Életmód, gasztronómia

A görög joghurtnak van egy sötét oldala

Agrofórum Online

Divatba jött manapság a görög joghurt Magyarországon is, krémesebb állaga és előnyös beltartalmi tulajdonságai miatt. Kevesen tudják, hogy van azért hátránya is az előállításának.

Mitől „görög” a görög joghurt? Ezt viszonylag kevesen tudják az utóbbi időkben divatba jött termékről, de a lényeg az, hogy a török „találmánynak” számító finomságot a görögök kissé átalakították, és általában juhtejből készítették. Egy sűrűbb állagú, alacsony laktóztartalmú termékről van szó, amelyet így a laktózérzékenyek nagy része is fogyaszthat.

Az általunk görögként ismert joghurt receptje ugyanakkor inkább bolgár eredetű. Szűréssel távolítják el belőle a savót, ettől válik krémesebb állagúvá. Előnye, hogy kevesebb cukrot és szénhidrátot, ugyanakkor több fehérjét tartalmaz.

Bár a görög joghurt előnyei nyilvánvalóak, néhány éve már a termék hátrányai is világosak a szakemberek előtt. Ez pedig éppen az eltávolított savóval kapcsolatos, vagyis a gyártás melléktermékével.

Az évente globálisan legalább 2 milliárd dolláros görögjoghurt-iparnak tehát van egy „sötét oldala” is, amiről kevesebb szó esik. Nagyjából 3-4 liter tejből 1 liter görög joghurt készül, a maradék pedig a savó, amelynek kezelése, felhasználása meglehetősen sok gondot okoz.

Ha ugyanis belekerül az élővizekbe, ott elképesztő pusztítást képes véghez vinni. A savas tejsavó kivonja az oxigént a vízből, jelentősen károsítva az ökoszisztémát. 2008-ban az amerikai Ohióban egy ilyen esemény során 5400 vadállat pusztult el, legfőképpen halak.

Az utóbbi időkben a nagy joghurtgyártók már fizetnek is a tejtermelő gazdáknak, hogy kezdjenek valamit a savóval. Azok általában takarmányba keverik, de nagy mennyiségben a jószágok számára sem javallottak. Nem szerencsés a trágyához sem adagolni, mert a földekre szórva könnyen az élővizekbe kerülhet.

A tejsavó elvileg emberi táplálékként is szóba jöhetne, ám a túlzott mértékű fogyasztásától tartózkodni kell. Könnyen allergiás reakciókat válthat ki, sőt a korábban tünetmentes embereknél akár pár hónap alatt tejérzékenységet alakíthat ki.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A Coca-Cola új ízzel rukkol elő

2025. január 29. 17:10

A Coca-Cola új üdítőszériája nosztalgikus ízen alapszik. A termék várhatóan egy évig lesz elérhető a polcokon.

A hét legjobb takarítási trükk

2025. január 27. 12:10

A #CleanTok-on takarítási tippeket osztanak meg az emberekkel. Vannak közöttük olyanok, amelyek mindannyiunk számára hasznosak lehetnek.

Sós borok, sós pálinkák a népi gyógyászatban

2025. január 26. 12:10

A „csodaszereket” jobbára gabonából, kukoricából, burgonyából, törkölyből készítették, majd sós vízzel dúsították.

Hogyan fogyasszuk a propoliszt?

2025. január 17. 07:10

A propolisz antibakteriális tulajdonságai csökkentik a szájüregi baktériumokat és segítenek megelőzni a fogínygyulladást, fogszuvasodást és fertőzéseket.

Rakétatalálat süllyesztette el a 21 ezer tonna műtrágyát szállító hajót

2024. március 11. 12:40

Lassan elsüllyedt egy 21 ezer tonna műtrágyát szállító hajó a közel-keleti Vörös-tengeren azután, hogy még februárban rakétatámadás érte.

Megdöbbentő: az állattenyésztés nyeli el az uniós agrártámogatások 82 százalékát

2024. április 8. 13:40

Az állattartás és a takarmány-előállítás szívja fel az uniós mezőgazdasági támogatások bő négyötödét. Mindez azért is fájó, mert az ágazati termékek tizede az EU-n kívüli piacokon köt ki.

A tudósok a műanyaghulladékot értékes talajjavító anyaggá alakítják át

2023. április 4. 17:29

Egy nemrégiben készült tanulmány részletesen ismertet egy olyan módszert, amellyel a műanyaghulladékot a faszén nagy porozitású, nagy felületű, grammonként körülbelül 400 négyzetméteres tömegű formájává alakítják át.

A kapszulás kávé a leginkább környezetszennyező? – Meg fog lepődni!

2024. március 1. 08:40

A kávékapszulák után rengeteg szemét marad – de egyes szakértők szerint már azzal, hogy éppen a megfelelő mennyiségű kávét tartalmazzák, csökken a szén-dioxid-kibocsátás.