Életmód, gasztronómia

A jövő húsételeinek nagyobb része nem lesz állati eredetű!

Szuperfarm

Növényi eredetű és speciális sejttenyészetekből kidolgozott valódi húsok lehetnek a nagyüzemi állattenyésztés és a vágóhidak humanitáriusabb és környezetbarátabb alternatívái.

Az AT Kearney globális tanácsadó cég szakértői interjúkon alapuló beszámolója alapján a 2040-ben elfogyasztott „hús” legalább 60 százaléka nem megölt állatoké, hanem vagy laboratóriumi sejttenyészetekben előállított, vagy növényi eredetű lesz. Az íz viszont nem fog változni.

Az anyag kiemeli az okokat: egyrészt a hagyományos húsgyártás környezeti hatásai súlyosak, másrészt egyre többen aggódunk az ipari körülmények között tenyésztett állatokért.

„A nagyüzemi állattenyésztést sokan szükségtelen rossznak tartják. Az új vegán húspótlók és az állatok levágása nélkül, speciálisan előállított húsok előnyeit látva, csak idő kérdése, hogy a szegmens fontos piaci tényezővé válik” – áll az anyagban.

A hagyományos húsipar évi többmilliárd állat tenyésztéséről, és több mint 1 trillió dollárról szól. Hatékony működésükért viszont komoly árat fizetünk – az utóbbi idők számos tudományos anyaga kimutatta, hogy természetes környezetek üzemekké alakítása, a folyók és az óceánok szennyezése jelentősen hozzájárul az éghajlatváltozáshoz.

Cégek, például a Beyond Meat, az Impossible Foods és a Just Foods növényi összetevőkkel helyettesítik a burgerek húsait, és egyre több a hasonló kezdeményezés. Az AT Kearney alapján kb. 1 milliárd dollárt fektettek vegán termékekbe, ráadásul a befektetők között a hagyományos húsipar több nagyágyúja is szerepel. Májusi tőzsdére kerülésekor a Beyond Meat 240 millió dolláros cég volt, és az azóta eltelt rövid időben megduplázódott az értéke.

Mások hússejt-kultúrák tenyésztésével, azaz tényleges húsok előállításával próbálják megakadályozni az állattartás és az állatok leölésének kényszerét. Ezek a termékek egyelőre nem jutottak el a fogyasztókig, az előrejelzés szerint hosszútávon viszont ők lesznek a befutók, mert jobban visszaadják a valódi hús ízét, mint a növényi eredetű helyettesítők. Míg a szenvedélyes húsevők elutasítják a vegetáriánus és vegán kajákat, addig ezeket az élelmiszereket nagyobb valószínűséggel elfogadják. Az elfogadást erkölcsi-lelki tényezők is okolják: nem vágnak le állatot hozzájuk, előállításuk nem vagy nagyságrendekkel kisebb mértékben károsítja a környezetet.

Számszerűsítve: 2040 húsételeinek 35 százaléka sejtkultúra-tenyészetekből, 25 százaléka pedig növényi pótlékokból fog állni. Egy másik szám: a világ növénytermésének legalább fele az állatállomány etetésére megy el, az összesített növényi kalóriáknak viszont csak 15 százalékát esszük meg hús formájában. 2040-ben a háromnegyedét fogjuk.

Amerikai, kínai és indiai felmérések alapján nem kell tartani a sejtkultúra-tenyészetekből származó hús tömeges elutasításától. Az elterjedésüket megelőző átmeneti szakaszban az új vegán termékek értékelődnek fel. A steakektől a tengeri gyümölcsökig, rengeteg a hagyományos állati fehérjetermékeket helyettesítő lehetőség, és az átmenet már meg is kezdődött. Egyes szervezetek szerint a 2040-es 60 százalék kifejezetten konzervatív becslés.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

2023 az állattenyésztők éve lehet?

2023. május 11. 14:31

Jó termés esetén várhatóan már nem nő tovább az élelmiszer-vásárlás terhe.

Hal- és zöldségtermelés egyszerre - jön az intelligens akvapóniás rendszer

2021. április 24. 16:01

A halnevelés és növénytermesztés párhuzamos megvalósítása nagy kihívást jelent, megoldást hozhat a svédek intelligens vezérlőrendszere.

A sertésállomány a nagyméretű gazdaságoknál koncentrálódik

2022. február 20. 04:36

A sertést tartó gazdaságok száma 67 százalékkal visszaesett 2020-ra, és alig haladta meg a 48 ezret.

A holland gazdák mesterséges intelligenciát használnak a tehenek és a növények figyelésére

2023. április 2. 07:36

Egy holland cég próbálja a 21. századba „repíteni” a mezőgazdaságot. De készen áll a világ a mesterséges intelligenciával felvértezett tehenekre?