25℃ 18℃
szeptember 10. Nikolett, Hunor, Miklós
Életmód, gasztronómia

A rovarevés nem menti meg a Földet, jobb, ha ezzel tisztában vagyunk

Agrofórum Online

Mintegy 2 milliárd ember étrendjében máris szerepet kapnak a rovarok – de vajon érdemes globálisan is fehérjeforrásként tekinteni rájuk?

A magyarok nem akarnak rovarokat enni – jelentette ki legutóbb februárban Nagy István agrárminiszter, arra reagálva, hogy az Európai Unió egyre több rovarfaj esetében ad engedélyt az étkezési célú felhasználásra. Nem véletlenül, ugyanis részben a rovarfehérje jelentheti a megoldást a növekvő globális népesség biztonságos táplálék-ellátására.

Nem ördögtől való ez, hiszen már ma is mintegy 2 milliárd ember étrendjében szerepelnek rendszeresen a rovarok, de természetesen ez szokás, kultúra, hagyomány (és néha gusztus) dolgának tartható.

A „rovartenyésztés” ugyanakkor nem varázslat, nem fogja megmenteni a Földet – olvasható a time.com oldalon. Abban viszont segíthet, hogy csökkentsük a hagyományos állattenyésztésből származó üvegházhatású gázok kibocsátását, amely jelenleg az összes kibocsátás 37 százalékáért felelős.

„Bogarak, lepkék, tücskök, szöcskék és darazsak szerepelnek a legnépszerűbb fogyasztható rovarok között. Sütve, főzve, párolva, füstölve vagy akár pörköltbe dobva egyaránt fogyasztják azokat”

– olvasható a cikkben. A nyugati ízlés viszont szívesebben fogadja be ezeket darálva vagy lisztté őrölve, és például az így feldolgozott alombogár (szójával összekeverve) már jó néhány étteremben és élelmiszerüzletben elérhető a távoli nyugaton.

A rovarok nyilvánvalóan egyszerűbben „tenyészthető” fehérjeforrások, mint a szarvasmarhák, sertések és baromfifélék, de még így sem elég hatékony az előállításuk. Gazdaságossági téren a fekete katonalégy és az argentin csótány állnak a lista élén, ám persze ezek is sokkal több élelmet fogyasztanak el, mint amennyi utána belőlük válik.

A mai haszonállatokkal az az egyik legnagyobb gond, hogy a takarmányozásukra annyi gabonát és szóját áldozunk, amennyi 4 milliárd ember táplálására lenne elegendő, ezen a helyzeten tehát változtatni kell.

Akárcsak a rovarokhoz való hozzáállásunkon, hiszen jelenleg ezeket az apró állatkákat a mezőgazdaság gyakran károsítóknak tekinti, és hatékony vegyszerekkel irtja. Szakértők szerint mintegy félmillió rovarfajt pusztított ki mára az ember, és a következő évtizedekben még ugyanennyit ki fog.

A permetezés mellett az élőhelyek pusztulása, a klímaváltozás, az invazív fajok terjedése szintén jó néhány rovarfaj eltűnéséhez vezet. Ahelyett tehát, hogy fehérjeforrásként tekintenénk rájuk, a biogazdaságok és a regeneratív gazdálkodás még szélesebb körű kiterjesztésével meg kellene tanulnunk a velük való együttélést.

(Fotó: SadiaK123/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

2025. szeptember 6. 14:10

A csipkebogyó gazdag C-vitamin-tartalma miatt értékes gyógynövény. A megfelelő időben szedve és feldolgozva egész télen kincset ér.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Házilag készített körömvirágkenőcs: recept!

2025. augusztus 24. 16:10

Természetes sebgyógyító és bőrápoló: készítsen otthon körömvirágkenőcsöt, amely megnyugtatja, regenerálja és védi bőrét!

2023 az állattenyésztők éve lehet?

2023. május 11. 14:31

Jó termés esetén várhatóan már nem nő tovább az élelmiszer-vásárlás terhe.

A sőreháti pulykatelepen a legmodernebb technológiát használhatják

2022. augusztus 31. 14:40

Nagy István elmondta, a baromfiágazat a legversenyképesebb és egyben a legnagyobb koncentrációval rendelkező állattenyésztő ágazat hazánkban.

Nagy István: az új törvény megfelelő rangra emelheti az állattenyésztést

2019. június 9. 10:08

Nagy István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Tájékoztató agrárfórum és fajtabemutató című rendezvényén ismertette a mezőgazdaságban várható fejlesztéseket, intézkedéseket. Az agrárminiszter elmondta: bízik abban, hogy az új állattenyésztési törvény augusztus 1-jétől életbe léphet.

Soha ne legyen rosszabb évünk! - A magyar mezőgazdaság 2018. évi teljesítményének elemzése

2019. március 29. 13:46

Előzetes adatok alapján a mezőgazdaság teljes bruttó kibocsátásának volumene a 2017. évi 4 százalékos csökkenés után 2018-ban 3 százalékkal emelkedett. Ezen belül a növényi termékek kibocsátásának volumene 2, az állatok és állati termékeké pedig 6 százalékkal bővült.