32℃ 20℃
július 24. Kinga, Kunigunda, Kincső, Krisztina
Életmód, gasztronómia

A lecsó sokféleképpen elkészíthető – lássuk!

Agrofórum Online

Ahány konyha, annyi szokás, mondják, és ez a lecsóra is igaz. Mert ki klasszikusan, ki pedig gombával szereti, mások húsmentesen, megint mások rizsesen. De milyen a klasszikus lecsó és milyen alapanyagokkal lehet ízesíteni, hogy soha ne legyen unalmas?

Nos, az alaprecept a következő:

Klasszikus lecsó

Hozzávalók: 500 g paprika, 500 g paradicsom, 2 vöröshagyma, 3 evőkanál zsír, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál (füstölt) fűszerpaprika, só, bors

Elkészítés: Megtisztítjuk és felaprítjuk a zöldségeket. Egy kevés zsíron üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, majd lehúzzuk a serpenyőt a tűzről és hozzáadjuk a fokhagymát is – folyamatosan kevergetni, különben, ha odakap keserű lesz!

Hozzáadjuk a paprikát, 5-10 percig keverjük a tűz felett, majd megszórjuk pirospaprikával (ekkor már lesz leve) és hozzáadjuk a paradicsomot. Addig főzzük, amíg a zöldségek enyhén megpuhulnak. Friss kenyérrel tálaljuk.

A lecsó egyébként sosem unalmas, hiszen frissen felszelt paradicsom, paprika és hagyma alkotja az alapját. Amit aztán különféle finomságokkal ízesíthetünk, ám hiába a megszokott ízek, talán néha mégiscsak jól esik mindenkinek egy kis változatosság. Lássuk, milyen alapanyagokkal tudjuk még izgalmasabbá tenni az asztalunkra kerülő lecsót!

További hozzávalók:

  • Kolbász: A magyar konyha nem létezhetne kolbász nélkül, és bár a klasszikus lecsó receptbe nem szükséges kolbászt tenni, egy karakteresebb csípős vagy füstölt kolbász egészen egyedivé teheti a megszokott ízeket.
  • Szalonna: Ezek a hozzávalók nemcsak ízletesek, hanem füstös, mély ízt adnak a lecsónak, ami tökéletesen kiegészíti a zöldségek természetes édességét.
  • Gomba: A gomba a vegán lecsók kedves kiegészítője, ami feldúsítja az ételt és fehérjével látja el, anélkül hogy hús kerülne bele. Kiválóan illik a paradicsomos ízvilághoz és egyedivé teszi a lecsót.
  • Cukkini, padlizsán: Nyáron olcsón kapható mindkét zöldség, amelyek tökéletesen illenek a lecsóhoz. De csak azok számára jó ez a variáció, akik egyébként is szeretik a cukkinit és a padlizsánt.
  • Tojás: Van, aki egyenesen a kész lecsóval összekeveri a rántottát vagy belefőzi a felvert tojásokat, míg mások külön tálalnak rántottát és lecsót, hogy ki-ki kedve szerint vegyen belőle a tányérjára. A tojás csodálatosan passzol a lecsó ízvilágához, és laktatóbbá, különlegesebbé teszi – kiváltképp, ha szalonnával gazdagítva sütjük meg.
  • Rizs: Sokan egyenesen „szentségtörőnek” találják, ha valaki főtt rizzsel tálalja a lecsót, pedig tökéletesen illik hozzá. Gondoljunk csak a lecsós (hús)szeletre, amit szintén főtt rizzsel együtt tálalnak, és harmonikus ízvilágot adnak.
  • Nokedli: Meghökkentőnek tűnhet azok számára, akik a klasszikus lecsót kedvelik és csak kenyeret esznek hozzá, de Magyarország sok táján nokedlivel tálalják a lecsót, ami, hiszik vagy sem, így is nagyon finom.
  • Virsli: Alapvető plusz alapanyagnak számít a lecsókészítés során, hiszen nagyon jól illik a paradicsomos ízvilághoz és még inkább főétellé avanzsálja a lecsót.

Bár a hagyományos lecsóhoz nem szükséges, erős paprikával, chili paprikával is meg lehet „bolondítani” a lecsót. Aki pedig kedveli, olyan zöldfűszerekkel gazdagíthatja az ízét, mint a bazsalikom, a petrezselyem, a kakukkfű, az oregánó vagy a majoranna.

Akárhogy készítjük is el, ezzel az étellel nem lehet nagyot hibázni. A legfinomabb azonban plusz alapanyagokkal gazdagítva, akár bográcsban elkészítve – és lehetőleg a szabadban (kertben, teraszon) elfogyasztva, hiszen ennél nyáriasabb étel aligha létezik a magyar kulináriában.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

Díjátadó ünnepséggel vette kezdetét a 20. Gyulai Pálinkafesztivál

2019. április 13. 09:54

A pálinkafesztivál nyitónapján bemutatták a Kárpát-medencei Nemzeti Összetartozás Pálinkáját is, amely magyarországi pálinkákból és határon túli párlatokból készült. A közönséget a pálinkák és a gasztronómiai bemutatók mellett számos koncerttel várják.

A magyar kultúra és gasztronómia remekeivel ismerkednek Brüsszelben

2019. június 30. 10:10

A belvárosi Cinquantenaire parkban immár harmadik alkalommal megrendezett HUNGAstRY, kultúra és gasztronómia fesztiválon játékos és zenés gyerekprogramokkal, kézműves-foglalkozással, borkóstolóval és gasztrobemutatóval is várják az érdeklődőket.

Léteznek ehető gyomnövények is, ne bántsuk őket!

2024. július 27. 16:10

Felsorakoztatunk egy csokornyi gyomnövényt, amelyekből egészséges, ízletes és roppant különleges finomságokat készíthetünk.

Kemendy Tradicionális Pezsgőműhely, ahol minden palack egyedi

2021. november 28. 05:36

A pezsgőműhelyben nem készülnek nagy tételek, sőt, nincs olyan palack, ami ne menne keresztül László kezén, amibe bele ne szagolt volna.