8℃ -1℃
március 3. Kornélia, Kunigunda, Frigyes
Életmód, gasztronómia

Amit a paprikákról tudni érdemes

Agrofórum Online

Egy kis élelmiszeripari összefoglalóként nézzük sorra amit a paprikákról tudni érdemes!

A közönséges paprika táplálkozási értéke viszonylag nagy, mert sok benne az értékes összetevő, és sokoldalúan felhasználható.

A paprika termésének csípős ízét az aromatikus aminók csoportjába tartozó szerves vegyület, a kapszaicin (Capsaicin) okozza, amely a néhány nem csípős fajtából hiányzik is. A paprikák csípősségét hagyományosan a Scoville-skálán (SHU-egység) és az annál objektívebb „ASTA csípősség-egységben” nagy teljesítményű folyadékkromatográfiával mérik.

Mi az a SHU?

Az SHU egy mértékegység. Röviden annyit jelent, hogy egy cseppnyi paprikából kivont kapszaicinhez hány csepp vizet kell adni ahhoz, hogy már ne lehessen érezni a csípősséget.

A minél magasabb SHU-érték egyre inkább előtérbe került a nemesítés során, ahogyan a csemegefajtáknál a bogyóméret. A chilipaprikák SHU-értéke annyira fontossá vált manapság, hogy versenyeket is rendeznek a világ legerősebb chilijeiből készült termékeknek.

A paprika piros színét pedig a karotinoidokhoz tartozó kapszantin (Capsantin) adja (C4OH58O3). Ez az anyag a paprikatermés növekedése, érése során képződik.

A paprika C-vitamin-tartalma 100 mg/100 g, de egyes fajták beérett termésében a 300 mg-ot is elérheti. Előnye, hogy savanyítva is megőrzi C-vitamin-tartalmát, ezért téli fogyasztása mindenkinek javasolt.

Tartalmaz még illóolajat, cukrot, pektint, ásványi sókat, A-, B1-, B2-vitaminokat is.

A paprika C-vitamin-tartalma általában 100 mg/100 g körül alakul
A paprika C-vitamin-tartalma általában 100 mg/100 g körül alakul (fotó: Pixabay)

A sokféle karotinoid nemcsak festékanyag, de tápértékük is fontos. A jó minőségű fűszerpaprika élettani hatása összetett, amelyek közül az étvágygerjesztő és emésztést serkentő hatása emelkedik ki leginkább.

Itt azért fontos megjegyezni, hogy a fűszerpaprika egyben komoly allergén is lehet a mai tudomány állása szerint. A kutatások és allergiatesztek alapján manapság minden 10. ember allergiás a fűszerpaprikára. Hogy ennek a beltartalmi tényezők az okai, mint burgonyafélék családjába tartozó növény, vagy a fűszerpaprika gyártástechnológiájából adódó probléma, ezt jelenleg még nem lehet tudni.

Mitől fűszer a fűszerpaprika?

Magyar paprika alatt legtöbbször az élelmiszerként használt, szárított és feldolgozott paprikaőrleményt értjük, amely fűszerpaprika sok magyar étel egyik elengedhetetlen kelléke. A magyar konyha rendkívül sok fűszerpaprikát használ, és a nemzeti konyhánkat is alapvetően erről ismerik fel a külföldiek.

A paprika magyar viszont – históriáját tekintve – nem régóta tartozik étrendünkhöz a sokrétű hazai felhasználása ellenére sem, holott a gulyás, a pörkölt a nemzetközi gasztronómia szerint is tipikusan magyar étel.

Közép-Európában eleinte termést hozó dísznövényként kezelték a fűszerpaprika cserjéjét, cserépbe ültetve nevelték. A füveskönyvek tanúsága szerint a XVI. században került először hazánkba Charles de L’Écluse (Clusius Károly), németalföldi flamand botanikus és füvésztudós révén.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

Fűtetlen és enyhén fűtött fóliák hasznosítása, XV. – Étkezési paprika hajtatása, I. rész

2024. március 26. 11:10

A megváltozott éghajlati viszonyok következtében biztonságosan csak fóliával vagy üveggel védett helyen lehet jó minőségű, a piaci elvárásoknak megfelelő paprikát előállítani.

Paradicsom barna termésráncosodás vírust azonosítottak Lengyelországban

2021. június 1. 05:39

A paradicsom barna termésráncosodás vírust ismét fellelték Lengyelország három régiójában.

Szőlő: van ahol a feketerothadás szüretel

2018. július 12. 05:50

Kertészeti kultúrákban a csapadékosabb vidékeken a hosszú ideig tartó levélnedvesség igen kedvező feltételeket teremt az alma- és körtevarasodás fertőzés terjedéséhez. A betegség egyaránt veszélyezteti a lombozatot és a gyümölcsöket.

Hogyan nevelhető egészséges paprikapalánta?

2023. február 6. 06:38

Mire ügyeljünk a paprika magvetésekor? Hogyan nevelhető egészséges palánta?