11℃ 0℃
március 4. Kázmér, Lúciusz, Zorán
Életmód, gasztronómia

7 ok, amiért a japánok igazán hosszú életet élnek

Agrofórum Online

A második világháborút követő időszakot leszámítva elmondható, hogy a hosszú élet tekintetében a japánok mindig a világranglista élén álltak. Az okok a tudósok szerint a japánok életmódjában rejlik, amelyet azonban ma már bárki kedve szerint követhet.

Lássuk, melyek ezek!

1. Zöldségfogyasztás

A japánok, a nyugati országokkal ellentétben, rengeteg friss zöldséget, tengeri algás ételeket, szóját, rizst és halat fogyasztanak. Ez biztosítja a megfelelő fitokémiai anyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat a szervezetük számára, ami a szakértők szerint hozzájárul ahhoz, hogy hosszú életet éljenek. Az átlagos várható élettartam Japánban 80-90 év (Magyarországon 70 év).

2. Más stílusú sütés-főzés

A japán konyha jellemzően sok párolási, erjesztési, szabad tűzi, gőzölési és pirítási eljárást foglal magában. A japánok kis adag ételeket készítenek maguknak, és minden étkezés előtt megisznak egy csésze levest. A rizzsel és a hallal együtt sokféle zöldséget fogyasztanak naponta, így a szervezetük elegendő rosthoz jut, ami elősegíti a vastagbél és így az immunrendszer egészségét.

Kis adagok, friss ételek, sok zöldség és tenger gyümölcsei: a hosszú élet hozzávalói
Kis adagok, friss ételek, sok zöldség és tenger gyümölcsei: a hosszú élet hozzávalói

3. Teakultúra

A japán teafogyasztási kultúra nagymértékben hozzájárul a betegségek elleni küzdelemhez. Az olyan teafajták, mint a matcha, rendkívül hasznosak a szervezet számára, hisz antioxidánsokat és antibakteriális anyagokat tartalmaznak, amelyek mindennapos fogyasztása megacélozza az egészséget.

Kalóriában szegény, antioxidánsokban gazdag tea
Kalóriában szegény, antioxidánsokban gazdag tea

4. Friss ételek

Japán azon kevés országok egyike, ahol az emberek kizárólag friss élelmiszereket fogyasztanak. A hatalmas termőterület és a nem túl nagy népesség segít abban, hogy a kereslet és a kínálat egyensúlyban legyen. A friss ételek segítenek a szervezetnek, hogy az több energiát termeljen, így az emberek napjai aktívan telhetnek – idős korukban is.

5. Kisebb tányérok

Az adagok szabályozása és az etikett komoly részét képezi a japán kultúrának. A japánok kis tálakból, lassan esznek, pálcikákat használnak, diszkréten díszítik az ételeket. A japánok soha nem eszik degeszre magukat. Ez elősegíti a könnyű emésztést, pláne, hogy az étkezések után általában sétálni mennek.

6. Több testmozgás

A japánok szeretnek tömegközlekedéssel járni. Felkelnek, elmennek a legközelebbi állomásra, megvárják a vonatot, felszállnak, leszállnak, majd az állomásról gyalog mennek a munkahelyükre. Bár az országban bőségesen van autó, azok használata luxusnak számít. A japánok minden reggel testmozgással kezdik a napjukat. Ennek eredményeként megnövekedett energiaszinttel és jobb egészségi állapottal büszkélkedhetnek, mint bárki a világon.

7. Egészségügy

A japánok az 1960-as évek óta teljes körű egészségügyi ellátást kapnak. Évente több mint tucatszor keresik fel orvosukat. Ez négyszerese az amerikai emberek orvoslátogatásának, ám az a leglenyűgözőbb ebben, hogy mindez a japán kormánynak a GDP mindössze 8 százalékába kerül. Ennek köszönhetően a japánok minden valószínűsíthető betegségükről már jóval azelőtt tudomást szereznek, hogy az bekövetkezhetne.

Forrás: https://www.lybrate.com/topic/7-reasons-why-japanese-live-a-really-long-life/ccd72b736f539292709298d54f1161b7

Fotók: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

Japánban bármikor éhínség törhet ki, a mezőgazdaság elképesztő szerkezeti hibákkal küzd

2024. november 23. 14:10

Az országnak igen alacsony az élelmiszer-önellátási rátája, 2023-ban például 38 százalék volt kalóriaalapon.

Élénkül a Magyarország és Japán közötti agrárkapcsolat

2023. április 4. 12:26

Hazánk célja a Magyarország és Japán közötti agrárkapcsolatok további élénkítése.

Már Japánban is van mangalicatenyésztő egyesület

2018. március 9. 07:56

A történelmi jelentőségű eredmény a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete (MOE) kezdeményezésének, és az azt követő többéves kitartó munkának tudható be, amelynek célja a fajta eredeti jellegének megőrzése.

A mézbogyó termesztése

2018. május 5. 07:30

A mézbogyó egy lombhullató bokor. Kora tavasszal nyíló sárgásfehér virágai vannak. Kerekded, vagy megnyúlt alakú, hamvas termései kék színűek, éretten enyhén kesernyés (fanyar) édes ízűek.