Életmód, gasztronómia

Amit a paprikákról tudni érdemes

Agrofórum Online

Egy kis élelmiszeripari összefoglalóként nézzük sorra amit a paprikákról tudni érdemes!

A közönséges paprika táplálkozási értéke viszonylag nagy, mert sok benne az értékes összetevő, és sokoldalúan felhasználható.

A paprika termésének csípős ízét az aromatikus aminók csoportjába tartozó szerves vegyület, a kapszaicin (Capsaicin) okozza, amely a néhány nem csípős fajtából hiányzik is. A paprikák csípősségét hagyományosan a Scoville-skálán (SHU-egység) és az annál objektívebb „ASTA csípősség-egységben” nagy teljesítményű folyadékkromatográfiával mérik.

Mi az a SHU?

Az SHU egy mértékegység. Röviden annyit jelent, hogy egy cseppnyi paprikából kivont kapszaicinhez hány csepp vizet kell adni ahhoz, hogy már ne lehessen érezni a csípősséget.

A minél magasabb SHU-érték egyre inkább előtérbe került a nemesítés során, ahogyan a csemegefajtáknál a bogyóméret. A chilipaprikák SHU-értéke annyira fontossá vált manapság, hogy versenyeket is rendeznek a világ legerősebb chilijeiből készült termékeknek.

A paprika piros színét pedig a karotinoidokhoz tartozó kapszantin (Capsantin) adja (C4OH58O3). Ez az anyag a paprikatermés növekedése, érése során képződik.

A paprika C-vitamin-tartalma 100 mg/100 g, de egyes fajták beérett termésében a 300 mg-ot is elérheti. Előnye, hogy savanyítva is megőrzi C-vitamin-tartalmát, ezért téli fogyasztása mindenkinek javasolt.

Tartalmaz még illóolajat, cukrot, pektint, ásványi sókat, A-, B1-, B2-vitaminokat is.

A paprika C-vitamin-tartalma általában 100 mg/100 g körül alakul
A paprika C-vitamin-tartalma általában 100 mg/100 g körül alakul (fotó: Pixabay)

A sokféle karotinoid nemcsak festékanyag, de tápértékük is fontos. A jó minőségű fűszerpaprika élettani hatása összetett, amelyek közül az étvágygerjesztő és emésztést serkentő hatása emelkedik ki leginkább.

Itt azért fontos megjegyezni, hogy a fűszerpaprika egyben komoly allergén is lehet a mai tudomány állása szerint. A kutatások és allergiatesztek alapján manapság minden 10. ember allergiás a fűszerpaprikára. Hogy ennek a beltartalmi tényezők az okai, mint burgonyafélék családjába tartozó növény, vagy a fűszerpaprika gyártástechnológiájából adódó probléma, ezt jelenleg még nem lehet tudni.

Mitől fűszer a fűszerpaprika?

Magyar paprika alatt legtöbbször az élelmiszerként használt, szárított és feldolgozott paprikaőrleményt értjük, amely fűszerpaprika sok magyar étel egyik elengedhetetlen kelléke. A magyar konyha rendkívül sok fűszerpaprikát használ, és a nemzeti konyhánkat is alapvetően erről ismerik fel a külföldiek.

A paprika magyar viszont – históriáját tekintve – nem régóta tartozik étrendünkhöz a sokrétű hazai felhasználása ellenére sem, holott a gulyás, a pörkölt a nemzetközi gasztronómia szerint is tipikusan magyar étel.

Közép-Európában eleinte termést hozó dísznövényként kezelték a fűszerpaprika cserjéjét, cserépbe ültetve nevelték. A füveskönyvek tanúsága szerint a XVI. században került először hazánkba Charles de L’Écluse (Clusius Károly), németalföldi flamand botanikus és füvésztudós révén.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Édes, roppanós, friss – a tökéletes főtt kukorica receptje

2025. augusztus 8. 16:10

A friss kukorica édes és illatos, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan főzzük meg helyesen. Mutatjuk a lépéseket a tökéletes eredményhez.

Miért csökken a vegánok száma? Most minden kiderül!

2025. augusztus 3. 11:10

Sok fogyasztó elbizonytalanodott a vegán étrend hatékonyságában: egészségi, gazdasági és ízélménybeli okokból térnek vissza húsos ételekhez.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

Így válasszunk paprikafajtát a kertbe!

2024. február 21. 05:40

A hangzatos fajtanevek és szépen befotózott borítóképek mögött sok egyéb információ is lapul, és gyakran olyan fóliaházba való fajták termesztését kezdi el a hétköznapi hobbikertész, hogy nem is csoda, ha beletörik a bicskája.

Miért nem növekednek a paprikapalánták?

2023. augusztus 18. 04:39

Május közepén kiültetett paprikapalántáim miért nem növekednek?

Ennyi mindenre jó a parlagfű, ez a „haszontalan” gyomnövény

2024. augusztus 26. 07:10

A parlagfű hasznos is lehet a kertünkben, mivel – friss kutatások szerint – képes elcsalogatni a paprikákról a kártevőket.

A Syngenta új, színes paprikafajtákat mutat be

2022. május 1. 04:32

A legújabb sárga és zöld színű paprikafajták stabil terméshozamúak és kiváló eltarthatóságúak.