8℃ 4℃
december 9. Natália, Valéria, Filótea
Életmód, gasztronómia

A gesztenye tíz titka

Agrofórum Online

A szelídgesztenye hozzátartozik a hazai ünnepekhez, hisz ki látott már Adventi vásárt gesztenyeárus nélkül? Karácsonyi asztalt gesztenyés pulyka, bejgli és gesztenyés hókiflik nélkül?

A szelídgesztenye remek szénhidrát- és rostforrás az emberek számára, ráadásul kitűnő B-vitamin, C-vitamin, mangán-, réz- és vasforrás. Antioxidáns-tartalma miatt az egészséges ételek közé sorolható, és bár szezonalitásának átka, hogy nem könnyű hozzájutni egész évben, ilyenkor, az őszi-téli időszakban eleget vásárolhatunk és fogyaszthatunk belőle.

De vajon mit tudunk a szelídgesztenyéről? Aki még nem próbálta, vajon ismeri-e a „trükköt”, ami nélkül felrobban a gesztenye termése a sütőben? Tudják-e, egyáltalán, mekkora mennyiséget kell belőle venni a boltban, ha mi magunk akarjuk megsütni? 

Az alábbiakban összeszedtük a 10 legfontosabb olyan titkot, amit nem árt, ha ismer a gesztenyével kapcsolatban.

1) A gesztenyét nem csak megsüthetjük, meg is főzhetjük (úgy, mint a burgonyát vagy a sárgarépát), sőt, mikrohullámú sütőben is elkészíthetjük – édes és diós íze lesz, az állaga pedig a kemény sült burgonyához hasonló.

2) Sütés előtt a legfontosabb lépés a héj eltávolítása – vagy minimum a héj bevágása –, hogy a gesztenye ne robbanjon szét a sütés közben, mert bizony nagyon is hajlamos rá!

3) Ha a gesztenyénk megfőtt / megsült, tekerjük be egy tiszta konyharuhába, és még melegen (nem forrón, mert éget!) hámozzuk meg (amennyiben csak bevágtuk, és nem hámoztuk meg előre). Ha kihűlt, nehezen hámozható.

4) Olyan gesztenyéket keressünk a boltban (vagy a kertünkben), amelyeket a méretükhöz képest nehéznek érzünk, és amelyek héja sértetlen, fényes, sötét színű. Dobjuk ki azokat, amelyeken a héj alatt és a héjon penészesedés látható.

5) Így számoljunk: egy kilogrammnyi gesztenyéből körülbelül 700 gramm főtt, hámozott gesztenyénk lesz. 

6) A télen fogyasztott népszerű diófélékkel ellentétben a gesztenye kevés zsírt vagy olajat tartalmaz – főleg összetett szénhidrátokat tartalmaz (mint a burgonya), valamint vizet és fehérjéket. 

7) A nyers gesztenye a héjában akár három hónapig is lefagyasztható. Az állaga megváltozik, de eztán is nagyszerűen pürésíthető.

8) A gesztenye fa értékes fafajta is, amelyből bútorokat, padlódeszkákat és egyéb alapanyagokat gyártanak. 

9) A gesztenyét évszázadok óta fogyasztják Európában és Ázsiában. Az ősi rómaiak például alapvető élelmiszer forrásként tekintettek rá, de a középkorban is népszerű élelmiszer volt liszt, mártás, köret vagy önálló csemege formájában.

10) A nyers, hámozatlan gesztenye légmentesen záródó edényben, a hűtőben akár három hétig is eláll. A főtt és hámozott gesztenye legfeljebb három napig tartható el a hűtőben.

További érdekességek: 

  • 100 g sült gesztenye a napi C-vitamin-szükséglet 40%-át fedezi
  • Szüksége van egy kis rostpótlásra? 100 g sült gesztenye a napi ajánlott rostbevitel 20%-át tartalmazza!
  • Spóroljon egy kis időt, és mikrózza meg a gesztenyét 3-4 percig, majd hámozza meg és fogyassza el. Ilyen finomságot, ilyen gyorsan nem sűrűn ehet!

(Fotó: ykaiavu/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Különös objektumok emelkedtek a zalai városban, mindenki a csodájukra jár

2025. december 9. 09:10

Karácsony előtt megsokasodnak a „csodák” az országban, már csak azért is, mert az emberek könnyebben jótékonykodnak, mint máskor.

A tűzifa károsíthatja is a kályhánkat, kevesen vannak tisztában ezzel

2025. december 8. 16:10

A tűzgyújtásnak megvan a maga „trükkje”, érdemes néhány jó tanácsot megfogadni, ha a kályhánkat, kandallónkat, kazánunkat hosszú távon szeretnénk megbízhatóan használni.

Bámulatos, mire képes a hagymahéj tea – próbálja ki!

2025. december 8. 07:10

Ki gondolta volna, hogy a konyhai hulladéknak hitt hagymahéj decemberben az egyik legkeresettebb természetes erősítővé válik?

Van értelme eltüzelni a korhadt fát? A kérdés jogosabb, mint bárki gondolná

2025. december 6. 09:10

Nem mindegy, hogy milyen az a fa, amit beledobunk a kályhánkba, kandallónkba, kazánunkba? Egyáltalán nem, és egy szakértő meg is magyarázza, miért.

Vége a szenvedésnek: a trükk, amitől a gesztenye magát pucolja meg

2025. november 23. 11:10

A gesztenyehámozás rémálom? Már nem! Megmutatjuk a gesztenyesütés valódi titkát.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Szeptember

2023. szeptember 17. 06:40

Beköszöntött a színes és napsütötte ősz, ami szeptember havában még gazdagon ontja a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket és fűszernövényeket is.

Növények a fesztiválok középpontjában I.

2025. szeptember 20. 05:40

Cikksorozatunkban összegyűjtöttük hazánk legnépszerűbb, növényekről szóló ünnepeit. Az első részben a tökfélék, a gesztenye, a dió és a hagyma a főszereplők.

Dió, mandula, mogyoró, szelídgesztenye - A héjas termésűek helyzete Magyarországon

2018. április 20. 07:01

A hazai üzemi gyümölcstermő ültetvények összes felülete 85-90 ezer ha közé tehető. A héjasok a gyümölcsültetvények területének kb. 7 %-át adják.