13℃ 3℃
november 7. Csenger, Rezső, Ernő, Florentin
Életmód, gasztronómia

Az állati zsíroktól nem kell félni? Ezt mondják a kutatók

Agrofórum Online

A 20. század második felében a telített zsírok – különösen az állati eredetűek – egészségre gyakorolt hatása miatt háttérbe szorultak. Az orvostudomány és a dietetika szinte egyöntetűen a növényi olajokat ajánlotta helyettük, mondván, hogy azok kedvezőbb zsírsavösszetételűek, és kevésbé járulnak hozzá a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához.

Az állati zsírokat sokáig kizárólag károsként kezelték, azonban az utóbbi évek kutatásai és gasztronómiai irányzatai árnyaltabb képet festenek.

Új kutatások, régi ízek

2025-ben egy nemzetközi kutatócsoport vizsgálta különféle állati zsírok – köztük tejzsír, csirkezsír, marhafaggyú – hatását kísérleti egereken. A kutatás szerint bár a tejzsír például növelte a trigliceridszintet, a csirkezsír és az olívaolaj hasonlóan kedvező vérzsírprofilokat eredményezett.

A zsírok metabolikus hatása tehát nem egységes: különbséget kell tenni fajta, forrás és felhasználás módja szerint. A hagyományos konyhákban kedvelt liba- és kacsazsír például nemcsak ízük miatt értékesek, hanem mert hőstabilitásuk révén biztonságosan használhatók sütésre is.

Az állati zsír nem egységes fogalom

A zsír egészségre gyakorolt hatása nem kizárólag annak eredetétől függ, hanem összetételétől is. A rövid- és közepes láncú zsírsavakat – például amelyek a vajban vagy tejzsírban találhatók – a szervezet gyorsabban hasznosítja, és egyes kutatások szerint ezek kevésbé járulnak hozzá az LDL-koleszterin szint emelkedéséhez.

A marhafaggyúban és disznózsírban nagyobb arányban vannak jelen hosszabb láncú telített zsírsavak, amelyek metabolizmusa lassabb, de ez sem jelenti azt, hogy automatikusan károsak. A zsírsavprofil mellett az is fontos, hogy milyen az állat tartási körülménye, takarmánya, és hogy a zsír milyen hőkezelésen megy keresztül.

A tisztított zsírok, mint például a ghee, jobban tűrik a magas hőt, így kevesebb káros vegyület keletkezik sütés közben. Ugyanakkor a többszöri hevítés vagy az avasodás minden zsiradéknál veszélyt jelenthet.

Gasztronómiai érték, nem csak nosztalgia

Az állati zsírok mellett szóló egyik legerősebb érv gasztronómiai jellegű. A hagyományos magyar konyha egyik alapvető ízhordozója a disznózsír, amely nemcsak sült húsoknak, hanem tésztáknak, pogácsáknak, pörköltnek is jellegzetes karaktert ad.

A ghee jobban tűri a magas hőt

A vaj, különösen a tisztított vaj, nemcsak Európában, hanem az indiai konyhában is elengedhetetlen aromaelemként szolgál. Nem véletlen, hogy a csúcsgasztronómiában újra előtérbe kerülnek ezek az alapanyagok.

Mértékletesség és tudatosság a kulcs

Az állati zsírok visszatérését nem szabad félreérteni. Nem arról van szó, hogy bármilyen mennyiségben, bármilyen formában ártalmatlanok lennének, hanem arról, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű fogyasztásuk – változatos, zöldségben és rostban gazdag étrend mellett – nem feltétlenül jelent nagyobb kockázatot, mint bizonyos finomított növényi olajok.

A kiegyensúlyozott táplálkozásba beillesztve, különösen jó minőségű forrásból származó állati zsírok esetén, ma már nem indokolt az automatikus kizárás.

Zsírra építhető bizalom?

A zsír tehát nem fekete-fehér kérdés többé. Az állati zsírok újraértékelése nem csupán egészségügyi, hanem kulturális és gasztronómiai szempontból is aktuális. A korszerű táplálkozási ajánlások szerint a kulcs nem az egyik vagy másik zsír démonizálása, hanem az egyensúly, a felhasználás módja és a teljes étrendi összkép.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fagyasztott gesztenye: a házi tartósítás titkai

2025. november 4. 11:10

Ne hagyja, hogy megromoljon az őszi termés! Így fagyassza le a gesztenyét, hogy télen is élvezhesse az ízét.

Használható trükkök a megfelelő tűzifa kiválasztásához

2025. november 2. 16:10

Ha tudjuk, mi teszi igazán jóvá a tűzifát, akkor már nem választhatunk rosszul. Egy kulcsszó van: a fűtőérték.

Melyik tök héja ehető? Itt a válasz!

2025. november 2. 11:10

Nem minden tök héja rágós: van, amit bátran megehetünk héjastul is. Megmutatjuk, mely fajtákkal érdemes próbálkozni!

Megtilthatjuk a szomszédnak, hogy akkor zajongjon a ház körüli munkákkal, amikor akar?

2025. november 1. 09:10

Nyilvánvalóan senki sem végezhet akármikor nagy zajkeltéssel járó tevékenységet, bizonyos esetekben a szomszédoknak is van beleszólásuk ebbe a dologba.

Vaj vagy margarin? A szóháborúba az agrárkamara is bekapcsolódott

2024. május 27. 08:10

A tejtermékeket, köztük a vajat egyre gyakrabban érik támadások, amelyek sokszor a tudományos tényeket is figyelmen kívül hagyják.

Egyre drágább a vaj Európában

2024. szeptember 13. 14:40

A vaj ára egyre jobban emelkedik, a szakértők láthatóan új rekordárra számítanak ősszel. A vaj így hamarosan drágább lehet, mint valaha.

Javulnak a kilátások a globális tejpiacon

2020. július 24. 08:03

Az összes probléma ellenére az USDA elemzése szerint az Európai Unióban a tejtermelés meglepően magas szintet ért el.

Csökkenti a vajak árát a Lidl

2023. február 8. 12:48

A Lidl Magyarország szerdától jelentős mértékben és tartósan csökkenti a kínálatában található, legnépszerűbb vajak árát.