Élelmiszeripar

Karácsonyi vásárok: nagy razzia indul

Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság

Az ünnepi időszak hagyományosan a vásárok, piacok és kitelepült vendéglátók szezonja, ahol a forgalom növekedése az élelmiszer-biztonsági kockázatokat is fokozza. A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) ezért idén is országos vizsgálatsorozatot indított.

A hatóság célja egyértelmű, biztosítani, hogy a karácsonyi készülődés során minden egyes árusnál megfelelő higiéniai és élelmiszer-biztonsági feltételek fogadják a vásárlókat. Az ellenőrzések minden területre kiterjednek, ahol szezonális finomságok kerülnek a pultra.

Adventi vendéglátók nagyító alatt

A kitelepült vendéglátóhelyek száma ilyenkor jelentősen nő, ám a megnövekedett forgalom egyben nagyobb élelmiszer-biztonsági kockázatot is jelent. Az NKFH ellenőrei így kiemelten vizsgálják a hőkezelési eljárások helyességét, a tárolási körülményeket, a nyomonkövethetőséget, valamint a hulladékkezelést. Ezek azok a pontok, ahol a leggyakrabban fordulnak elő hibák, és amelyek közvetlenül befolyásolják a fogyasztók egészségét.

Fókuszban a lédig ünnepi termékek

Az adventi szezon egyik legnépszerűbb termékköre az aszalt gyümölcsök, olajos magvak, szaloncukrok és héjas gyümölcsök köre. A hatóság szerint a lédig árusítás ezeknél a kategóriáknál különösen problémás lehet: nő a keresztszennyeződés veszélye, gyakran hiányos a dokumentáció, sőt előfordulhat, hogy a származási helyet sem tüntetik fel megfelelően.

Speciális élelmiszer-biztonsági kockázatokra is figyelnek:

  • olajos magvaknál gyakori az aflatoxin-szennyezettség,
  • aszalt gyümölcsöknél a kén-dioxid-tartalom és a penészesedés,
  • szaloncukornál a csomagolási hibák és a hiányzó allergénjelölés okoznak gondot.

Héjas gyümölcsök: kiemelten veszélyeztetett termékkör

A dió, mandula, gesztenye vagy mogyoró hazai és import tételei is a vizsgálatok körébe tartoznak. A megnövekedett szezonális forgalom miatt ilyenkor különösen nagy az esélye annak, hogy silány minőségű vagy hibás jelöléssel ellátott termékek kerülnek a standokra. A származási hely meghamisítása sajnos több esetben visszatérő probléma, ezért ezt is szigorúan ellenőrzik.

Folyamatos jelenlét az ünnepi időszakban

A hatóság hangsúlyozza, mindent megtesznek a magyar családok biztonságáért. Az élelmiszer-biztonsági és higiéniai ellenőrzések az adventi időszakban folyamatosak lesznek, és minden érintett egységre kiterjednek a vásároktól a boltokon át az ideiglenes árusítóhelyekig.

Kiemelt kép: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rizikometer: az oldal, ami megmutatja, mit érdemes megennünk

2025. november 26. 08:10

A Nébih új felületet indított Rizikometer néven, ahol naprakész, hiteles élelmiszer-biztonsági hírek érhetők el egy helyen.

Öregszünk – de nem mindegy, hogyan! Az étrend dönt!

2025. november 25. 14:10

Az étrend meghatározza, hogyan öregszünk. A tudomány szerint bizonyos tápanyagok valóban lassíthatják az idő hatását. Az élelmiszeriparnak pedig ehhez kell igazodnia.

Mi jön a fehérje- és rostmánia után? Itt az új ételtrend

2025. november 16. 07:10

A fehérje és rost egy évig uralta a piacot, most viszont új összetevők és tudatosabb étrenddivat van kialakulóban.

Növényi fehérjék versenye: a burgonya előretör

2025. október 18. 14:10

A növényi fehérjék piacán a burgonyafehérje kiemelkedik kiváló asszimilálhatóságával, allergénmentességével és sokoldalúságával

Élelmiszeripari szakmai találkozó kezdődött Budapesten

2019. szeptember 20. 09:02

Az agrár-élelmiszer témájú projektek támogatása kiemelt cél, miután az S3 Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégiában rögzített hat ágazati prioritás közül kettő is kötődik ehhez a területhez.

A házi fermentálás legfontosabb szabályai: amit a Nébih javasol

2025. október 13. 08:10

Savanyú, mégis biztonságos: a Nébih szakértői szerint a házi erjesztéshez elég néhány alapszabály, hogy a végeredmény finom és kockázatmentes legyen.

Élelmiszerbiztonságot fokozó szabályt fogadott el az Európai Parlament

2019. április 18. 09:33

Az új szabályok biztosítják a forgalomba hozatali engedélykérelmeket alátámasztó tudományos tanulmányok jobb átláthatóságát, nagyobb jogbiztonságot nyújtanak az élelmiszeripar részére.

Ellenőrizték a balatoni vendéglátókat is, ez lett az eredménye

2023. szeptember 8. 16:40

Szünet nélkül zajlottak az elmúlt két hónapban a Dr. Nobilis Márton, élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár által június közepén elrendelt nyári élelmiszerbiztonsági szezonális ellenőrzések.