Állattenyésztés

Veszélyben a pármai sonka a sertéspestis miatt

Agrofórum Online

Olaszország világhírű terméke, a pármai sonka eltűnhet a boltok polcairól, ha nem állítják meg a sertéspestis (ASP) terjedését.

Olaszországban már a hadsereg bevetését fontolgatják a rendkívül ragályos betegség leküzdésére. A pármai sonka hazájában a következő három-öt évben egymillió vaddisznót akarnak leölni a hadsereg segítségével annak érdekében, hogy 60-80 százalékkal csökkentsék az állományt.

Nincs vesztegetni való idő

Ha a betegség átterjedne a házisertésekre, a gazdasági kár óriási lenne. A sonkagyártók évente mintegy 1,7 milliárd eurós forgalmat bonyolítanak le a pármai sonkával. Az 1963 óta létező Prosciutto di Parma konzorcium, amely a sonka minősítését és jelölését is végzi, ezért arra figyelmeztet, hogy nincs több vesztegetni való idő. A hadsereg bevetését is kérik a vaddisznók elpusztítására. Emellett növelni kell a biológiai biztonságra, a csapdákra és a kerítésekre szánt forrásokat, és több vadászt kell alkalmazni.

Az export is megnehezült

Emilia Romagna régióban, ahol a sonkagyártás fellegvára, Parma is található, eddig 105 esetben találtak ASP-vel fertőzött vaddisznót. Ez már most hatással van például a pármai sonka Kanadába irányuló exportjára. Vincenzo Caputo, a sertéspestis elleni küzdelemmel foglalkozó nemzeti munkacsoport vezetője ezért beleegyezett, hogy a hadsereg segítségét kéri a vaddisznóállomány kontrollálásához.

Emilia Romagna tartományi kormánya szerint a vaddisznók számát drasztikusan csökkenteni kell. Országos vészhelyzet van, és az ASP-vírust ki kell irtani.

Mitől különleges a pármai sonka?

Készítésének hagyománya évszázadokra, egészen a római időkig nyúlik vissza. Akkoriban a sonkát sóval tartósították és szárazon érlelték, hogy ne romoljon meg és megőrizze az ízét. Ma is az ősi módszerekhez hasonlóan készítik, de szigorú minőségi előírásoknak kell megfelelnie. Például csak bizonyos régiókból származó, kukoricával és tejjel etetett disznók sonkája használható.

2022-ben 7 850 000 pármai sonkát gyártottak, ennek 67%-át Olaszországban fogyasztották el, 33%-át pedig exportálták.

A termék hagyományos eljárással készül: a köröm nélküli, csontos combot először sóban, 80 százalék páratartalmú levegőn 100 napig tartósítják, majd lemossák és három hónapra érlelőkamrába teszik. Ezután bezsírozzák, hogy megvédjék a kiszáradástól, és legalább egy teljes évig levegőn érlelik.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megvizsgálták a kutyák agyát, az eredmények nyugtalanító kérdéseket vetettek fel

2025. november 15. 16:10

A háziasítás elvileg az agytérfogat csökkenésével jár az állatok esetében. A kutyák vajon miért jelentenek kivételt ebben a farkasokhoz képest?

Hat év börtön jár a törvénysértő sertéstartóknak, nincs több pardon

2025. november 14. 13:10

Megduplázott börtönbüntetés, pénzbírság, pontrendszer – az állatjólétet rendszeresen figyelmen kívül hagyó tenyésztőkre szigorúan lecsapnak Dániában. A példa gyorsan elterjedhet a többi uniós országban is.

Három vármegye, három vírus: soha nem volt ennyire fontos a járványvédelem

2025. november 13. 14:10

Egy hét alatt három súlyos állatbetegség jelent meg Magyarországon. Mi áll a terjedés mögött, és mit tehetnek az állattartók?

Köteles vagyok elviselni a szomszéd állattartásának bűzét és zaját?

2025. november 12. 09:10

A szomszédjog alapját képezi, hogy szükségtelenül senki se zavarja a körülötte élőket. Vajon a nagyobb létszámú állattartás milyen megítélés alá esik?

Ukrajnában tarol a sertéspestis: veszélyben az állomány 50%-a

2024. október 24. 11:10

Terjed az afrikai sertéspestis (ASP) Ukrajnában, és a sertésállomány 50 százalékát veszélyezteti. A tenyésztők nem használják az ASP-vakcinát.

Még nincs fertőzött házi sertés hazánkban

2018. április 26. 13:51

Fontos hangsúlyozni, hogy az ASP az emberre nem veszélyes, az üzletekben kapható feldolgozott sertéshúsok és -készítmények a legnagyobb biztonsággal fogyaszthatók.

Mangalica: a genetika, tartástechnológia és takarmányozás diadala

2023. február 8. 14:23

A márványozott, krémes, fehér zsírfoltokkal barázdált, Omega-3 és 6 zsírsavakban, természetes antioxidánsokban gazdag mangalicahús tudatos vásárlását a húspultokban már zászló és kiírás is segíti.

A sertéspestis idáig csak rövidtávú bizonytalanságot okozott az ágazatnak

2019. május 7. 08:33

Az ASP rövidtávon bizonytalanságokat okozott az ágazatnak, de összességében nem billentette meg, és a hazai sertésállomány mennyisége sem változott számottevően.