Életmód, gasztronómia

Az alvási apnoe alacsonyabb kockázatával jár a növényi étrend

Agrofórum Online

Ausztrál kutatók felfedezték, hogy a zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonafélékben és diófélékben gazdag növényi alapú étrend jelentősen csökkentheti az obstruktív alvási apnoe (OSA) kockázatát. Ez a probléma számos súlyos betegséggel, többek között az agyvérzéssel és a szívproblémákkal hozható összefüggésbe. Az életmódváltás hozzáférhetőbb és költséghatékonyabb megközelítést kínál a hagyományos gyógykezelésekhez képest.

A kutatás több mint 14 000 résztvevő adatait elemezte. A készítői megállapították, hogy az egészséges növényi alapú étrendet követők 19%-kal kisebb valószínűséggel szenvedtek OSA-ban, ami rávilágít az étrend minőségének döntő szerepére. Az egészségtelen növényi alapú étrend azonban megnövelte a kockázatot, ami bizonyította az étrend fontosságát az egészségi állapot alakulása szempontjából.

Mi az alvási apnoé?

Az alvási apnoé egyfajta alvászavart jelöl, melynek során az alvó ember légvételi problémákkal küzdhet. Ebbe beletartoznak olyan hosszabb légzési szünetek is, amelyek károsíthatják az egészséget és sztrókhoz, infarktushoz, szívbetegségekhez vezethetnek. Az okok általában a légutakban keresendők, amelyek összeszűkülhetnek, elzáródhatnak, egyes elméletek szerint a környező izmok megfeszülése miatt. Az alvási apnoénak fokozatai különíthetők el.

Van, aki csak horkol alvás közben, de van, aki nem tud mélyen aludni és másnap indokolatlanul fáradtnak érzi magát – miközben ez a jelenség áll a háttérben. Másoknak vérnyomásproblémákat okozhat a nem kielégítő alvásminőség, hosszabb távon pedig mindez károsíthatja a szív és az agy egészségét. Legggyakrabban légzőkészülékkel, sporttal, meditációval, ásványi anyagokkal, illetve gyógyszerekkel segítik az alvási apnoéban szenvedő embereket.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9609383/plant-based-diets-linked-to-lower-risk-of-sleep-apnea/

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A tűzifa károsíthatja is a kályhánkat, kevesen vannak tisztában ezzel

2025. december 8. 16:10

A tűzgyújtásnak megvan a maga „trükkje”, érdemes néhány jó tanácsot megfogadni, ha a kályhánkat, kandallónkat, kazánunkat hosszú távon szeretnénk megbízhatóan használni.

Bámulatos, mire képes a hagymahéj tea – próbálja ki!

2025. december 8. 07:10

Ki gondolta volna, hogy a konyhai hulladéknak hitt hagymahéj decemberben az egyik legkeresettebb természetes erősítővé válik?

Van értelme eltüzelni a korhadt fát? A kérdés jogosabb, mint bárki gondolná

2025. december 6. 09:10

Nem mindegy, hogy milyen az a fa, amit beledobunk a kályhánkba, kandallónkba, kazánunkba? Egyáltalán nem, és egy szakértő meg is magyarázza, miért.

Spórolhat a főnök a fűtésen a dolgozók kárára? A válasz több mint meglepő

2025. december 5. 09:10

A munkaadó határozza meg, milyen hőmérsékleti körülmények között dolgozzanak a munkavállalói? Egyáltalán nem, erre is egzakt jogszabályi előírások vannak.

Majonéz: egy kis kémia a konyhában

2018. december 22. 04:38

A majonéz olajból, tojásból, ecetből vagy citromléből áll, mégsem válik szét alkotórészeire, ennek titka pedig a tojássárgája „kémiájában” rejlik.

Kiderült: az egészséges étrend egyben környezetkímélő is

2024. június 27. 10:10

A Planetary Health étrendet követőknél alacsonyabb a kockázata a korai halálozásnak, ráadásul a környezetterhelés is bizonyítottan csökken.

Freshfel Europe az egészségesebb étrendért

2021. augusztus 10. 06:38

A gyümölcs- és zöldségtermelés jelenleg az uniós agrárpolitikai költségvetésnek csupán 3-5%-át kapja, miközben az összeurópai mezőgazdasági értéknek legalább 20%-át ezek az ágazatok adják.

Mivel pótoljuk télen a napfény hiányát?

2025. január 2. 08:10

Az elfogyasztott étel a test üzemanyaga, és nagymértékben befolyásolja azt, hogyan érezzünk magunkat a nap folyamán.