Életmód, gasztronómia

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

Agrofórum Online

A csipkebogyó a vadrózsa termése. Generációk óta a nagymamák konyhájában készült belőle lekvár, tea és szirup – a természet patikájának egyik legértékesebb ajándéka. Aki egyszer szüretel és feldolgoz belőle, sosem felejti el az ízét és illatát.

A csipkebogyó szürete általában szeptember végétől október végéig tart. Akkor a legjobb a termés, amikor már élénkpiros színű, de még feszes és kemény a húsa. A dércsípte, kissé megpuhult bogyók édesebbek, de C-vitamin-tartalmuk ekkor már csökken, így a választásnál mérlegelni kell: édesebb íz vagy magasabb beltartalmi érték.

Hogyan gyűjtsük a bogyókat?

A csipkebogyót szúrós vadrózsabokrokról kell leszedni, ezért kesztyű viselése erősen ajánlott. A szüret során a sérült vagy penészes bogyókat különítsük el, mert rontják a feldolgozott termék minőségét. A frissen szedett bogyót rövid időn belül fel kell dolgozni, mert gyorsan veszíthet tápanyagtartalmából.

A csipkebogyó feldolgozása lekvárnak

A legismertebb feldolgozási forma a csipkebogyólekvár, más néven hecsedli. A bogyókat először meg kell tisztítani, majd megfőzni, hogy húsa könnyebben passzírozható legyen. A magok és a szőrök eltávolítása elengedhetetlen, mert ezek kellemetlen állagot adhatnak a lekvárnak.

A csipkebogyó feldolgozása időigényes feladat

A lassú főzés során a gyümölcs pektintartalma biztosítja a sűrű állagot, így gyakran nincs szükség külön sűrítőanyagra. A lekvár fogyasztható önmagában, süteményekben vagy húsételek mellé is.

Csipkebogyó tea és más felhasználások

A szárított csipkebogyóból készült tea az egyik legértékesebb téli vitaminforrás. Fontos, hogy a bogyót kíméletesen szárítsuk, lehetőleg 40 °C alatti hőmérsékleten, így a C-vitamin-tartalom megmarad. A teát forrázás helyett inkább áztatással készítsük, hogy az értékes anyagok ne bomoljanak le.

A csipkebogyóból szirup, bor vagy pálinka is készíthető, így sokoldalúan hasznosítható gyümölcs.

Tárolás és eltarthatóság

A friss csipkebogyó hűtőben néhány napig eltartható, de hosszabb időre mindenképpen feldolgozás szükséges. A szárított termés sötét, száraz helyen akár egy évig is megőrzi minőségét. A lekvár és szörp jól záródó üvegben szintén hónapokig eltartható, ha megfelelően sterilizáljuk.

Miért érdemes a házikertben is ültetni?

A csipkebogyó nemcsak gyűjtögetéssel érhető el: házikertben is nevelhető. A vadrózsák jól alkalmazkodnak a magyarországi éghajlathoz, kevés gondozást igényelnek, és hasznos sövénynövényként is szolgálnak. Ültetése hozzájárulhat a biodiverzitás növeléséhez, és biztosítja a friss, feldolgozásra alkalmas alapanyagot a család számára.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A méz, ami nem is virágból készül

2025. november 10. 16:10

Nem virágból származik, mégis az egyik legerősebb gyógyító méz: az erdei mézharmat tele van ásványi anyaggal és természetes antibiotikummal.

Lefagyaszthatjuk a kenyeret vagy sem? A válasz mindenkit meg fog lepni

2025. november 9. 11:10

A hűtőbe, fagyasztóba téve hosszabb időn keresztül megőrizhetjük ételeink minőségét. De vajon érdemes a kenyerekkel és más pékárukkal is így bánni?

Három módszer: így készül a tökéletes házi birsalmalé

2025. november 8. 14:10

Illatos, aranyló és egészséges – a házi birsalmalé a legjobb őszi ital, amit bárki könnyen elkészíthet otthon.

Fagyasztott gesztenye: a házi tartósítás titkai

2025. november 4. 11:10

Ne hagyja, hogy megromoljon az őszi termés! Így fagyassza le a gesztenyét, hogy télen is élvezhesse az ízét.

Mikor érett meg szedésre a csipkebogyó?

2024. november 6. 04:40

Mikor tekinthető érettnek a csipkebogyó? Mikor szedhető? Köszönöm válaszukat.

Ezek a növények teremnek még februárban is a kertben

2023. február 18. 13:39

Ebben a cikkben bemutatásra kerülő növények teremnek most is a kertben, amiből csemegézhetünk!

Mikor gyűjthető a csipkebogyó?

2021. november 16. 08:12

Csipkerózsának mindazokat a vadon élő rózsafajokat nevezzük, melyeket vadrózsa, gyepűrózsa, mezei rózsa stb. néven is ismerünk, bogyóra emlékeztető terméseit pedig csipkebogyónak, csipkének nevezzük.

Töltsük meg a kosarunkat ősszel a természet kincseivel!

2024. október 26. 05:40

A természet ősszel is rejt kincseket, melyek egy része a konyhaasztalra is kerülhet.