Életmód, gasztronómia

A nagyobb kalóriabevitel hatással van a rák kialakulására

Debreceni Egyetem

A táplálkozás és a tumorok kialakulásának kockázata közötti kapcsolatot vizsgálták az állatvilágban a Debreceni Egyetem munkatársainak közreműködésével. A hidrákon és zebrahalakon végzett kísérletek kimutatták: az étrend korlátozása megakadályozta vagy lassította a rák kialakulását.

Tökölyi Jácint, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszék egyetemi docense elmondta: a kutatás egy hosszútávú együttműködés része, és ez az egyik állomása. 

A Montpellier-i Egyetemen van egy kutatócsoport Frédéric Thomas professzor vezetésével, amely a tumorok kialakulását evolúciós és ökológiai megközelítésből vizsgálja. A közösen végzett kutatásunk egy olyan összefüggésre vonatkozik, amit emlősökre nézve relatíve jól ismerünk, most pedig általánosítottuk az állatvilág egészére.

Megállapítottuk, hogy összefüggés van a kalóriafogyasztás, vagyis a bevitt táplálék mennyisége és a rák kialakulásának kockázata között. Az édesvízi hidrákat és zebrahalakat vizsgálva arra jutottunk, minél magasabb a fogyasztás, annál magasabb a rák kialakulásának esélye. Sőt, a rák mellett az öregedéssel járó megbetegedésekre is érvényes ez – számolt be Tökölyi Jácint.

© Debreceni Egyetem

Az egyetemi docens kiemelte: az összefüggést a meglévő kutatások alapján nem olyan egyszerű kimutatni az embereknél, több évtizedes kísérletekből kevés akad, a főemlősök esetében viszont egyértelműen alá lehet támasztani a táplálkozás és a tumorok kialakulásának kockázata közötti viszonyt. 

Biztosan kijelenthető, hogy jelentős egészségügyi előnyökkel jár a csökkentett táplálékfogyasztás, ezt kísérleteink bizonyították. Még csak felülről karcoljuk, mi is zajlik a háttérben, folytatjuk a munkát, és bízunk benne, ezzel is segíthetünk megfejteni, miért, hogyan alakulnak ki tumorok – részletezte a szakember.

© Fotó: Nehéz Erzsébet Ágnes

A kutatás nemzetközi koprodukcióban készült mintegy öt éven át, a Debreceni Egyetem szakemberei francia, kanadai és ausztrál tudósokkal működtek együtt. Eredményeiket nemrég a Scientific Reports nevű lapban publikálták (https://www.nature.com/articles/s41598-023-46896-1), a közös munkáról a francia kutatási hálózat, a CNRS is megjelentetett egy hírt: https://www.inee.cnrs.fr/fr/cnrsinfo/alimentation-et-cancer-des-liens-conserves-dans-larbre-du-vivant.

(Fotó: Daniel Friesenecker/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A boróka 4 titkos felhasználási módja

2025. szeptember 21. 08:10

A boróka bogyója és olaja nemcsak fűszer, hanem természetes gyógynövény, amely emésztést, keringést és nyugalmat is támogat.

4 ínycsiklandó céklás recept, melyeket ki kell próbálni

2025. szeptember 20. 13:10

Klasszikus levesek, modern krémek, ropogós chipsek – a cékla minden formában egészséges és finom.

Az állati zsíroktól nem kell félni? Ezt mondják a kutatók

2025. szeptember 15. 14:10

Az állati zsírok évtizedekig száműzöttek voltak az egészséges táplálkozásból. Ma azonban újra terítéken vannak – szó szerint is.

4 zseniális nyers cukkini recept pillanatok alatt

2025. szeptember 11. 11:10

Egészséges nassolás és könnyű saláták – mutatjuk, hogyan készíthet nyers cukkiniből gyors, ízletes fogásokat.

Egy tonna búza termelése során mennyi szén-dioxid keletkezik? És hogyan ellensúlyozható?

2023. október 29. 07:10

A talaj termőképességének csökkenéséről és a regeneratív gazdálkodási formák lehetőségeiről volt szó a nyíregyházi tanácskozáson. A szakmai rendezvényen a Debreceni Egyetem tartamkísérleteinek eredményeit is bemutatták.

Rátonyi Tamás: precíziós növénytermesztés nélkül nincs továbblépés!

2019. január 18. 10:51

A kutatók - és szerencsére mára már a gazdálkodók többsége is - úgy gondolják, hogy fontos a precíziós növénytermesztés minél szélesebb körű alkalmazása. A kor igényeinek megfelelve szükségszerűvé vált egy olyan képzés létrehozása, ahol az agrár vagy műszaki végzettséggel rendelkező szakemberek piacképes tudáshoz jutnak.

Ökoképzést indít a Debreceni Egyetem

2023. május 26. 11:39

Az ökológia gazdálkodást támogató alapképzést indít a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara.

Létfontosságú az öntözés: szakmai programokkal vár az idei Farmer Expó

2022. augusztus 10. 10:52

Látványos standokkal és szakmai programokkal készül a Debreceni Egyetem agrárkara.