Mindennapi bosszankodásunk, hogy amikor a ketchupos (majonézes, mustáros stb.) flakon üresnek mutatja magát, mert hiába rázzuk-nyomkodjuk-ütögetjük, esetleg még szemmel is verjük, nem jön ki belőle egy csepp sem, még jól láthatóan több adagra való szósz tapad a falára.
Ennek kinyerése minden szempontból kívánatos lenne, az élelmiszerek magas árától a fenntarthatósági szempontokig. De egyszerűen a lelkünknek is jót tesz, ha nem dobunk ki valamit, amit akár el is fogyaszthatunk.
Az internet különféle bugyraiból persze ennek a problémának a megoldására is ömlenek a jó tanácsok, mint például: használjunk egy hosszú nyelű kanalat, és azzal kaparjuk ki a maradékot, hígítsuk fel a ketchupot pici vízzel vagy ecettel, áztassuk a palackot forró vízbe, ami segít kicsit folyósabbá tenni a tartalmát, tartsuk fejjel lefelé a flakont vagy akár vágjuk ketté és így nyerjük ki belőle a maradékot.
A leghatékonyabbnak viszont a következő ötlet ígérkezik. Ragadjuk meg a flakont a talpánál jó erősen, majd – miután találtunk egy olyan helyet, ahol még véletlenül sem verünk le semmit vagy vágjuk be a kezünket a falba – forgassuk a karunkat minél gyorsabban körbe-körbe. Így a centrifugális erő segítségével szépen a kupak körül gyűlik össze a maradék, amit rögtön ki is tudunk nyomni vagy kanalazni onnan (lásd a lenti videóban).
Egyes hozzászólók ezzel a módszerrel is szkeptikusak, emlékeztetve a többieket azokra az általuk megélt esetekre, amikor a nyilvánvalóan sokszor használt kupak megadta magát a váratlan megterhelésnek, lerepült, és a maradék, ebben a formában kellemetlenül nagy mennyiségűnek tűnő anyag mindent beterített a konyhában.
Univerzális megoldás sajnos ebben az esetben nincs, hacsak a gyártók elő nem állnak egy újfajta csomagolással. Mégis érdemes a fenti módszereket kipróbálni, hiszen minden csepp, ami nem a kukába kerül, az élelmiszer-pazarlás csökkentését szolgálja.