16℃ 9℃
szeptember 29. Mihály, Gábor, Rafael Mirabella
Életmód, gasztronómia

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

Agrofórum Online

A csipkebogyó a vadrózsa termése. Generációk óta a nagymamák konyhájában készült belőle lekvár, tea és szirup – a természet patikájának egyik legértékesebb ajándéka. Aki egyszer szüretel és feldolgoz belőle, sosem felejti el az ízét és illatát.

A csipkebogyó szürete általában szeptember végétől október végéig tart. Akkor a legjobb a termés, amikor már élénkpiros színű, de még feszes és kemény a húsa. A dércsípte, kissé megpuhult bogyók édesebbek, de C-vitamin-tartalmuk ekkor már csökken, így a választásnál mérlegelni kell: édesebb íz vagy magasabb beltartalmi érték.

Hogyan gyűjtsük a bogyókat?

A csipkebogyót szúrós vadrózsabokrokról kell leszedni, ezért kesztyű viselése erősen ajánlott. A szüret során a sérült vagy penészes bogyókat különítsük el, mert rontják a feldolgozott termék minőségét. A frissen szedett bogyót rövid időn belül fel kell dolgozni, mert gyorsan veszíthet tápanyagtartalmából.

A csipkebogyó feldolgozása lekvárnak

A legismertebb feldolgozási forma a csipkebogyólekvár, más néven hecsedli. A bogyókat először meg kell tisztítani, majd megfőzni, hogy húsa könnyebben passzírozható legyen. A magok és a szőrök eltávolítása elengedhetetlen, mert ezek kellemetlen állagot adhatnak a lekvárnak.

A csipkebogyó feldolgozása időigényes feladat

A lassú főzés során a gyümölcs pektintartalma biztosítja a sűrű állagot, így gyakran nincs szükség külön sűrítőanyagra. A lekvár fogyasztható önmagában, süteményekben vagy húsételek mellé is.

Csipkebogyó tea és más felhasználások

A szárított csipkebogyóból készült tea az egyik legértékesebb téli vitaminforrás. Fontos, hogy a bogyót kíméletesen szárítsuk, lehetőleg 40 °C alatti hőmérsékleten, így a C-vitamin-tartalom megmarad. A teát forrázás helyett inkább áztatással készítsük, hogy az értékes anyagok ne bomoljanak le.

A csipkebogyóból szirup, bor vagy pálinka is készíthető, így sokoldalúan hasznosítható gyümölcs.

Tárolás és eltarthatóság

A friss csipkebogyó hűtőben néhány napig eltartható, de hosszabb időre mindenképpen feldolgozás szükséges. A szárított termés sötét, száraz helyen akár egy évig is megőrzi minőségét. A lekvár és szörp jól záródó üvegben szintén hónapokig eltartható, ha megfelelően sterilizáljuk.

Miért érdemes a házikertben is ültetni?

A csipkebogyó nemcsak gyűjtögetéssel érhető el: házikertben is nevelhető. A vadrózsák jól alkalmazkodnak a magyarországi éghajlathoz, kevés gondozást igényelnek, és hasznos sövénynövényként is szolgálnak. Ültetése hozzájárulhat a biodiverzitás növeléséhez, és biztosítja a friss, feldolgozásra alkalmas alapanyagot a család számára.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

4+1 gyógynövény, ami elűzi a téli depressziót

2025. szeptember 27. 11:10

A téli hónapok hosszú, sötét napjai gyakran rontják a hangulatot és csökkentik az energiaszintet, ezért érdemes természetes megoldásokhoz, például gyógynövényekhez nyúlni, amelyek segíthetnek a testi-lelki egyensúly fenntartásában.

Pálinkafesztivál Füzéren: ízek és hagyományok egy helyen

2025. szeptember 26. 13:10

A XVI. Füzéri Pálinkafesztivál nemcsak gasztronómiai élményt, hanem kulturális és közösségi ünnepet is kínál a látogatóknak.

Túró: az őszi fehérjebomba, ami formában tart

2025. szeptember 24. 13:10

A túró fehérjében gazdag, laktózmentes változatban is kapható – így ősszel mindenki élvezheti az egészséges finomságot!

Sütőtökmag: snackből a vetőmagig – minden, amit tudni kell

2025. szeptember 23. 11:10

Ismerje meg, hogyan pirítsa a sütőtökmagot, mire jó sütés előtt és után, és miként lehet magfogással biztosítani a jövőbeni termést.

Hideg vízben áztassuk a csipkebogyót!

2024. október 20. 08:10

Ha lecsúsztunk a betakarításukkal, érdemes otthagyni a bogyókat, hogy télen a madarak lecsipegethessék őket.

A csipkebogyó titkai

2021. október 28. 05:36

A csipkebogyót ősidők óta gyűjtik az emberek. Egyik legismertebb értéke a C-vitamin tartalma. Mivel erős antioxidáns, így a tradicionális orvoslásban is nagy szerepe van a mai napig is.

Mikor gyűjthető a csipkebogyó?

2021. november 16. 08:12

Csipkerózsának mindazokat a vadon élő rózsafajokat nevezzük, melyeket vadrózsa, gyepűrózsa, mezei rózsa stb. néven is ismerünk, bogyóra emlékeztető terméseit pedig csipkebogyónak, csipkének nevezzük.

5 gyógytea, ami nem hiányozhat otthonról

2023. október 8. 06:40

Nézzük most sorra, melyek az alapgyógyteák, amik nem hiányozhatnak otthonról!