Állattenyésztés

Veszélyben a pármai sonka a sertéspestis miatt

Agrofórum Online

Olaszország világhírű terméke, a pármai sonka eltűnhet a boltok polcairól, ha nem állítják meg a sertéspestis (ASP) terjedését.

Olaszországban már a hadsereg bevetését fontolgatják a rendkívül ragályos betegség leküzdésére. A pármai sonka hazájában a következő három-öt évben egymillió vaddisznót akarnak leölni a hadsereg segítségével annak érdekében, hogy 60-80 százalékkal csökkentsék az állományt.

Nincs vesztegetni való idő

Ha a betegség átterjedne a házisertésekre, a gazdasági kár óriási lenne. A sonkagyártók évente mintegy 1,7 milliárd eurós forgalmat bonyolítanak le a pármai sonkával. Az 1963 óta létező Prosciutto di Parma konzorcium, amely a sonka minősítését és jelölését is végzi, ezért arra figyelmeztet, hogy nincs több vesztegetni való idő. A hadsereg bevetését is kérik a vaddisznók elpusztítására. Emellett növelni kell a biológiai biztonságra, a csapdákra és a kerítésekre szánt forrásokat, és több vadászt kell alkalmazni.

Az export is megnehezült

Emilia Romagna régióban, ahol a sonkagyártás fellegvára, Parma is található, eddig 105 esetben találtak ASP-vel fertőzött vaddisznót. Ez már most hatással van például a pármai sonka Kanadába irányuló exportjára. Vincenzo Caputo, a sertéspestis elleni küzdelemmel foglalkozó nemzeti munkacsoport vezetője ezért beleegyezett, hogy a hadsereg segítségét kéri a vaddisznóállomány kontrollálásához.

Emilia Romagna tartományi kormánya szerint a vaddisznók számát drasztikusan csökkenteni kell. Országos vészhelyzet van, és az ASP-vírust ki kell irtani.

Mitől különleges a pármai sonka?

Készítésének hagyománya évszázadokra, egészen a római időkig nyúlik vissza. Akkoriban a sonkát sóval tartósították és szárazon érlelték, hogy ne romoljon meg és megőrizze az ízét. Ma is az ősi módszerekhez hasonlóan készítik, de szigorú minőségi előírásoknak kell megfelelnie. Például csak bizonyos régiókból származó, kukoricával és tejjel etetett disznók sonkája használható.

2022-ben 7 850 000 pármai sonkát gyártottak, ennek 67%-át Olaszországban fogyasztották el, 33%-át pedig exportálták.

A termék hagyományos eljárással készül: a köröm nélküli, csontos combot először sóban, 80 százalék páratartalmú levegőn 100 napig tartósítják, majd lemossák és három hónapra érlelőkamrába teszik. Ezután bezsírozzák, hogy megvédjék a kiszáradástól, és legalább egy teljes évig levegőn érlelik.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Karácsonyi süti xilittel: tudta, hogy a kutyának halálos méreg?

2024. december 17. 09:40

Karácsonykor sok kutya kerül xilitmérgezéssel állatorvoshoz. Miért veszélyes, és mit tegyünk, ha az eb beleevett a nyírfacukros süteménybe?

Miért tart valaki manapság háztáji csirkét?

2024. december 15. 16:10

A baromfitartás sok generáció óta az életformánk része. Egy kutatásból kiderült, hogy manapság a csirkék élelmiszerforrások, de társállatok is.

Most esszük meg az éves halfogyasztás közel kétharmadát – így alakul idén az ár

2024. december 14. 10:10

Magyarországon az egy főre eső halfogyasztás évi 6,5 kilogramm, de ez még jócskán elmarad a 20 kilogrammos uniós átlagtól.

Megér egy tenyésztésre szánt borjú 130 ezer eurót?

2024. december 12. 13:10

Még a nyáron rekordáron kelt el egy borjú Németországban: valaki 130 ezer eurót adott a kis jószágért. Vajon visszajön az ára?

Még nincs fertőzött házi sertés hazánkban

2018. április 26. 13:51

Fontos hangsúlyozni, hogy az ASP az emberre nem veszélyes, az üzletekben kapható feldolgozott sertéshúsok és -készítmények a legnagyobb biztonsággal fogyaszthatók.

Tüntetnek a gazdák a sertéspestis járvány megfékezését célzó kormányintézkedések miatt Horvátországban

2023. november 28. 15:10

Horvátországban hatodik napja tüntetnek a gazdák a sertéspestis járvány megfékezését célzó kormányzati intézkedések miatt - közölte a horvát közszolgálati televízió hétfőn.

Mangalica: a genetika, tartástechnológia és takarmányozás diadala

2023. február 8. 14:23

A márványozott, krémes, fehér zsírfoltokkal barázdált, Omega-3 és 6 zsírsavakban, természetes antioxidánsokban gazdag mangalicahús tudatos vásárlását a húspultokban már zászló és kiírás is segíti.

A távol-keleti exportból élő cégek isszák meg a sertéspestis levét

2018. május 15. 07:15

A megoldás egyértelműen a fejlesztés, azok a beruházások, amelyek jelentősen javítják a hatékonyságot, és magas szinten biztosítják az állategészségügyi feltételeket.