31℃ 19℃
augusztus 12. Klára, Hilária, Diána
Életmód, gasztronómia

A nagyobb kalóriabevitel hatással van a rák kialakulására

Debreceni Egyetem

A táplálkozás és a tumorok kialakulásának kockázata közötti kapcsolatot vizsgálták az állatvilágban a Debreceni Egyetem munkatársainak közreműködésével. A hidrákon és zebrahalakon végzett kísérletek kimutatták: az étrend korlátozása megakadályozta vagy lassította a rák kialakulását.

Tökölyi Jácint, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszék egyetemi docense elmondta: a kutatás egy hosszútávú együttműködés része, és ez az egyik állomása. 

A Montpellier-i Egyetemen van egy kutatócsoport Frédéric Thomas professzor vezetésével, amely a tumorok kialakulását evolúciós és ökológiai megközelítésből vizsgálja. A közösen végzett kutatásunk egy olyan összefüggésre vonatkozik, amit emlősökre nézve relatíve jól ismerünk, most pedig általánosítottuk az állatvilág egészére.

Megállapítottuk, hogy összefüggés van a kalóriafogyasztás, vagyis a bevitt táplálék mennyisége és a rák kialakulásának kockázata között. Az édesvízi hidrákat és zebrahalakat vizsgálva arra jutottunk, minél magasabb a fogyasztás, annál magasabb a rák kialakulásának esélye. Sőt, a rák mellett az öregedéssel járó megbetegedésekre is érvényes ez – számolt be Tökölyi Jácint.

© Debreceni Egyetem

Az egyetemi docens kiemelte: az összefüggést a meglévő kutatások alapján nem olyan egyszerű kimutatni az embereknél, több évtizedes kísérletekből kevés akad, a főemlősök esetében viszont egyértelműen alá lehet támasztani a táplálkozás és a tumorok kialakulásának kockázata közötti viszonyt. 

Biztosan kijelenthető, hogy jelentős egészségügyi előnyökkel jár a csökkentett táplálékfogyasztás, ezt kísérleteink bizonyították. Még csak felülről karcoljuk, mi is zajlik a háttérben, folytatjuk a munkát, és bízunk benne, ezzel is segíthetünk megfejteni, miért, hogyan alakulnak ki tumorok – részletezte a szakember.

© Fotó: Nehéz Erzsébet Ágnes

A kutatás nemzetközi koprodukcióban készült mintegy öt éven át, a Debreceni Egyetem szakemberei francia, kanadai és ausztrál tudósokkal működtek együtt. Eredményeiket nemrég a Scientific Reports nevű lapban publikálták (https://www.nature.com/articles/s41598-023-46896-1), a közös munkáról a francia kutatási hálózat, a CNRS is megjelentetett egy hírt: https://www.inee.cnrs.fr/fr/cnrsinfo/alimentation-et-cancer-des-liens-conserves-dans-larbre-du-vivant.

(Fotó: Daniel Friesenecker/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Édes, roppanós, friss – a tökéletes főtt kukorica receptje

2025. augusztus 8. 16:10

A friss kukorica édes és illatos, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan főzzük meg helyesen. Mutatjuk a lépéseket a tökéletes eredményhez.

Miért csökken a vegánok száma? Most minden kiderül!

2025. augusztus 3. 11:10

Sok fogyasztó elbizonytalanodott a vegán étrend hatékonyságában: egészségi, gazdasági és ízélménybeli okokból térnek vissza húsos ételekhez.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

Létfontosságú az öntözés: szakmai programokkal vár az idei Farmer Expó

2022. augusztus 10. 10:52

Látványos standokkal és szakmai programokkal készül a Debreceni Egyetem agrárkara.

Mekkora potenciál rejlik a maghüvelyesekben?

2023. június 16. 12:03

A ,,Kelet-Magyarországi ökológiai gazdálkodási rendezvénysorozat” részeként májusban a ,,Fehérjenövény és szálastakarmány tanácskozás és szántóföldi bemutatón” a maghüvelyesek nemesítéséről, a bennük rejlő potenciálról, valamint a hazai és nemzetközi termesztési trendekről hallhattunk.

Felmérik az élelmiszeripari vállalkozások digitalizációs helyzetét

2019. április 8. 14:18

A vizsgálat csak az ágazati szereplők segítségével, közreműködésével végezhető, ezért kérik az élelmiszeripari vállalkozások képviselőit, hogy a kérdőív kitöltésével segítsék felmérni a jelenlegi állapotot.

A hazai sikerek révén világszerte új lendületet kaphat a házi galamb genetikai kutatása

2023. március 2. 12:31

A világon elsőként a Debreceni Egyetem kutatói alkalmaznak DNS chip-technológiát a házi galamb genetikai vizsgálata során, az új analitikai módszer jelentősen segíti a faj genetikai feltérkepézését.