2℃ -6℃
február 19. Zsuzsanna, Eliza, Konrád
Életmód, gasztronómia

AgroSprint: egy hazai kisvállalkozás útja a Forbes 100-as listájára

Agrofórum Online

Nem szeret szerepelni és csak elvétve ad interjút, pedig van bőven mondanivalója és arra érdemes is figyelni. Pár fővel indult egykor a családi vállalkozás, amelynek árbevétele az elmúlt évben 14 milliárd Ft felett volt. Az AgroSprint Zrt. 224 embernek biztosít munkát és gyáregységei Nyírlugoson, Karcagon és Romániában is jelen vannak. Fülöp Gábornéval, a Zrt. egyik tulajdonosával és igazgatósági tagjával eredményeikről, generációváltásról és az ágazat nehézségeiről is beszélgettünk.

Kis családi vállalkozásként indult az AgroSprint, ma pedig már a Forbes 100-as listáján szerepelnek. Felvázolná azt az utat, amely elvezetett idáig?

Cégünk 30 éves múltra tekint vissza, mint zöldég-gyümölcs termékek feldolgozásával és gyorsfagyasztásával foglalkozó, exportorientált, magyar tulajdonú családi vállalat. A hazai gyáregységen túl egy leányvállalatunk van Romániában, amely a gyorsfagyasztott kiskereskedelmi forgalmú zöldség- és gyümölcstermékek csomagolásával és értékesítésével foglalkozik. Mára a vállalat a román kiskiszerelt gyorsfagyasztott zöldség-gyümölcs szegmens piacvezetője. A másik aktív leányvállalat a Sprint-Farm Kft., mely több száz hektáron az anyacég termeléséhez szükséges zöldség és gyümölcs alapanyagokat részben biztosítja.

A kezdeti friss zöldség és gyümölcs nyugat-európai export sikereinek köszönhetően a ’90-es évek végén felépítettük gyorsfagyasztó hűtőüzemünket Karcagon, amelyet még négy ütemben tovább bővítettünk, létrehozva ezzel a megye, illetve a régió legnagyobb fagyasztóüzemét. Megfelelve az elvárásoknak és a nemzetközi piaci igényeknek, 2008-ban cégünk megvásárolta nyírlugosi fagyasztóüzemét, amelynek köszönhetően mára, több mint 30 féle zöldség- és gyümölcstermék feldolgozása folyik üzemeinkben.

8 km hosszú öntöző fürt csatorna

Amikor három évvel ezelőtt beszélgettünk, már akkor is aktuális probléma volt a munkaerőhiány, illetve a klimatikus változások…

Ezek a problémák az azóta eltelt idő óta csak még hangsúlyosabbak lettek. A mezőgazdasági cégünk extenzíven termelt, vagyis nagy kézimunka ráfordítással, hagyományos öntözéssel. Ez magával vonta, hogy bizonyos zöldségek és gyümölcsök termelését csökkenteni kellett a munkaerőhiány és a klimatikus változások miatt. Ezzel nem csak mi voltunk így, ezért ipari feldolgozásra a paprika, a brokkoli, a málna, az eper, a szeder gyakorlatilag eltűnt az országból.

A karcagi üzem (Fotó forrása: https://www.agrosprint.hu)

Milyen lépéseket tudtak tenni a klimatikus változások hatásainak az enyhítésére?

Mint termelők, az öntözés korszerűsítését céloztuk meg, egy pályázat segítségével 200 hektárt úgynevezett lineár berendezésekkel láttunk el. Egy 8 km hosszú öntöző fürt csatornát hoztunk létre, amivel megoldottuk ennek a területnek a korszerű vízellátását. Intenzív zöldségkultúrákban termesztünk: karfiolt, brokkolit, paprikát, babféléket, borsót, csemegekukoricát. A területeink itt, Karcag körül találhatóak. Itt van a cég központja, itt folyik a mezőgazdasági tevekénység. A települést 30.000 hektár földterület veszi körbe, jelentős része a nem megfelelő talajszerkezet miatt nem kedvez a zöldség-gyümölcstermesztésnek, de van amelyik igen, értelemszerűen ott végezzük ezt a tevekénységet. Az általunk termelt kukorica, borsó mennyisége, ahhoz viszonyítva, amennyit összesen feldolgozunk, elenyésző.  Megközelítőleg 6500-7000 hektáron termesztenek nekünk kukoricát, borsót és babot.

Rendelkezni kell harminc százalékos betakarítási többlettel

Köztudott, hogy a zöldborsót évek óta folyamatosan negatív jelenségek érik. Ez más zöldség esetében sem szerencsés, de tudomásom szerint a zöldség-gyümölcs feldolgozóipar kibocsátásnak mintegy kétharmadát a hűtő- és konzervipar szakágazata adja, e szakágazat kibocsátásának, illetve alapanyag-felvásárlásának 70-80%-át pedig a csemegekukorica és a zöldborsó teszi ki…

Ez így van! A zöldborsó esetében a kitettség 30 nap, ennyi idő alatt, gyakorlatilag bármi megtörténhet. 2021-ben júniusban két negyvenfokos hőhullámon ment át a borsó, az azt megelőző évben pedig hihetetlen mennyiségű eső érte, nem tudtuk betakarítani. Összetett a probléma, és a magyarországi fajtakínálat nem tudja követni az éghajlati változásokat. A probléma olyan súlyú, hogy a szaktárcához fordultunk segítségért, azt kértük, hogy támogassák ennek a magas kockázatú, „rizikófaktoros” növénynek a termesztését. Azt gondoljuk, hogy a területalapú támogatás újbóli elosztása megoldást jelenthet erre a problémára. Úgy tudjuk, hogy meghallgatták a kérésünket. Természetesen nem csak erre apellálunk, és közben a fajták nagyobb alkalmazkodóképességének a lehetőségeit is vizsgáljuk. Legfőképpen pedig óriási beruházásokat eszközöltünk, hogy, ha hirtelen felszökik a hőmérséklet, akkor nagyobb mennyiségben is tudjunk betakarítani. Ez magával vonja természetesen azt, hogy a feldolgozó kapacitást is növelni kellett.

A  szélsőséges időjárás nemcsak a borsót sújtja, a többi zöldséget is megviseli. Negyven foknál a vegetáció megáll, hiszen a növény a túlélésért küzd, ilyenkor rendelkezni kell harminc százalékos betakarítási többlettel, hogy a helyzetet tudjuk kezelni. Jelenleg nehéz helyzetben van az iparág.

Kukorica a szalagon (Fotó forrása: https://www.agrosprint.hu)

Az ár/érték aránynak változnia kellene

Mit ért ez alatt?    

A világ jelenlegi értékrendje nem kedvez a szektorunknak. Előbb vagy utóbb változás kell, hogy bekövetkezzen a feldolgozóiparban. Nehéz a piacon az új belépőknek, mert kis jövedelmezőségű az ágazat és ez nagy befektetést igényel. A nagy feldolgozóknak és a kicsiknek is egyaránt, új fejlesztésekre van szükségük. Amikor négyszáz forintba kerül egy kilogramm friss félkész sárgarépa a boltban, a hűtőiparban meg azért vitatkozunk a kiskereskedelmi vásárlóval, hogy 140 vagy 145 Ft-ot fizessen a megfőzve, feldarabolva, lefagyasztva oda szállított termékért, az ár/érték aránynak változni kell! De sorolhatom tovább: egy fél kilogramm brokkoli ára, amelynek negyven százalékát eldobja a háziasszony, 500-600 Ft, a fagyasztott pedig, megint csak megfőzve feldarabolva, mindössze fele annyit ér. Nincs értéket/használhatóságot mutató árképzés a friss és a fagyasztott zöldség esetében.

Tükrözi a nem megfelelő értékrendet az is, hogy a takarmánykukorica kilója 90-100 Ft, a feldolgozó ezért az összegért egy kilogramm brokkolit szerződött eddig! Hogyan lehet ennek a két terméknek az előállítási költségét összehasonlítani? Ha a takarmánykukorica árrobbanás visszább megy, vagyis csökken, akkor is növekedni kellene a zöldség felvásárlási árának legalább 30%-kal, hogy reális értéket kapjunk. Az elmúlt időszakban 60%-kal növekedett többek között az étolaj ára, liszt ára, így új problémával nézünk szembe, hiszen a termelők egy része, ha választania kell, a napraforgót és búzát fogja előnyben részesíteni a csemegekukoricával szemben.

Mindezek ellenére üzemnövekedést hajtottak végre.

Amikor mi eldöntöttük az üzemnövekedést, akkor 4200 Ft volt a takarmánykukorica ára. Két gyáregységgel rendelkeztünk idehaza, az egyik Nyírlugoson van, teljes mértékben európai szintű, automatizált, megfelel a kor kívánalmainak, nagy hatékonysággal rendelkezik. Karcagon van egy kicsi üzem, amelynek a mérete már a fenntarthatóságot elérte, kezdett átváltani veszteségessé. Mérete miatt nem tudott a szükséges hatékonysággal működni. Két lehetőségünk volt: vagy bezárjuk, vagy új alapokra helyezzük a termelést. Az utóbbi mellett döntöttünk, hiszen a szakértelem megvan ehhez, a szervezet adott, és az sem elhanyagolható szempont, hogy Karcagiak vagyunk. Tehát, építünk hozzá egy modern, új üzemet és a gyártást teljesen áthelyezzük majd ide, csak a raktározási kapacitásra használjuk a régit. A nyírlugosi tapasztalatokkal a hátunk mögött itt is egy olyan üzemet építünk, amely megfelel a kor kihívásainak. Mindenképpen beépítettünk egy nagy gyártáskapacaitás többletet, pontosan azért, hogy a klimatikus változásokat kezelni tudjuk. Az anyagvesztés csökkentése is a céljaink között szerepelt, ezt is sikerül a fejlesztéssel megvalósítani. Az energiatakarékosság is elvárás volt, mint ahogy a munkaerő problémára is megadjuk a választ. A fejlesztéssel a kapacitás Karcag esetében megháromszorozódott a jelenlegihez képest, maga a létszám pedig mindösszesen 30 százalékkal nőtt és ez is a szakmunkás munkavállalókat érinti leginkább. Várhatóan 2023 végére befejezzük a beruházást. 

Termékekről még nem esett szó…

Értékesítésünk 70%-a export 30%-a pedig belföldi irányú, melynek köszönhetően az évek során Európa legjelentősebb élelmiszeripari óriásvállalatainak beszállítójává tudtunk válni. Ez magával vonta az Uniós szabványok, úgymint a HACCP, BRC, IFS, és BIO normák teljes körű átvételét és alkalmazását, valamint a legmagasabb minőségi igényeknek történő megfelelést. Az elért nemzetközi szakmai sikerek mellett 2009-ben úgy döntöttünk, hogy a magyar gyorsfagyasztott termékek piacára bevezetjük első saját márkás termékünket SPRINT márkanév alatt, amely azóta is állandó kínálatát képezi a magyar kiskereskedelmi áruházláncoknak. Időben reagáltunk a piaci igények változására, cégünk 2012-ben bevezette a Magyarországon jelenleg egyedülálló, prémium minőségű bababarát SPRINT NATURA gyorsfagyasztott termékcsaládot, és ezt továbbfejlesztve a BIO termékcsaládunk is kapható az üzletekben. 2018-ban pedig kiskereskedelmi forgalomba kerültek a legújabb termékeink a Sprint márkanév alatt bevezetett, dietetikus segítségével összeállított gyorsfagyasztott SMOOTHIE mixeink, amelyek a mindennapi kiegyensúlyozott és fitt életmódot hivatottak támogatni minden korosztályra kiterjedően. Ezen túl, aki a Lidl, Metro, Penny vagy a Spar sajátmárkás termékeit vásárolja, az nagy eséllyel a mi termékeinket viszi haza.

Felezett szilva (Fotó forrása: https://www.agrosprint.hu)

Három évvel ezelőtt a cég egyik legfontosabb feladatának a generációváltást látta.

A családi szereposztásnak megfelelően az én feladatom ezt a folyamatot segíteni. A mi vezetési kultúránk eddig elvitte a vállalatot, most pedig az a dolgunk, nekünk, az elsőgenerációs vezetésnek, hogy biztosítsuk a feltételeket ahhoz, hogy az újfajta, úgynevezett coaching szemlélet megvalósuljon, és átvezessük a vállalatot a generációváltás időszakán. Korábban ketten, a férjemmel hoztuk a döntéseket, három éve már az Igazgatói Tanács. Mára kineveltük azokat a szakembereket, akik képesek arra, hogy megalkossák és végig is vigyék a stratégiai döntéseket. Természetesen mi is a háttérben ott leszünk, és segítjük tanáccsal a munkájukat. Két gyermekünk van, Csilla jelenleg kisbabával van otthon, de eddig a pénzügyi területeket kontrollálta, a marketing, illetve HR feladatokat segítette, ezeket fogja majd a jövőben is ellátni. Gábor az igazgatótanács tagja, ezen túl az exportkereskedelmet, a beszerzéseket felügyeli, illetve a karcagi új gyáregység gépbeszerzési projektjét vezeti.

Kiemelt kép forrása: https://www.agrosprint.hu

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Prémium japán kávézó nyílt Magyarországon – tényleg az ő kávéjuk a legfinomabb a világon?

2025. február 18. 09:40

A % Arabica kávézólánc a 2014-es alapítása óta folyamatosan terjeszkedik, és immár Budapesten is van üzletük.

Kiosztották a pálinkák „Oscar-díjait” Magyarországon – ezeket kóstolja meg!

2025. február 17. 09:40

Magyarországon kívül Romániából, Szlovákiából és Szerbiából is adtak be tételeket, összesen 151 településről.

Sütőtök februárban: a vastag héjú fajták igazán ellenállóak

2025. február 16. 14:10

A sütőtök az őszi és téli időszak egyik legkedveltebb zöldsége, amely nemcsak ízletes, hanem rendkívül jól tárolható is.

Csökkentette számos tej és tojás árát a magyarországi multi

2025. február 14. 16:10

Február 13-tól a tojás mellett többféle különböző márkájú tej is a korábbi árhoz képest jóval olcsóbban érhető el.

Biogabona: nagyobb arányú feldolgozás lenne szükséges

2019. március 24. 10:38

Mára az a helyzet alakult ki, hogy hiába vannak remek biotermékeink, vannak jó malmaink, megfelelő számú kézműves pékségünk és jó minőségű gabonánk is, az mégis elhagyja az országot, és legfeljebb feldolgozott formában érkezik vissza hozzánk.

Miért kell meghámozni a gyümölcsöket és zöldségeket?

2024. augusztus 28. 07:10

Egy nem meghámozott alma akár 332%-kal több K-vitamint, 142%-kal több A-vitamint, 115%-kal több C-vitamint tartalmaz.

A napraforgó-feldolgozók vannak jobb helyzetben, nem a termelők: Európában 10 millió tonna termés várható

2023. szeptember 7. 13:10

Bő félmillió tonnával terem több napraforgó a tavalyinál Európában. Az oroszországi termés a 2022-es hasonló lesz, 16 millió tonna, az ukrajnai viszont nagyobb, így összességében 2-3 millió tonnával több termésre számíthatunk a kontinensen. Jelentős átmenő készletek is vannak az ótermésből, ez pedig nem a termesztőket hozza előnybe.

Fontos az együttműködés a mezőgazdaságban

2018. szeptember 17. 06:45

A megyei gazdanapon és méhésztalálkozón tartott előadásában Nagy István a jövő nagy kihívásának, egyben nagy lehetőségének nevezte, hogy a termelők a feldolgozásból származó haszonból is részesüljenek.