Élelmiszeripar

Mesterséges intelligencia segít fehérjét gyártani szemétből

Agrofórum Online

A fenntartható fehérjeforrások keresése világszerte egyre sürgetőbb feladat. Az állattenyésztés környezeti lábnyoma, a fogyasztói szokások változása és az élelmiszeripari melléktermékek újrahasznosításának igénye mind abba az irányba mutat, hogy alternatív megoldásokra van szükség.

Navarra szívében, Spanyolországban egy innovatív vállalkozás, a MOA Foodtech már kézzelfogható választ ad erre a kihívásra: biotechnológiai és mesterséges intelligencia segítségével élelmiszeripari melléktermékekből magas fehérjetartalmú port állítanak elő.

A hulladék új élete

A gyártási folyamatban keletkező alapanyag-veszteség – legyen az burgonyahéj, melasz, tésztamaradék vagy akár feldolgozásból származó kolbászdarab – eddig jobbára a takarmányiparban vagy hulladékként végezte. A MOA Foodtech azonban új szemléletet hozott: fermentációval és precíz biotechnológiai eljárásokkal ezekből a „feleslegekből” fehérjében gazdag port állítanak elő. Ez a por számos élelmiszeripari termék alapanyaga lehet, akár húspótlókban, akár funkcionális élelmiszerekben.

Mesterséges intelligencia a fermentáció szolgálatában

A fermentáció hagyományosan időigényes folyamat, amely hónapokig is eltarthat, mire az optimális paraméterek beállnak. A MOA Foodtech azonban mesterséges intelligencia-algoritmusokat vet be, amelyek képesek szimulálni és optimalizálni a fermentációs körülményeket.

Így a kísérletezés ideje a laborban percekre csökken, miközben az előállított fehérje minősége és összetétele állandóan magas színvonalat képvisel. Ez nemcsak gyorsítja a fejlesztést, hanem gazdaságilag is versenyképessé teszi a módszert.

Táplálkozástudományi és szabályozási kihívások

Bár az előállított fehérjepor technológiailag ígéretes, a piacra lépést lassítják a szabályozási és táplálkozástudományi kérdések. Az Európai Unióban minden új élelmiszer-összetevő szigorú engedélyezési folyamaton megy keresztül, amely akár éveket is igénybe vehet.

Emellett fontos annak bizonyítása, hogy az így előállított fehérje teljes értékű, azaz tartalmazza az emberi szervezet számára szükséges aminosavakat. A vállalat együttműködik kutatóintézetekkel annak érdekében, hogy tudományos alapokra helyezze a termék tápértékének igazolását.

Fenntarthatósági előnyök

Az élelmiszeriparban világszerte óriási mennyiségű melléktermék keletkezik, amelyek jelentős része alulhasznosított. A MOA Foodtech megoldása így nemcsak alternatív fehérjeforrást kínál, hanem hozzájárul a körforgásos gazdaság erősítéséhez is. Ahelyett, hogy a melléktermékek lerakókban vagy alacsonyabb értékű hasznosításban végeznék, újra beléphetnek az élelmiszerláncba, ezzel csökkentve a környezeti terhelést.

A jövő fehérjeforrásai

A fehérjeforrások sokfélesége egyre inkább előtérbe kerül: a rovarok, a mikroszkopikus algák vagy a sejttenyészetek mind versenyben vannak a jövő élelmiszerpiacán. A MOA Foodtech újdonsága azonban abban rejlik, hogy nem új erőforrásokat keres, hanem a meglévő ipari melléktermékeket alakítja át értékes alapanyaggá. Ez a megközelítés nemcsak fenntartható, hanem gazdaságos és társadalmilag is könnyebben elfogadható lehet.

(Forrás: De aquellos lodos, estos polvos | Master de Periodismo 2025 | EL PAÍS | EL PAÍS)

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rizikometer: az oldal, ami megmutatja, mit érdemes megennünk

2025. november 26. 08:10

A Nébih új felületet indított Rizikometer néven, ahol naprakész, hiteles élelmiszer-biztonsági hírek érhetők el egy helyen.

Öregszünk – de nem mindegy, hogyan! Az étrend dönt!

2025. november 25. 14:10

Az étrend meghatározza, hogyan öregszünk. A tudomány szerint bizonyos tápanyagok valóban lassíthatják az idő hatását. Az élelmiszeriparnak pedig ehhez kell igazodnia.

Mi jön a fehérje- és rostmánia után? Itt az új ételtrend

2025. november 16. 07:10

A fehérje és rost egy évig uralta a piacot, most viszont új összetevők és tudatosabb étrenddivat van kialakulóban.

Növényi fehérjék versenye: a burgonya előretör

2025. október 18. 14:10

A növényi fehérjék piacán a burgonyafehérje kiemelkedik kiváló asszimilálhatóságával, allergénmentességével és sokoldalúságával

Mennyi idő alatt bomlik le az üveg?

2022. június 5. 06:38

Az üveg lebomlási idejét általában 1-2 millió évben szokták meghatározni, de lebomlás helyett pontosabb lenne az anyag csiszolódásáról, aprózódásáról beszélni.

Dolgok, amikkel a civilek a gazdák agyára mennek

2024. július 23. 14:40

Sok gazda imádja a munkáját, de olykor a civilek megkeserítik az amúgy is stresszes napokat. Íme, néhány a jellemző bosszúságok közül.

Nem jó a méret? Nem tetszik? Hihetetlen, mi történik az általunk visszaküldött termékekkel

2024. február 21. 07:10

Az internetről gyakorlatilag bármit meg lehet már rendelni, amire az életünkhöz feltétlenül szükség van, és azt is, amiről csak gondoljuk, hogy szükségünk van rá. Ha aztán rájövünk, hogy a vásárlás elhamarkodott volt, az árut jogszabály szerint 14 napon belül visszaküldhetjük. De mi történik a felbontott, ám nem használt és visszaküldött tárgyakkal?

Növényvédőszer-göngyölegek a körforgásos gazdaságban

2018. október 25. 04:37

A CSEBER Nonprofit Kft. növényvédőszer-göngyölegek és csávázott vetőmagok csomagolóanyagainak gyűjtését végzi és idén ünnepli fennállásának 15. évfordulóját.