Életmód, gasztronómia

7 ok, amiért a japánok igazán hosszú életet élnek

Agrofórum Online

A második világháborút követő időszakot leszámítva elmondható, hogy a hosszú élet tekintetében a japánok mindig a világranglista élén álltak. Az okok a tudósok szerint a japánok életmódjában rejlik, amelyet azonban ma már bárki kedve szerint követhet.

Lássuk, melyek ezek!

1. Zöldségfogyasztás

A japánok, a nyugati országokkal ellentétben, rengeteg friss zöldséget, tengeri algás ételeket, szóját, rizst és halat fogyasztanak. Ez biztosítja a megfelelő fitokémiai anyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat a szervezetük számára, ami a szakértők szerint hozzájárul ahhoz, hogy hosszú életet éljenek. Az átlagos várható élettartam Japánban 80-90 év (Magyarországon 70 év).

2. Más stílusú sütés-főzés

A japán konyha jellemzően sok párolási, erjesztési, szabad tűzi, gőzölési és pirítási eljárást foglal magában. A japánok kis adag ételeket készítenek maguknak, és minden étkezés előtt megisznak egy csésze levest. A rizzsel és a hallal együtt sokféle zöldséget fogyasztanak naponta, így a szervezetük elegendő rosthoz jut, ami elősegíti a vastagbél és így az immunrendszer egészségét.

Kis adagok, friss ételek, sok zöldség és tenger gyümölcsei: a hosszú élet hozzávalói
Kis adagok, friss ételek, sok zöldség és tenger gyümölcsei: a hosszú élet hozzávalói

3. Teakultúra

A japán teafogyasztási kultúra nagymértékben hozzájárul a betegségek elleni küzdelemhez. Az olyan teafajták, mint a matcha, rendkívül hasznosak a szervezet számára, hisz antioxidánsokat és antibakteriális anyagokat tartalmaznak, amelyek mindennapos fogyasztása megacélozza az egészséget.

Kalóriában szegény, antioxidánsokban gazdag tea
Kalóriában szegény, antioxidánsokban gazdag tea

4. Friss ételek

Japán azon kevés országok egyike, ahol az emberek kizárólag friss élelmiszereket fogyasztanak. A hatalmas termőterület és a nem túl nagy népesség segít abban, hogy a kereslet és a kínálat egyensúlyban legyen. A friss ételek segítenek a szervezetnek, hogy az több energiát termeljen, így az emberek napjai aktívan telhetnek – idős korukban is.

5. Kisebb tányérok

Az adagok szabályozása és az etikett komoly részét képezi a japán kultúrának. A japánok kis tálakból, lassan esznek, pálcikákat használnak, diszkréten díszítik az ételeket. A japánok soha nem eszik degeszre magukat. Ez elősegíti a könnyű emésztést, pláne, hogy az étkezések után általában sétálni mennek.

6. Több testmozgás

A japánok szeretnek tömegközlekedéssel járni. Felkelnek, elmennek a legközelebbi állomásra, megvárják a vonatot, felszállnak, leszállnak, majd az állomásról gyalog mennek a munkahelyükre. Bár az országban bőségesen van autó, azok használata luxusnak számít. A japánok minden reggel testmozgással kezdik a napjukat. Ennek eredményeként megnövekedett energiaszinttel és jobb egészségi állapottal büszkélkedhetnek, mint bárki a világon.

7. Egészségügy

A japánok az 1960-as évek óta teljes körű egészségügyi ellátást kapnak. Évente több mint tucatszor keresik fel orvosukat. Ez négyszerese az amerikai emberek orvoslátogatásának, ám az a leglenyűgözőbb ebben, hogy mindez a japán kormánynak a GDP mindössze 8 százalékába kerül. Ennek köszönhetően a japánok minden valószínűsíthető betegségükről már jóval azelőtt tudomást szereznek, hogy az bekövetkezhetne.

Forrás: https://www.lybrate.com/topic/7-reasons-why-japanese-live-a-really-long-life/ccd72b736f539292709298d54f1161b7

Fotók: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Házilag készített körömvirágkenőcs: recept!

2025. augusztus 24. 16:10

Természetes sebgyógyító és bőrápoló: készítsen otthon körömvirágkenőcsöt, amely megnyugtatja, regenerálja és védi bőrét!

A házi befőttek és dzsemek készítése hódít: íme a legjobb házi ötletek!

2025. augusztus 24. 05:40

A házi befőzés nemcsak hasznos, hanem örömteli elfoglaltság is, amelyben akár az egész család részt vehet.

Ficus ginseng: bonsait kaptam, mi tévő legyek?

2022. szeptember 22. 06:38

A bonsaiok hagyománya a messzi Japánból ered, ahol ezeket a különleges megjelenésű növényeket már kétezer évvel ezelőtt is nevelgették a mesterek.

Japánban visszatértek az emberi ürülékből származó trágyához

2023. július 19. 17:10

Ahogy a világ számos részén, Japánban is elterjedt volt régebben az „éjszakai trágya” használata a növények trágyázására. Olcsó, újrahasznosítható és évszázados hagyományokkal rendelkezik: a „shimogoe", vagyis az „ember hátsójából származó trágya” újra nagy népszerűségnek örvend Japánban, miután az ukrajnai háború miatt a vegyszeres alternatívák ára megemelkedett.

Már Japánban is van mangalicatenyésztő egyesület

2018. március 9. 07:56

A történelmi jelentőségű eredmény a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete (MOE) kezdeményezésének, és az azt követő többéves kitartó munkának tudható be, amelynek célja a fajta eredeti jellegének megőrzése.

Egy japán termelő 12,5 kg epret termeszt négyzetméterenként az emelőrendszere révén

2023. május 30. 10:17

Ez egy szenzációs eredmény, ugyanis ezzel a spanyol cég által gyártott termesztő sorokkal sikerült minimalizálni a növények árnyékolását, így maximalizálva a termesztési kapacitást.