16℃ 12℃
szeptember 26. Jusztina, Kozma, Damján
Élelmiszeripar

Mesterséges intelligencia segít fehérjét gyártani szemétből

Agrofórum Online

A fenntartható fehérjeforrások keresése világszerte egyre sürgetőbb feladat. Az állattenyésztés környezeti lábnyoma, a fogyasztói szokások változása és az élelmiszeripari melléktermékek újrahasznosításának igénye mind abba az irányba mutat, hogy alternatív megoldásokra van szükség.

Navarra szívében, Spanyolországban egy innovatív vállalkozás, a MOA Foodtech már kézzelfogható választ ad erre a kihívásra: biotechnológiai és mesterséges intelligencia segítségével élelmiszeripari melléktermékekből magas fehérjetartalmú port állítanak elő.

A hulladék új élete

A gyártási folyamatban keletkező alapanyag-veszteség – legyen az burgonyahéj, melasz, tésztamaradék vagy akár feldolgozásból származó kolbászdarab – eddig jobbára a takarmányiparban vagy hulladékként végezte. A MOA Foodtech azonban új szemléletet hozott: fermentációval és precíz biotechnológiai eljárásokkal ezekből a „feleslegekből” fehérjében gazdag port állítanak elő. Ez a por számos élelmiszeripari termék alapanyaga lehet, akár húspótlókban, akár funkcionális élelmiszerekben.

Mesterséges intelligencia a fermentáció szolgálatában

A fermentáció hagyományosan időigényes folyamat, amely hónapokig is eltarthat, mire az optimális paraméterek beállnak. A MOA Foodtech azonban mesterséges intelligencia-algoritmusokat vet be, amelyek képesek szimulálni és optimalizálni a fermentációs körülményeket.

Így a kísérletezés ideje a laborban percekre csökken, miközben az előállított fehérje minősége és összetétele állandóan magas színvonalat képvisel. Ez nemcsak gyorsítja a fejlesztést, hanem gazdaságilag is versenyképessé teszi a módszert.

Táplálkozástudományi és szabályozási kihívások

Bár az előállított fehérjepor technológiailag ígéretes, a piacra lépést lassítják a szabályozási és táplálkozástudományi kérdések. Az Európai Unióban minden új élelmiszer-összetevő szigorú engedélyezési folyamaton megy keresztül, amely akár éveket is igénybe vehet.

Emellett fontos annak bizonyítása, hogy az így előállított fehérje teljes értékű, azaz tartalmazza az emberi szervezet számára szükséges aminosavakat. A vállalat együttműködik kutatóintézetekkel annak érdekében, hogy tudományos alapokra helyezze a termék tápértékének igazolását.

Fenntarthatósági előnyök

Az élelmiszeriparban világszerte óriási mennyiségű melléktermék keletkezik, amelyek jelentős része alulhasznosított. A MOA Foodtech megoldása így nemcsak alternatív fehérjeforrást kínál, hanem hozzájárul a körforgásos gazdaság erősítéséhez is. Ahelyett, hogy a melléktermékek lerakókban vagy alacsonyabb értékű hasznosításban végeznék, újra beléphetnek az élelmiszerláncba, ezzel csökkentve a környezeti terhelést.

A jövő fehérjeforrásai

A fehérjeforrások sokfélesége egyre inkább előtérbe kerül: a rovarok, a mikroszkopikus algák vagy a sejttenyészetek mind versenyben vannak a jövő élelmiszerpiacán. A MOA Foodtech újdonsága azonban abban rejlik, hogy nem új erőforrásokat keres, hanem a meglévő ipari melléktermékeket alakítja át értékes alapanyaggá. Ez a megközelítés nemcsak fenntartható, hanem gazdaságos és társadalmilag is könnyebben elfogadható lehet.

(Forrás: De aquellos lodos, estos polvos | Master de Periodismo 2025 | EL PAÍS | EL PAÍS)

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Élelmiszerbotrány: 55 tonna mézet zárolt a Nébih

2025. szeptember 16. 11:10

Közel 55 tonna ismeretlen eredetű mézet vont ki a forgalomból a Nébih Budapesten. A készlet nem kerülhet kereskedelmi forgalomba.

Hol tartunk? Az ultrafeldolgozott ételek térnyerése itthon

2025. szeptember 14. 13:10

Magyarországon az ultrafeldolgozott élelmiszerek aránya 21 százalék, de ettől még komoly veszélyeket hordozhatnak.

Egyem vagy ne? – A teljes kiőrlésű gabona nagy kérdése + videó

2025. szeptember 2. 16:10

Valóban érdemes-e, egészséges-e teljes kiőrlésű gabonatermékeket fogyasztani? Akadnak olyanok is, akik kifejezetten félnek az ilyen jellegű termékek fogyasztásától, mert úgy gondolják egészségügyi kockázatokat hordozhatnak. A téma alapos körüljárásában Hertelendy Péter növényorvos segített nekünk.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

A műanyag hulladék problémájának kezelése a kertészeti ágazatban

2022. november 14. 15:40

Nem kizárólag a termesztők feladata, hogy minél környezettudatosabbak legyenek. Ezúttal a beszállítók is összefogtak a termesztés zöldebbé tétele érdekében. A Netafim már 2010-ben is tett lépéseket ebbe az irányba, amikor megnyitotta az első hulladékhasznosító üzemét a kaliforniai Fresnóban. Most, 2022-ben ismét sikerrel jártak: a Netafim új hulladékhasznosító üzemet nyitott Mexikóban.

Komposztálási kisokos

2022. szeptember 30. 05:37

Élelmiszer-eredetű hulladék szükségszerűen keletkezik minden háztartásban. Ezek közül szerencsére sok alkalmas arra, hogy komposztáljuk. Mit érdemes tudni a komposztálásról? Mik a tiltólistás hulladékok, és melyek kerülhetnek a komposztra?

A kerti hulladék csökkentésének 7 módja

2022. szeptember 30. 13:39

A kertészkedés ma már sokkal több egy izgalmas hobbinál, hisz ez egyfajta állásfoglalás is – egy bizonyos életmód mellett, amit magunknak választunk.

Mennyi idő alatt bomlik le a papír?

2022. július 9. 07:36

A papírról sokan úgy gondolják, simán lebomlik – nyugodtan használható a papírtányér és -pohár, papír zsebkendő és -szalvéta, és akár mehet is a komposztba, jó tápanyag lesz belőle. De nem mindegy, milyen papír a papír!