26℃ 14℃
szeptember 19. Vilhelmina, Januáriusz, Dorián
Életmód, gasztronómia

Arzén a vízben: az egyik magyar térségben küszöbérték fölött

Agrofórum Online

A kifejezetten egészségkárosító, akár daganatos betegségeket okozó arzénvegyületek aránya főleg a Dél-Alföldön haladja meg az Európában elfogadott 0,01 mg/literes küszöbértéket.

Egyes helyeken az érték átlépheti a 0,0384 mg-ot literenként, de ez még mindig nem okoz jelentős egészségkárosodást, bár a nemzetközi adatok szerint hosszabb távon nem is veszélytelen.

Az arzén vízben oldható vegyületei (az elemi arzén nem szívódik fel a szervezetben) jelentős mennyiségben fogyasztva közismerten mérgezést, gyomorpanaszokat, hányást, hasmenést, vérnyomáscsökkenést, akár halált is okozhatnak.

Kisebb mennyiségben, hosszabb ideig a szervezetet terhelve pedig sejtkárosító hatásúak, elősegítve a daganatos megbetegedések, ezek közül leginkább a bőrtünetek, bőr-, tüdő-, hólyag- és veserák, valamint a terhességgel összefüggő problémák kialakulását.

Szerencsére Magyarországon a csapvíz minősége általában kiváló.

Problémát okoz viszont, hogy egyes területeken artézi kutakból nyerik az ivóvizet, amelynek arzéntartalma meghaladja a 0,01 mg/l (10 µ/l) európai küszöbértéket, hiába történnek erőfeszítések az arzéntartalom csökkentésére.

Szerencsére viszonylag kevés települést, sokszor csak település részeket érint a probléma, és a KSH oldalán közzétett adatok is az éves maximális értékeket tüntetik fel, tehát valójában az átlagérték feltételezhetően ennél alacsonyabb. A legnagyobb arányban ezek a területek az ország keleti-délkeleti részein találhatók, ahol artézi kutakból végzik a vízellátást. 

Sajnos hosszú távon a mért 0,0384 mg/l érték a nemzetközi egészségügyi elemzések szerint már okozhat egészségkárosodást. Ám érdemes azt is tudni, hogy egész országok vannak, ahol az ivóvíz átlagos arzéntartalma jelentősen meghaladja a 0,1 mg/litert, tehát az európai határérték tízszeresét.

Ezekben az országokban – Tajvan, Chile, Argentína stb. – stabilan megjelenik az arzén hatása a közegészségügyi adatokban is.

(Fotó: tookapic/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az állati zsíroktól nem kell félni? Ezt mondják a kutatók

2025. szeptember 15. 14:10

Az állati zsírok évtizedekig száműzöttek voltak az egészséges táplálkozásból. Ma azonban újra terítéken vannak – szó szerint is.

4 zseniális nyers cukkini recept pillanatok alatt

2025. szeptember 11. 11:10

Egészséges nassolás és könnyű saláták – mutatjuk, hogyan készíthet nyers cukkiniből gyors, ízletes fogásokat.

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

2025. szeptember 6. 14:10

A csipkebogyó gazdag C-vitamin-tartalma miatt értékes gyógynövény. A megfelelő időben szedve és feldolgozva egész télen kincset ér.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Valamit visz a víz - egyedülálló módszerrel kutatják a vízbe eső növényi részek sorsát

2021. február 10. 06:39

Elgondolkodott már azon, hogy mi lesz azokkal a növényi részekkel, amelyek nem a talajra, hanem az erdei patakokba, tavakba hullanak?

Hogy áll hazánk vízgazdálkodása + videó

2025. július 22. 16:10

Hazánk a ,,vizek országa"...de sajnos egyre kevesebb használható víz jut a mezőgazdaságnak is. Hogy látja a szakértő?

Víz körforgása a kertben: locsoljunk vagy ne locsoljunk?

2023. augusztus 11. 08:40

Nézzük mit érdemes tudni a házikerti öntözés kérdéséről szakmai szemmel!

Öntözésfejlesztés: hol és hogyan érdemes?

2018. december 10. 10:38

Örvendetes, hogy az öntözésfejlesztésben konkrét lépéseket alapozott meg a kormány, de ügyelni kell arra, hogy maradjunk a realitásoknál – figyelmeztetnek elemzésükben az OTP Agrár szakértői.