14℃ 7℃
szeptember 29. Mihály, Gábor, Rafael Mirabella
Életmód, gasztronómia

Almaecet házilag, ha sok az almánk

Agrofórum Online

Az almaecet egy sokkal lágyabb ízvilágú ecet, mint a kereskedelemben kapható 10-20%-os ecetek, mint háztartási ecetek. Sokan a diétás étrendjük részeként ismerik, vannak, akik egészségmegőrzés érdekében alkalmazzák, de az biztos, hogy igazi kincs otthon az almaecet. Mi kell az almaecethez? Nézzünk is egy receptet!

Egy kiló almához mintegy 20 dkg mézet, 2 g élesztőt és 4 dkg barnakenyeret javasol az a recept, amit már én is kipróbáltam és eredményes lett vele az almaecet készítése.

Megmostam az almát alaposan, kivágtam a magházat és lereszeltem. Felforraltam a liter vizet, hozzáadtam 8 deciliternyi almareszeléket, mindezt egy 3 literes nagy edénybe téve, majd hozzáadtam az élesztőt, a mézet és a barnakenyeret. Ezután vártam kb. 10 napot. Szobahőmérsékleten érleltem fedetlenül (ami amúgy rettenet büdös művelet volt, komoly élesztős szagot árasztott).

Ezt 10 nap múlva leszűrtem és újabb 10 dkg mézet kevertem hozzá. A kész keveréket befőttesüvegekbe téve jól elzártam és 1-2 hónapig érleltem. Volt, hogy zavaros lett, akkor újra átszűrtem. Sötét és hűvös helyen tárolandó.

almaecet házilag
Sokan a diétás étrendjük részeként ismerik az almaecetet (fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/elelmiszer-no-kez-pohar-10060232/)

Miért kedvelt az almaecet?

Magas rosttartalmának köszönhetően enyhíti a gyomor- és emésztési problémákat, a leírások alapján rengeteg jótékony hatása ismert: a szív- és érrendszeri gondokon is segít. Egyesek ízületi gyulladások kezelésének támogatására ajánlják. Emellett rengetegen a diéták mellett használják. Egyre több pozitív és bíztatónak tűnő jótékony hatást tudnak az almaecethez kötni.

Hazai piac és almaecet házilag?

Termelői körökben is piaci rés lehet az almaecet, málnaecet és a többi gyümölcsecet, hiszen alig páran foglalkoznak vele, főleg professzionális szinten. Nem a legegyszerűbb területe a termékgyártásnak, de ha valaki profi lesz benne, akkor nagyszerű piaci lehetőségeket tud kiaknázni vele.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

4+1 gyógynövény, ami elűzi a téli depressziót

2025. szeptember 27. 11:10

A téli hónapok hosszú, sötét napjai gyakran rontják a hangulatot és csökkentik az energiaszintet, ezért érdemes természetes megoldásokhoz, például gyógynövényekhez nyúlni, amelyek segíthetnek a testi-lelki egyensúly fenntartásában.

Pálinkafesztivál Füzéren: ízek és hagyományok egy helyen

2025. szeptember 26. 13:10

A XVI. Füzéri Pálinkafesztivál nemcsak gasztronómiai élményt, hanem kulturális és közösségi ünnepet is kínál a látogatóknak.

Túró: az őszi fehérjebomba, ami formában tart

2025. szeptember 24. 13:10

A túró fehérjében gazdag, laktózmentes változatban is kapható – így ősszel mindenki élvezheti az egészséges finomságot!

Sütőtökmag: snackből a vetőmagig – minden, amit tudni kell

2025. szeptember 23. 11:10

Ismerje meg, hogyan pirítsa a sütőtökmagot, mire jó sütés előtt és után, és miként lehet magfogással biztosítani a jövőbeni termést.

Hogyan védekezhetünk a lisztharmat ellen almában és szőlőben?

2019. április 28. 07:36

S. Miklós kérdése: Kertemben található almafáim és szőlőtőkéim minden évben nagyon lisztharmatosak. Mit tehetek ellene?

Nőttek az amerikai frisspiaci almakészletek

2020. március 20. 09:02

Az Egyesült Államok egyértelműen több almát fog feldolgozni almalé céljára ebben az évben.

Metszés tavasztól télig I. rész – mit metsszünk télen?

2019. január 30. 04:36

A fás szárú növények nyugalmi állapotban végzett metszése általában a vegetatív fejlődést segíti (leveles hajtások erőteljes növekedése), a nyár közepén végzett művelettel az erőteljes növekedésű hajtások fejlődését megállítva a generatív fejlődés lesz túlsúlyban (bőséges virágzást indukálunk).

Lengyelország 100 ezer tonna étkezési almával nyithatja a szezont

2019. május 19. 14:32

A hatalmas lengyel almakészletek nem csökkennek olyan gyors ütemben, mint amennyire kellene. Április 1-jén Lengyelország frissalma-készlete még 665 ezer tonna volt. Ha csak az olasz és német készletet hozzáadjuk, akkor az már több mint 1,5 millió tonna.