Életmód, gasztronómia

A kormány a horgászok véleményére kíváncsi!

MTI

Online kérdőívben várja a kormány a horgászok véleményét a horgászat jövőjének kormányzati elképzeléseiről, javaslatairól - mondta a stratégai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott.

A horgaszokert.kormany.hu lapon 6 kérdés támogatását vagy elutasítását lehet jelezni, köztük egyebek mellett azt, hogy induljon-e program a magyarországi vizek halgazdagságának visszanyerésére, kapjanak-e kiemelt állami támogatást a horgász szervezetek, vezessék-e be az egységes „magyar horgászkártyát”, vagy, hogy szigorítsák-e a büntetési tételeket.

Nyitrai Zsolt, a 25. fegyver, horgász, vadász szakkiállításon (FeHoVa) a Hungexpo vásárközpontban a több mint 400 ezer tagot számláló Magyar Országos Horgász Szövetséggel (Mohosz) közösen elért sikerek között említette például az új halgazdálkodási törvény megalkotását, és megjegyezte, hogy a közös munka és az együttgondolkodás teremtett alapot a párbeszéd folytatására. A kérdőíveket március 8-ig lehet kitölteni.

Szűcs Lajos, a Mohosz elnöke elmondta, hogy a szervezetnek mintegy 444 ezer tagja van, a korábbi évek csökkenő tendenciája után az utóbbi 3-4 évben mintegy 100 ezerrel nőtt a horgászok száma. Tavaly 444 128 állami horgászjegyet váltottak ki a horgászok, akik tavaly és tavalyelőtt is mintegy 5400 tonna halat fogtak ki a magyar vizekből. Tavaly több mint 3 ezer tonna halat telepítettek a vizekbe – mondta.

Az állami horgászjegyek bevétele 2018-tól a Mohosznál marad, ami évente mintegy 800 millió forintos bevételt jelenthet. Ebből egyebek mellett korszerűsíthetik a halőri eszközöket. A hivatásos halőrök száma mintegy 600, míg társadalmi megbízás alapján további mintegy 1000 halőr tevékenykedik, ennek is köszönhetően az orvhalászok az utóbbi időben már egyre kevesebb kárt okoznak. A Mohosz szeretné azt is elérni, hogy minél több fiatal horgásszon, ezért is egyszerűsítik a horgászvizsgát és az okmányok megszerzését is – mondta Szűcs Lajos.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Drágább lesz a hal az áfacsökkentés után?

2018. február 20. 15:05

Alig több mint öt százalékkal csökkent a hal ára idén, pedig a januártól érvényes áfacsökkentés miatt 17 százalékkal kisebb rajta az adó – számolt be az RTL Klub híradója a KSH adatai alapján.

Egyre fontosabb a halegészszégyügy is

2018. szeptember 7. 06:16

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) a haltermelők és horgászszervezetek számára halegészségügyi témájú kézikönyvet állított össze.

A halból készült tej előnyei

2024. december 3. 08:10

Van egy ország, ahol ugyan kevés tejelő szarvasmarha él, de egy meglepő ötlettel abból készítenek „tejet”, amiből viszont sok van: halból.

Tiszai halászléért 200 kilométerről is eljönnek

2020. december 16. 09:31

A tiszacsegei halászcsárda elődjét az 1900-as évek elején építették, mondhatnánk közkívánatára, a komppal átkelő éhes utazók részére, a helyi halászok pedig folyamatos ellátást biztosítottak a konyhának. Azóta igencsak sok víz lefolyt a Tiszán, a friss hal sem a csárda előtti folyóból kerül már az asztalra, de az egykori népszerűség mit sem változott.