Bulvár
Bulvár

Eladó egy Belgium méretű gazdaság, több folyóval

Eladó egy Belgium méretű gazdaság, több folyóval

Agrofórum Online

Mindig is nagyobb birtokra vágyott? Itt a lehetőség, hogy egy füst alatt tegyen szert 2,9 millió hektárra, amivel ráadásul 50 ezer szarvasmarha is az öné lehet.

Az eladásra kerülő Kimberley szarvasmarha-portfólió a Hui Wing Mau nevű, milliárdos ingatlanfejlesztő tulajdona, és több, összesen 2,9 millió hektárnyi, tehát egy Belgiumhoz hasonló méretű földterület tartozik hozzá Nyugat-Ausztráliában, valamint az ezeken dolgozó különféle haszonbérlők.

Az eladás a piacot is próbára teszi, mivel az utóbbi időkig rekordokat döntöttek a mezőgazdasági területek árai, ám a legutóbbi El Niño erre is rányomta a bélyegét. Az eladást lebonyolító ügynök elmondta, hogy az ügylet részét képezi 50 ezer darab, a Droughtmaster és Brahman fajták keresztezésével előállított szarvasmarha.

Mivel itt egy működő gazdaságról van szó, semmit sem kell elölről kezdeni, hanem rögtön minden rendelkezésre áll, és a föld is egy egységként kezelhető. A területhez egyébként több folyó is tartozik, így vízzel jól ellátottnak számít, illetve öntözésre is lehetőség van egy helyi víztározóból, tehát akár takarmány is termeszthető. Ez és az ausztráliai viszonyokhoz mérten jó csapadékellátottság biztonságossá teszi a szarvasmarha-tenyésztést. Ráadásul Ausztráliából a keleti és a nyugati exportpiacok is elérhetők.

A legelők legutóbbi árai Nyugat-Ausztráliában 14 800 ausztrál dollárt tettek ki hektáronként, míg az átlagár 6000 dollár volt.

Az eladás oka valószínűleg az, hogy a kínai milliárdos cége, a Shimao Group Holdings árfolyama 67%-ot esett az utóbbi időben, és egyéb üzleti tevékenységei sem bizonyultak sikeresnek. Ugyanakkor Hui urat nem kell sajnálni, mert még így az Australian Financial Review 2023-as, a leggazdagabbakat felvonultató listáján a 19. helyen áll 4,9 milliárd ausztrál dolláros vagyonnal. Az ajánlattételi lehetőség novemberben lejár.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Sör is készíthető kaliforniai paprikából!

2024. június 11. 13:10

Paprikás söröket már korábban is főztek, de kaliforniai paprikából készült sört még sosem, így ez igazi kuriózumnak számított.

A nap videója: így szakít darabokra egy permetezőt egy híd

2024. június 8. 09:10

A TikTokon frissen terjedő videó egy olyan esetet mutat be, amikor a mezőgazdasági gép a nagyobb mérete, egy túlnyúló szórókeret miatt szenved balesetet.

A világ legdrágább bonsai fája

2024. június 6. 16:10

Elkelt a világ legdrágább bonsaia, csillagászati összeget, 1 300 000 dollárt fizettek érte. Nézze meg – ön szerint megér ennyit?

Rododendronok: valódi botanikai csodák

2024. június 4. 10:10

A rododendronok a hangafélék (Ericaceae) családba tartozó, fás szárú cserjék vagy kis fák formájában megjelenő, élénk színükről és illatukról ismert virágzó növények.

Napelemes fülbevalót fejlesztettek ki a szarvasmarhák ellenőrzéséhez

2018. december 29. 13:41

Az állatok élettartamára tervezett időjárásálló fülbevalót napelem látja el energiával, és GPS-adója lehetővé teszi a mezőgazdasági termelők számára, hogy egy webportálon megnézhessék, merre is jár egy konkrét állat.

3000 juhot ölne le a túl alacsony húsárak miatt egy ausztrál gazda

2024. április 24. 09:10

Súlyos takarmány- és vízhiánnyal küzdenek a termelők Ausztráliában. A juhhús ára is nagyon alacsony, ezért egy juhtenyésztő már leölné az állatait.

Küszöbön a robotok hatalomátvétele a növénytermesztésben

2019. július 31. 04:36

Ausztráliában és Kanadában több start-up vállalkozás is mezőgazdasági robotok készítésére szakosodott és munkájuk olyannyira sikeres, hogy néhány farmer már használja is az általuk gyártott gépeket.

Jó búzatermés jöhet Ausztráliában

2020. október 23. 09:05

Az ausztrál búzatermelés 2020/21-es gazdálkodási időszakban az előrejelzések szerint akár 80 százalékkal is meghaladhatja a 2019/20-as, rendkívüli aszállyal sújtott szezon mennyiségét.