Bulvár
Bulvár

A világ legdrágább bonsai fája

A világ legdrágább bonsai fája

Agrofórum Online

Mindig is léteztek csillagászati összegekbe kerülő fák, virágok, zöldségek és gyümölcsök, de a bonsai fák más kategóriát jelentenek.

A bonsai edényben nevelt fát jelent, de egyben művészeti formát is, amely Kínában és Japánban eltérő stílusokat eredményez. Sokszor nemcsak egyetlen növényt, hanem növényegyüttest, esetleg egy miniatűr táj megformázását is magában foglalja a kifejezés.

Rengeteg munka van egy ilyen műalkotásban

A bonsaiok olykor felfoghatatlanul magas, milliós összegekbe kerülnek, hát még azok, amelyek több mint száz évesek. Hogy miért? Mert ezeket a fákat gyakran évtizedeken, sőt, akár egy emberöltőn át gondozni, metszeni kell, akár egy családtagot. Így amikor árverésre kerülnek, a gyűjtők nemcsak magát a különleges dísznövényt, hanem a gondozó(k) keze munkáját is megfizetik. Hiszen ez a munka olykor 80-90 éven át, sőt, akár évszázadokon és generációkon is átível.

A hagyományt egy kicsit jobban megismerve szinte érthetetlennek tűnik, miért adja el egy család azt a gyönyörű bonsai facsoportot, amelyet meglehet, még a nagyapáik, dédapáik ültettek és gondoztak egy életen át. Eközben beletették a növénybe az életenergiájukat, a szeretetüket, az értékes idejüket. Vélhetően a lottófőnyereménynek is beillő ár lehetett az ok, ami ilyesformán az utódoknak anyagi stabilitást és jólétet nyújthat – kvázi mesés örökség gyanánt.

Hogy mennyi?

Nos, ennek megfelelően a világ legdrágább bonsai fája – legalábbis a növényes TikTok ranglistája szerint – a Coshin Bonsai, amelyet John Naka termesztett, 1 300 000 dollár (466 millió Ft) értékben kelt el egy Kaliforniában tartott bonsaiaukción. A fa(csoport) több száz éves volt és különleges, ritka fafajokból állt, így a gyűjtők szerint teljes mértékben megérte az árát.

A mesés küllemmel és eladási árral büszkélkedhető bonsairól készült videó itt tekinthető meg.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Sör is készíthető kaliforniai paprikából!

2024. június 11. 13:10

Paprikás söröket már korábban is főztek, de kaliforniai paprikából készült sört még sosem, így ez igazi kuriózumnak számított.

A nap videója: így szakít darabokra egy permetezőt egy híd

2024. június 8. 09:10

A TikTokon frissen terjedő videó egy olyan esetet mutat be, amikor a mezőgazdasági gép a nagyobb mérete, egy túlnyúló szórókeret miatt szenved balesetet.

Rododendronok: valódi botanikai csodák

2024. június 4. 10:10

A rododendronok a hangafélék (Ericaceae) családba tartozó, fás szárú cserjék vagy kis fák formájában megjelenő, élénk színükről és illatukról ismert virágzó növények.

Így „lélegzik” az erdő

2024. május 30. 12:10

Horrorfilmbe illő jelenetnek lehetünk tanúi, hiszen a TikTok növényes videói között felbukkanó, az erdő „légzését” bemutató képsorokban úgy tűnhet, az erdő, akárcsak egy ent, életre kelt.

Mi a különbség az egynyári és kétnyári dísznövények ültetésében és gondozásában?

2019. január 22. 09:55

Az egynyári és kétnyári dísznövények esetében az optimális ültetési körülmények és gondozási munkálatok különböznek. A cikkben áttekintjük az alapokat: mi a különbség az egyes csoportokba tartozó dísznövények között, mire érdemes figyelni az ültetésükkor és gondozásuk során, valamint milyen növényfajok és -fajták tartoznak ide.

Tönkremennek az elefántláb növényeim! Mit tehetek velük?

2023. november 5. 04:38

Több elefántláb virágom is van, nyáron mindig kint vannak a kertben, ahol jól érzik magukat. Az idei nyáron többnél is valami kirágta a törzsüket üregesre, benne számos meztelencsigát találtam. Van, amelyiknek a gyökerei elbarnultak. A leveleket is megrágták, és az alsó levelek is sárgulnak. Mit tehetek velük?

Akár duplájára is növelhető a magyar kertészeti ágazat kibocsátása

2018. március 5. 08:16

Az évi közel 2,5 millió tonna átlagos zöldség-, gyümölcstermés akár 1 millió tonnával lenne növelhető az agrárkamara országos osztályvezetője szerint.

Egy különleges sárga szépség: a dobverő virág

2023. február 14. 11:42

A kevés gondoskodást igénylő Craspedia, azaz dobverő virág nemcsak a kertet és az erkélyt teszi különlegessé, de csodaszép szárított vagy vágott virágként is felhasználható.