23℃ 12℃
május 30. Janka, Zsanett, Johanna, Nándor
Életmód, gasztronómia

A lecsó sokféleképpen elkészíthető – lássuk!

Agrofórum Online

Ahány konyha, annyi szokás, mondják, és ez a lecsóra is igaz. Mert ki klasszikusan, ki pedig gombával szereti, mások húsmentesen, megint mások rizsesen. De milyen a klasszikus lecsó és milyen alapanyagokkal lehet ízesíteni, hogy soha ne legyen unalmas?

Nos, az alaprecept a következő:

Klasszikus lecsó

Hozzávalók: 500 g paprika, 500 g paradicsom, 2 vöröshagyma, 3 evőkanál zsír, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál (füstölt) fűszerpaprika, só, bors

Elkészítés: Megtisztítjuk és felaprítjuk a zöldségeket. Egy kevés zsíron üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, majd lehúzzuk a serpenyőt a tűzről és hozzáadjuk a fokhagymát is – folyamatosan kevergetni, különben, ha odakap keserű lesz!

Hozzáadjuk a paprikát, 5-10 percig keverjük a tűz felett, majd megszórjuk pirospaprikával (ekkor már lesz leve) és hozzáadjuk a paradicsomot. Addig főzzük, amíg a zöldségek enyhén megpuhulnak. Friss kenyérrel tálaljuk.

A lecsó egyébként sosem unalmas, hiszen frissen felszelt paradicsom, paprika és hagyma alkotja az alapját. Amit aztán különféle finomságokkal ízesíthetünk, ám hiába a megszokott ízek, talán néha mégiscsak jól esik mindenkinek egy kis változatosság. Lássuk, milyen alapanyagokkal tudjuk még izgalmasabbá tenni az asztalunkra kerülő lecsót!

További hozzávalók:

  • Kolbász: A magyar konyha nem létezhetne kolbász nélkül, és bár a klasszikus lecsó receptbe nem szükséges kolbászt tenni, egy karakteresebb csípős vagy füstölt kolbász egészen egyedivé teheti a megszokott ízeket.
  • Szalonna: Ezek a hozzávalók nemcsak ízletesek, hanem füstös, mély ízt adnak a lecsónak, ami tökéletesen kiegészíti a zöldségek természetes édességét.
  • Gomba: A gomba a vegán lecsók kedves kiegészítője, ami feldúsítja az ételt és fehérjével látja el, anélkül hogy hús kerülne bele. Kiválóan illik a paradicsomos ízvilághoz és egyedivé teszi a lecsót.
  • Cukkini, padlizsán: Nyáron olcsón kapható mindkét zöldség, amelyek tökéletesen illenek a lecsóhoz. De csak azok számára jó ez a variáció, akik egyébként is szeretik a cukkinit és a padlizsánt.
  • Tojás: Van, aki egyenesen a kész lecsóval összekeveri a rántottát vagy belefőzi a felvert tojásokat, míg mások külön tálalnak rántottát és lecsót, hogy ki-ki kedve szerint vegyen belőle a tányérjára. A tojás csodálatosan passzol a lecsó ízvilágához, és laktatóbbá, különlegesebbé teszi – kiváltképp, ha szalonnával gazdagítva sütjük meg.
  • Rizs: Sokan egyenesen „szentségtörőnek” találják, ha valaki főtt rizzsel tálalja a lecsót, pedig tökéletesen illik hozzá. Gondoljunk csak a lecsós (hús)szeletre, amit szintén főtt rizzsel együtt tálalnak, és harmonikus ízvilágot adnak.
  • Nokedli: Meghökkentőnek tűnhet azok számára, akik a klasszikus lecsót kedvelik és csak kenyeret esznek hozzá, de Magyarország sok táján nokedlivel tálalják a lecsót, ami, hiszik vagy sem, így is nagyon finom.
  • Virsli: Alapvető plusz alapanyagnak számít a lecsókészítés során, hiszen nagyon jól illik a paradicsomos ízvilághoz és még inkább főétellé avanzsálja a lecsót.

Bár a hagyományos lecsóhoz nem szükséges, erős paprikával, chili paprikával is meg lehet „bolondítani” a lecsót. Aki pedig kedveli, olyan zöldfűszerekkel gazdagíthatja az ízét, mint a bazsalikom, a petrezselyem, a kakukkfű, az oregánó vagy a majoranna.

Akárhogy készítjük is el, ezzel az étellel nem lehet nagyot hibázni. A legfinomabb azonban plusz alapanyagokkal gazdagítva, akár bográcsban elkészítve – és lehetőleg a szabadban (kertben, teraszon) elfogyasztva, hiszen ennél nyáriasabb étel aligha létezik a magyar kulináriában.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Márciusban a Csillagok

2022. április 6. 11:38

Országosan szervezett kóstolók, a borhoz párosított éttermi fogások, rendezvények: ez év márciusában az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa első alkalommal rendezte meg március 10. és 17. között az Egri Csillag Hetet.

Fontos a gasztronómiai kultúra fejlesztése! - Megalakult a Közép-európai Gasztronómiai és Sommelier Egyesület

2019. április 22. 06:35

A szervezet céljai között szerepel a kiváló gasztronómiai termékek és italok népszerűsítése, a termékek részére szélesebb körű piaci bemutatkozási lehetőség biztosítása, valamint a gasztronómiai kultúra fejlesztése.

D, mint Dubicz, M, mint Mátra

2022. február 23. 04:36

A Mátrai borvidék hazánk második legnagyobb bortermelő vidéke. Kevesen tudják, de többezer éves múltra tekinthet vissza. A XX. századig a szőlőművelés, borkészítés volt ezen a környéken a legfontosabb tevékenység, ám a II. világháborút követő időszakban úgy vélték a döntéshozók, hogy a legjobb, ami ezzel a vidékkel történhet az, ha ipari terület lesz. Mindez érthetően kevéssé kedvezett a borkultúrának. Mint ahogy az sem, hogy mind a Rákosi-, mind a Kádár-korszakban a Mátrai borvidéket az Egri borvidék részeként kezelték, és az itt termelt szőlő egri borként került forgalomba.

Díjátadó ünnepséggel vette kezdetét a 20. Gyulai Pálinkafesztivál

2019. április 13. 09:54

A pálinkafesztivál nyitónapján bemutatták a Kárpát-medencei Nemzeti Összetartozás Pálinkáját is, amely magyarországi pálinkákból és határon túli párlatokból készült. A közönséget a pálinkák és a gasztronómiai bemutatók mellett számos koncerttel várják.