Életmód, gasztronómia

7 ok, amiért a japánok igazán hosszú életet élnek

Agrofórum Online

A második világháborút követő időszakot leszámítva elmondható, hogy a hosszú élet tekintetében a japánok mindig a világranglista élén álltak. Az okok a tudósok szerint a japánok életmódjában rejlik, amelyet azonban ma már bárki kedve szerint követhet.

Lássuk, melyek ezek!

1. Zöldségfogyasztás

A japánok, a nyugati országokkal ellentétben, rengeteg friss zöldséget, tengeri algás ételeket, szóját, rizst és halat fogyasztanak. Ez biztosítja a megfelelő fitokémiai anyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat a szervezetük számára, ami a szakértők szerint hozzájárul ahhoz, hogy hosszú életet éljenek. Az átlagos várható élettartam Japánban 80-90 év (Magyarországon 70 év).

2. Más stílusú sütés-főzés

A japán konyha jellemzően sok párolási, erjesztési, szabad tűzi, gőzölési és pirítási eljárást foglal magában. A japánok kis adag ételeket készítenek maguknak, és minden étkezés előtt megisznak egy csésze levest. A rizzsel és a hallal együtt sokféle zöldséget fogyasztanak naponta, így a szervezetük elegendő rosthoz jut, ami elősegíti a vastagbél és így az immunrendszer egészségét.

Kis adagok, friss ételek, sok zöldség és tenger gyümölcsei: a hosszú élet hozzávalói
Kis adagok, friss ételek, sok zöldség és tenger gyümölcsei: a hosszú élet hozzávalói

3. Teakultúra

A japán teafogyasztási kultúra nagymértékben hozzájárul a betegségek elleni küzdelemhez. Az olyan teafajták, mint a matcha, rendkívül hasznosak a szervezet számára, hisz antioxidánsokat és antibakteriális anyagokat tartalmaznak, amelyek mindennapos fogyasztása megacélozza az egészséget.

Kalóriában szegény, antioxidánsokban gazdag tea
Kalóriában szegény, antioxidánsokban gazdag tea

4. Friss ételek

Japán azon kevés országok egyike, ahol az emberek kizárólag friss élelmiszereket fogyasztanak. A hatalmas termőterület és a nem túl nagy népesség segít abban, hogy a kereslet és a kínálat egyensúlyban legyen. A friss ételek segítenek a szervezetnek, hogy az több energiát termeljen, így az emberek napjai aktívan telhetnek – idős korukban is.

5. Kisebb tányérok

Az adagok szabályozása és az etikett komoly részét képezi a japán kultúrának. A japánok kis tálakból, lassan esznek, pálcikákat használnak, diszkréten díszítik az ételeket. A japánok soha nem eszik degeszre magukat. Ez elősegíti a könnyű emésztést, pláne, hogy az étkezések után általában sétálni mennek.

6. Több testmozgás

A japánok szeretnek tömegközlekedéssel járni. Felkelnek, elmennek a legközelebbi állomásra, megvárják a vonatot, felszállnak, leszállnak, majd az állomásról gyalog mennek a munkahelyükre. Bár az országban bőségesen van autó, azok használata luxusnak számít. A japánok minden reggel testmozgással kezdik a napjukat. Ennek eredményeként megnövekedett energiaszinttel és jobb egészségi állapottal büszkélkedhetnek, mint bárki a világon.

7. Egészségügy

A japánok az 1960-as évek óta teljes körű egészségügyi ellátást kapnak. Évente több mint tucatszor keresik fel orvosukat. Ez négyszerese az amerikai emberek orvoslátogatásának, ám az a leglenyűgözőbb ebben, hogy mindez a japán kormánynak a GDP mindössze 8 százalékába kerül. Ennek köszönhetően a japánok minden valószínűsíthető betegségükről már jóval azelőtt tudomást szereznek, hogy az bekövetkezhetne.

Forrás: https://www.lybrate.com/topic/7-reasons-why-japanese-live-a-really-long-life/ccd72b736f539292709298d54f1161b7

Fotók: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Túró: az őszi fehérjebomba, ami formában tart

2025. szeptember 24. 13:10

A túró fehérjében gazdag, laktózmentes változatban is kapható – így ősszel mindenki élvezheti az egészséges finomságot!

Sütőtökmag: snackből a vetőmagig – minden, amit tudni kell

2025. szeptember 23. 11:10

Ismerje meg, hogyan pirítsa a sütőtökmagot, mire jó sütés előtt és után, és miként lehet magfogással biztosítani a jövőbeni termést.

A boróka 4 titkos felhasználási módja

2025. szeptember 21. 08:10

A boróka bogyója és olaja nemcsak fűszer, hanem természetes gyógynövény, amely emésztést, keringést és nyugalmat is támogat.

4 ínycsiklandó céklás recept, melyeket ki kell próbálni

2025. szeptember 20. 13:10

Klasszikus levesek, modern krémek, ropogós chipsek – a cékla minden formában egészséges és finom.

Egyre versenyképesebbek a japán borok

2018. november 20. 04:36

A japán bor külföldi értékesítésének esélyei egyre nőnek. Amíg 2016-ban 164 millió jen értékű bort exportált a szigetország, tavaly már 493 millió jenre ugrott a bevétel.

Kokedama: japán stílusban nevelt növények

2022. június 6. 05:39

A kokedama japán eredetű, mégsem bonsai és nem is ikebana. Röviden összefoglalva egy dísznövénytartási módot jelent, amikor mohagombócba tekerjük a gyökereket.

Ficus ginseng: bonsait kaptam, mi tévő legyek?

2022. szeptember 22. 06:38

A bonsaiok hagyománya a messzi Japánból ered, ahol ezeket a különleges megjelenésű növényeket már kétezer évvel ezelőtt is nevelgették a mesterek.

Már a regionalizáció elve érvényesül a Japán baromfi piacon

2018. július 5. 11:22

A 2018. július 4-ével hatályba lépett megállapodás értelmében, egy jövőbeni madárinfluenza járvány kitörése esetén nem Magyarország egészéről, hanem csak a betegséggel érintett közigazgatási területekről korlátozzák a baromfi termékek Japán piacra történő szállítását.