13℃ 2℃
október 20. Vendel, Irén, Kleopátra
Életmód, gasztronómia

Almaecet házilag, ha sok az almánk

Agrofórum Online

Az almaecet egy sokkal lágyabb ízvilágú ecet, mint a kereskedelemben kapható 10-20%-os ecetek, mint háztartási ecetek. Sokan a diétás étrendjük részeként ismerik, vannak, akik egészségmegőrzés érdekében alkalmazzák, de az biztos, hogy igazi kincs otthon az almaecet. Mi kell az almaecethez? Nézzünk is egy receptet!

Egy kiló almához mintegy 20 dkg mézet, 2 g élesztőt és 4 dkg barnakenyeret javasol az a recept, amit már én is kipróbáltam és eredményes lett vele az almaecet készítése.

Megmostam az almát alaposan, kivágtam a magházat és lereszeltem. Felforraltam a liter vizet, hozzáadtam 8 deciliternyi almareszeléket, mindezt egy 3 literes nagy edénybe téve, majd hozzáadtam az élesztőt, a mézet és a barnakenyeret. Ezután vártam kb. 10 napot. Szobahőmérsékleten érleltem fedetlenül (ami amúgy rettenet büdös művelet volt, komoly élesztős szagot árasztott).

Ezt 10 nap múlva leszűrtem és újabb 10 dkg mézet kevertem hozzá. A kész keveréket befőttesüvegekbe téve jól elzártam és 1-2 hónapig érleltem. Volt, hogy zavaros lett, akkor újra átszűrtem. Sötét és hűvös helyen tárolandó.

almaecet házilag
Sokan a diétás étrendjük részeként ismerik az almaecetet (fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/elelmiszer-no-kez-pohar-10060232/)

Miért kedvelt az almaecet?

Magas rosttartalmának köszönhetően enyhíti a gyomor- és emésztési problémákat, a leírások alapján rengeteg jótékony hatása ismert: a szív- és érrendszeri gondokon is segít. Egyesek ízületi gyulladások kezelésének támogatására ajánlják. Emellett rengetegen a diéták mellett használják. Egyre több pozitív és bíztatónak tűnő jótékony hatást tudnak az almaecethez kötni.

Hazai piac és almaecet házilag?

Termelői körökben is piaci rés lehet az almaecet, málnaecet és a többi gyümölcsecet, hiszen alig páran foglalkoznak vele, főleg professzionális szinten. Nem a legegyszerűbb területe a termékgyártásnak, de ha valaki profi lesz benne, akkor nagyszerű piaci lehetőségeket tud kiaknázni vele.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Óránként megevett egy tojást, ez történt a szervezetével egy hónap alatt

2025. október 19. 13:10

Milyen hatással van a testünkre, ha 30 nap alatt megeszünk 720 darab tojást? Kipróbálták, és az eredmény több mint meglepő.

Tökéletes birsalmasajt házilag – lépésről lépésre

2025. október 19. 07:10

Bemutatjuk, hogyan készíthető autentikus birsalmasajt – a legjobb arányokkal, praktikákkal és tárolási tippekkel.

A világ legdrágább kávéja: a cibetmacska titka

2025. október 18. 05:40

A Kopi Luwak története egyszerre szól a luxusról, a különlegességről és az etikai dilemmákról.

Hatósági áras tűzifát keres? Ezt kell tudnia róla – nem lesz kellemes az igazság

2025. október 15. 09:10

Köbméterenként akár 19 ezer forintért lehetett tűzifához jutni 2022 végén. Vajon most mi a helyzet a nagy sikerű programmal?

Mitől barnult meg a vásárolt almák húsa?

2025. szeptember 20. 04:36

Vásárolt almáim húsa rövid időn belül megbarnult, ehetetlenné vált. Mitől alakult ez ki, talán rossz helyen tároltam?

Lótücsök tizedeli a palántákat

2019. április 30. 11:55

A növények fenológiai fejlődésükben előbbre járnak az ilyenkor megszokotthoz képest.

Hogyan érlelhetjük be a szobában nevelt citromfa termését télen?

2020. január 16. 06:57

T. Andrea kérdése: A szobai citromfám nagyon szép gyümölcsöket hoz télen is, de általában nem érnek be. Mit tehetek azért, hogy saját citromot fogyaszthassak télen is?

Jó gyümölcstermésnek örülhetnek idén a lengyel gazdálkodók

2020. augusztus 16. 08:38

Bár az enyhe tél és a késői fagyok miatt volt félnivalójuk a lengyel kertészeknek, az idei szezonjuk miatt mégsem lehetne elégedetlenek.