Életmód, gasztronómia

Kíméljük meg fűnyíráskor a pitypangot, milliónyi finomság készíthető belőle

Agrofórum Online

Tinédzser lehettem, amikor egyszer nekiálltam füvet nyírni a kertben, és arra lettem figyelmes, hogy anyám egy tállal szaladgál előttem, és szedegeti le gyorsan a pitypangot, apám meg ott helyben, a gyep közepén, az orrom előtt megeszi a pitypangok leveleit.

Nagycsaláddal a nyakamon

Akkor arra gondoltam, ezek bolondok… Pláne, amikor anyukám ebédre kitett az asztal közepére egy hatalmas tál pitypangsalátát, a limonádés kancsóban pedig ott úszkált a sok sárga virág, amiket én simán ledaráltam volna a fűnyíróval, mert gaznak tekintettem őket.

Nem úgy a szüleim, akik rögvest elmondták, hogy ez nem gaz, hanem gyógynövény, és ki kell használni, hogy ilyen sok nő a kertben, mert csak az év ezen szakaszában lehet így betakarítani és milyen hasznos és egészséges, de én tiniként inkább kólát ittam volna.

A pitypangból milliónyi finomság készíthető

Aztán felnőttem és sokat olvastam a gyógynövényekről, és ahogy telt-múlt az idő, már én is tállal rohantam ki a kertbe, ha megjelent a sok sárga virág (és a férjem elindult a fűnyíróval), és már tettem is bele őket a mézbe, teába, fagyiba, sütibe, szörpöt főztem belőle és limonádét, a gyerekeim pedig épp olyan arcokat vágtak az asztalnál, mint én anno, 30 éve…

Pitypang és százszorszép

No, de most lássuk a mesés pitypang recepteket, amik egyszerre rusztikusak, tündéresek, vadregényesek, és amikkel el lehet kápráztatni a vendégeket – és el lehet borzasztani a gyerekeket.

Pitypang és citromkarikák

Hozzávalók: 1 csésze friss pitypang virág, 4 csésze víz, 1/2 csésze frissen facsart citromlé, 1/4 csésze méz vagy cukor (ízlés szerint)

Elkészítés:
1.) Forraljuk fel a vizet egy lábosban, majd tegyük bele a friss pitypang virágokat, és főzzük közepes lángon kb. 5 percig. Vegyük le a lábast a tűzről, és hagyjuk állni 10-15 percig.

2.) Szűrjük le a virágokat, majd hagyjuk a folyadékot teljesen kihűlni. Adjuk hozzá a frissen facsart citromlevet és a mézet vagy cukrot. Tegyük a limonádét a hűtőbe, hogy jól lehűljön.

Jégkockákkal és friss pitypang virágokkal díszítve kínáljuk.

Pitypangból limonádé is készíthető

Hozzávalók: 1 csésze friss pitypang virág, 1 csésze méz

Elkészítés: Mossuk meg alaposan a friss pitypang virágokat, majd szárítsuk meg őket egy papírtörlőn. Tegyük a pitypang virágokat egy üvegbe, majd öntsük rá a mézet.

Keverjük össze alaposan, hogy a virágokat teljesen befedje a méz. Fedjük le az üveget és hagyjuk állni 1-2 hétig, hogy a pitypang virágok íze és tápanyagai átitassák a mézet.

Ha elkészült, szűrjük le a virágokat, majd töltsük üvegekbe az ízesített mézet.
Kenyérre, kalácsra kenve isteni finom, de tehetjük teába, süteményekbe is.

Én az alábbi pitypang mézet szoktam elkészíteni, mert a legkisebb gyerekünk mézallergiás. Így készül mézmentes pitypang szirup – cukorral, ami egészen olyan állagú lesz, mint az igazi méz:

a videóért KATTINTSON!

Ahogy az ember idősebbé válik, úgy döbben rá, milyen jó, ha tudjuk, melyik gyógynövényt mikor és mire használhatjuk. A pitypang szinte minden kertben, minden utcában, minden parkban ott van (célszerű nem kutya-pisilőhelyről begyűjteni), érdemes hát kihasználni, hogy ennyire pofonegyszerűen egészséges finomságokat készíthetünk belőle.

A gyerekek imádják leszedni, a főzésbe is be lehet vonni őket, és ha jégkockákba is fagyasztunk a virágokból még az is lehet, hogy megkóstolják a limonádét, ha pedig nem látják a mézben a virágokat, azt is megeszik. 🙂

A pitypang-saláta egy következő lépés, azt bevállalósabb családoknak javaslom, de körülbelül úgy kell felhasználni a pitypang leveleit, mint a rukkoláét. A gyerekek nemigen szeretik, nekik jobb, ha házi snidlinget, újhagymát vagy retket adunk, de nem baj, ha tudják, a pitypang nem gaz, hanem gyógynövény…

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Csodába illő módon menekült meg egy egész falu, a túlélés furcsa taktikáját választották

2025. december 20. 16:10

Hogyan lehetne megállítani a kistelepülések gyors elnéptelenedését? Egy új módszer most felcsillantja a reményt.

Házi köptetők, amiket ma is bátran használunk

2025. december 20. 11:10

Enyhébb légúti panaszoknál a házi köptetőknek ma is van létjogosultságuk. Összegyűjtöttük a leggyakrabban alkalmazott recepteket.

Akadályozhatom a házam előtti parkolást? Kellemetlen lesz hallani a választ

2025. december 17. 16:10

Sokan szívesen zárják le kövekkel, oszlopokkal, sövényekkel a házuk előtt lévő közterületet, nehogy idegenek oda parkoljanak – és közben szabálysértést követnek el.

Ezért rossz ötlet desztillált vízzel locsolni a szobanövényeinket

2025. december 15. 09:10

Esővíz, szűrt víz vagy desztillált víz? Melyik a legideálisabb a bent tárolt növényeink öntözésére? A válasz váratlan és meglepő.

Így készítsünk csalódásmentes eperlekvárt, tartósítószer nélkül

2024. április 20. 08:10

Kevés finomabb lekvár van a házi eperlekvárnál, pláne, ha tartósítószer-mentesen készítjük el.

Hogyan ismerjük fel magabiztosan a medvehagymát, és mit készítsünk belőle a konyhában?

2024. március 9. 08:10

Méltán nevezik a tavasz legfinomabb vadon termő ajándékának a medvehagymát, ami nem csak bódítóan illatos, de varázsos látványt nyújt az erdőben, ahogy hatalmas szőnyegekben elterül a fák között.

Mákos guba, a megunhatatlan

2018. december 21. 04:47

Karácsony mákos guba nélkül? Nem-nem, az teljesen kizárt.

Így lesz télen is ehető a burgonya: tárolási tippek

2022. november 2. 05:37

Hogyan tároljuk a burgonyát jól, otthoni körülmények között? Erre hoztam ma bevált praktikákat.