vesztegetni való idő

Ha a betegség átterjedne a házisertésekre, a gazdasági kár óriási lenne. A sonkagyártók évente mintegy 1,7 milliárd eurós forgalmat bonyolítanak le a pármai sonkával. Az 1963 óta létező Prosciutto di Parma konzorcium, amely a sonka minősítését és jelölését is végzi, ezért arra figyelmeztet, hogy nincs több vesztegetni való idő. A hadsereg bevetését is kérik a vaddisznók elpusztítására. Emellett növelni kell a biológiai biztonságra, a csapdákra és a kerítésekre szánt forrásokat, és több vadászt kell alkalmazni.

Az export is megnehezült

Emilia Romagna régióban, ahol a sonkagyártás fellegvára, Parma is található, eddig 105 esetben találtak ASP-vel fertőzött vaddisznót. Ez már most hatással van például a pármai sonka Kanadába irányuló exportjára. Vincenzo Caputo, a sertéspestis elleni küzdelemmel foglalkozó nemzeti munkacsoport vezetője ezért beleegyezett, hogy a hadsereg segítségét kéri a vaddisznóállomány kontrollálásához.

Emilia Romagna tartományi kormánya szerint a vaddisznók számát drasztikusan csökkenteni kell. Országos vészhelyzet van, és az ASP-vírust ki kell irtani.

Mitől különleges a pármai sonka?

Készítésének hagyománya évszázadokra, egészen a római időkig nyúlik vissza. Akkoriban a sonkát sóval tartósították és szárazon érlelték, hogy ne romoljon meg és megőrizze az ízét. Ma is az ősi módszerekhez hasonlóan készítik, de szigorú minőségi előírásoknak kell megfelelnie. Például csak bizonyos régiókból származó, kukoricával és tejjel etetett disznók sonkája használható.

2022-ben 7 850 000 pármai sonkát gyártottak, ennek 67%-át Olaszországban fogyasztották el, 33%-át pedig exportálták.

A termék hagyományos eljárással készül: a köröm nélküli, csontos combot először sóban, 80 százalék páratartalmú levegőn 100 napig tartósítják, majd lemossák és három hónapra érlelőkamrába teszik. Ezután bezsírozzák, hogy megvédjék a kiszáradástól, és legalább egy teljes évig levegőn érlelik.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti bárányhús: hagyomány és exportkincs

2025. április 20. 08:10

Húsvétkor sok kultúrában hagyomány a bárányhús fogyasztása, Magyarországon azonban a szerepe visszafogottabb.

Véget ért a fertőzött RSZKF-telepek felszámolása

2025. április 15. 11:10

A ragadós száj- és körömfájás (RSZKF) legutóbbi két kitörésének helyszínein, Győr-Moson-Sopron vármegyében található Darnózselin és Dunakilitin, befejeződött a fertőzött szarvasmarhák leölése és ártalmatlanítása.

Kártalanítás és vis maior segíti az állattartókat

2025. április 14. 11:10

A ragadós száj- és körömfájás vírus miatt vis maior helyzetet hirdetett ki Nagy István agrárminiszter.

Segítség a száj- és körömfájás miatt károsult gazdálkodóknak

2025. április 1. 11:10

A ragadós száj- és körömfájás miatt nehéz helyzetbe került gazdálkodók anyagi támogatást igényelhetnek a Bérgarancia Alapból.

A távol-keleti exportból élő cégek isszák meg a sertéspestis levét

2018. május 15. 07:15

A megoldás egyértelműen a fejlesztés, azok a beruházások, amelyek jelentősen javítják a hatékonyságot, és magas szinten biztosítják az állategészségügyi feltételeket.

Már Ukrajna is kitiltotta a magyar sertéshúst a sertéspestis miatt

2018. május 3. 19:14

Ukrajna is kitiltotta piacáról a Magyarországról származó sertéshúsokat és sertés eredetű termékeket a Heves megyében talált vaddisznótetemben kimutatott afrikai sertéspestisre (ASP) hivatkozva.

A sertéspestis idáig csak rövidtávú bizonytalanságot okozott az ágazatnak

2019. május 7. 08:33

Az ASP rövidtávon bizonytalanságokat okozott az ágazatnak, de összességében nem billentette meg, és a hazai sertésállomány mennyisége sem változott számottevően.

Tüntetnek a gazdák a sertéspestis járvány megfékezését célzó kormányintézkedések miatt Horvátországban

2023. november 28. 15:10

Horvátországban hatodik napja tüntetnek a gazdák a sertéspestis járvány megfékezését célzó kormányzati intézkedések miatt - közölte a horvát közszolgálati televízió hétfőn.