Életmód, gasztronómia

Az alvási apnoe alacsonyabb kockázatával jár a növényi étrend

Agrofórum Online

Ausztrál kutatók felfedezték, hogy a zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonafélékben és diófélékben gazdag növényi alapú étrend jelentősen csökkentheti az obstruktív alvási apnoe (OSA) kockázatát. Ez a probléma számos súlyos betegséggel, többek között az agyvérzéssel és a szívproblémákkal hozható összefüggésbe. Az életmódváltás hozzáférhetőbb és költséghatékonyabb megközelítést kínál a hagyományos gyógykezelésekhez képest.

A kutatás több mint 14 000 résztvevő adatait elemezte. A készítői megállapították, hogy az egészséges növényi alapú étrendet követők 19%-kal kisebb valószínűséggel szenvedtek OSA-ban, ami rávilágít az étrend minőségének döntő szerepére. Az egészségtelen növényi alapú étrend azonban megnövelte a kockázatot, ami bizonyította az étrend fontosságát az egészségi állapot alakulása szempontjából.

Mi az alvási apnoé?

Az alvási apnoé egyfajta alvászavart jelöl, melynek során az alvó ember légvételi problémákkal küzdhet. Ebbe beletartoznak olyan hosszabb légzési szünetek is, amelyek károsíthatják az egészséget és sztrókhoz, infarktushoz, szívbetegségekhez vezethetnek. Az okok általában a légutakban keresendők, amelyek összeszűkülhetnek, elzáródhatnak, egyes elméletek szerint a környező izmok megfeszülése miatt. Az alvási apnoénak fokozatai különíthetők el.

Van, aki csak horkol alvás közben, de van, aki nem tud mélyen aludni és másnap indokolatlanul fáradtnak érzi magát – miközben ez a jelenség áll a háttérben. Másoknak vérnyomásproblémákat okozhat a nem kielégítő alvásminőség, hosszabb távon pedig mindez károsíthatja a szív és az agy egészségét. Legggyakrabban légzőkészülékkel, sporttal, meditációval, ásványi anyagokkal, illetve gyógyszerekkel segítik az alvási apnoéban szenvedő embereket.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9609383/plant-based-diets-linked-to-lower-risk-of-sleep-apnea/

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A méz, ami a férfiak egészségét védi

2025. november 17. 07:10

A gesztenyeméz kesernyés, mégis az egyik legértékesebb magyar mézfajta: javítja a vérkeringést, védi a májat és segíti a férfiak egészségét.

Itt a madárinfluenza, megindult a rettegés a libahús fogyasztásától

2025. november 16. 09:10

Márton napjától karácsonyig Magyarországon is megindul a tolongás a máskor kissé elfelejtett libahúsért. Vajon veszélyben lehetünk a vírusfertőzés által?

Elképesztően finom és egészséges – a makk-kávé visszatért!

2025. november 14. 14:10

Nemcsak egészséges, hanem lélekmelengető is: a makk-kávé a természet legújabb ajándéka a tudatos kávézóknak.

A méz, ami nem is virágból készül

2025. november 10. 16:10

Nem virágból származik, mégis az egyik legerősebb gyógyító méz: az erdei mézharmat tele van ásványi anyaggal és természetes antibiotikummal.

A sváb gasztronómia gyöngyszeme: a kródumpraj

2021. március 19. 04:39

A helyi német közösség egyik kedvencének számító kródumpraj az az étel, amiről a környező településen élő magyarok is azt gondolják, ez egy "echte" német.

A petrezselyem nem csak a konyhában fontos növényünk

2023. február 8. 05:36

A petrezselyem, mint konyhakerti növény mindenki számára ismert. De mi más értéke is lehet még a petrezselyemnek?

Kiderült: az egészséges étrend egyben környezetkímélő is

2024. június 27. 10:10

A Planetary Health étrendet követőknél alacsonyabb a kockázata a korai halálozásnak, ráadásul a környezetterhelés is bizonyítottan csökken.

Növényevésre fel!

2022. június 23. 10:38

Ha a Föld összes fogyasztója áttérne a növényi alapú étrendre, sokkala nagyob mennyiségű növényi táplálék válna elérhetővé.