Életmód, gasztronómia

Az Edamame nem olyan szója – de akkor milyen?

Agrofórum Online

Ahogy azt az étkezési szokásokat vizsgáló, elemző kutatások is tükrözik, folyamatosan emelkedik a növényi alapanyagokból készült élelmiszerek fogyasztása a jóléti társadalmakban. A hagyományos, jól ismert alapanyagok mellé sorra érkeznek az egzotikus gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék, hüvelyesek is, mint például az Edamame.

Az, hogy az Edamame hazánkban is egyre elterjedtebb, köszönhető annak, hogy az ázsiai konyha, pontosabban a japán is egyre népszerűbb. Ugyanis ez a számos módon fogyasztható zöld babszem a japán konyha egyik alappillérei közé tartozik.

De mi is ez az Edamame?

Az Edamame nem más, mint a szójabab zsenge, éretlen változta. Azoktól, akik legyintenek a szója nevére, és sietve abbahagyják az olvasást, kis türelmet kérek. Egyrészt, hogy némileg áttekintsük, mi is a helyzet a szójafogyasztás pozitív és negatív hatásaival, másrészt, hogy megnézzük, miben is tér el idősebb rokonától az Edamame.

Megosztó szója

A szójababnak, így a belőle készült szója granulátumnak, kockának, tejnek stb. magas a B-vitamin, a telítetlen zsírsav tartalma és gazdag kalciumban, folsavban, de szelénben is. Ásványi anyagokban sem szűkölködik, magnéziumot, mangánt, vasat, cinket és biológiailag értékes fehérjeféléket is tartalmaz.

Kedvelté teszi a fogyasztását az, hogy koleszterint ellenben nem. Antje Gahl, a Német Táplálkozástudományi Társaság egyik szakértője úgy fogalmazott, hogy számos nemzetközi tanulmány igazolja a szójafogyasztás emésztéssegítő és vérzsírcsökkentő hatását.

Ez az érme egyik oldala

A másik pedig az, hogy a szója másodlagos növényi anyagokat, izoflavonokat tartalmaz. Ezekről (állatkísérletek során) bebizonyosodott, hogy nemcsak gátolják a daganatos megbetegedés kialakulását, hanem bizonyos körülmények között ezzel éppen ellentétes – tehát rákkeltő – hatást is produkálhatnak.

Mennyi az annyi?

A Food and Drug Administration – (FDA) 50 egymástól független tanulmány elemzésének a birtokában, napi 25 grammban határozta meg a kockázatok nélkül fogyasztható szójaprotein mennyiségét.

Ez, hogy könnyebben eltudjuk képzelni, napi 300 gramm tofuval / 800 ml szójatejjel egyenlő.

Manfred Metzler, a Karlsruhei Egyetem Élelmiszeripari Intézet professzora ezt az információt kiegészítette azzal, hogy kisgyermekek számára nem javasolja azt, hogy a fehérjebevitel szójatermékekkel történjen. A Német Nemzeti Kockázatelemző Intézet is ezen a véleményen van.

A gyógykészítmény, ha szója

Egyre több szójafitohormon-tartalmú gyógykészítménnyel találkozhatunk, amelyeket egyaránt javasolnak a változó korral járó panaszok csökkentésére és a csontritkulás megelőzésére is. Az ezekről született tudományos eredményeket úgy lehet leginkább összefoglalni, hogy nem túl pozitív a szójából nyert gyógykészítmények megítélése.

Edamame plusz

A fentiek ismeretében az Edamame fogyasztásánál is célszerű szem előtt tartani a napi limitet, és ha ezt megtesszük, akkor viszont számos jótékony hatásával gazdagohatunk. A tápanyagtartalma közel azonos a szójababbal, így annak minden előnyével rendelkezik.

Kiváló növényi fehérjeforrás (12 gramm/100 gramm), omega 3 és 6 zsírsavat tartalmaz, gazdag kalciumban, A és C vitaminban és vasban is bővelkedik.

Termelése

Az Edamamét évezredek óta ismerik és fogyasztják Kínában és Japánban, az elmúlt évtizedekben jelentős területen termelik az Egyesült Államokban is. A hüvelyeket még éretlenül takarítják be, amikor azok már élénkzöld színűek és megfelelően duzzadtak.

Az Edamamét a betakarítás után azonnal fel kell használni, ugyanis a bab elveszíti ízét a szürettől számított 10 órán belül, hűtve pedig legfeljebb három napig fogyasztható. De ne csüggedjünk, hiszen fagyasztással hosszú ideig tartósíthatjuk, anélkül, hogy az ízélményből veszítenénk.

Azt ne feledjük el, hogy a hüvely nem ehető! Mint ahogy azt sem, hogy a tartósításra a szárítás is megfelelő alternatíva lehet. A szárított Edamame pedig a következőképpen készül: a betakarítás után a babot óvatosan megszárítják és kicsépelik, majd a megtisztított termést száraz helyen, fénytől elzárva tárolják.

Honnan?

Mint írtam, immár hazánkban is elérhető, azonban ez közel sem olyan egyszerű, mint ha hagyományos szóját szeretnénk vásárolni. Főképp a friss Edamame beszerzése jelenthet gondot, ilyen formában legfeljebb fagyasztott termékként, ázsiai kis és nagy boltokban találkoztam ezidáig.

Szárított formájában könnyebb beszerezni, nagyobb áruházláncok polcain immár megszokott látvány. Az olyan ínyencség, mint a fagyasztva szárított Edamame por (amely zöld színében is különbözik a szokásos szójababoktól) ritka kincs még idehaza.

A kereslet, mint az megszokott, kínálatot is generál. Ausztriában már számos feldolgozási formában találkozhatunk vele, a világhálón kóborolva érzékelhető, hogy egyre több termelő bővíti a hagyományos vetésforgót. A gazdák nem állnak meg ennél a pontnál, hanem változatos termékeket állítanak elő a babból. 

Ha már beszereztük

Abban az esetben, ha a fagyasztott termék került a birtokunkba, akkor abból pillanatok alatt „bűntudatmentes” rágcsát készíthetünk, amely ráadásul valóban finom. Nincs más dolgunk, mint, hogy egy fazékban vizet forralunk, amihez ízlés szerint sót teszünk.

Miután felforrt a víz, jöhet a bab, amelyet legalább három percig főzzünk. (Ne fedjük le a lábast, mert ha ezt tesszük, azt kockáztatjuk, hogy a bab elveszíti jellegzetes zöld színét.) Ezt követően szűrjük le és ízesítsük, én ezt egyszerűen sópehellyel szoktam megoldani.

Amellett, hogy remek nassolnivaló, salátákba is tökéletesen passzol, de rizzsel keverve is tökéletes ez a jellegzetes édes-sós ízvilág.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Károsak lehetnek a fekete műanyag konyhai eszközök

2025. február 5. 11:10

Ezeket a vegyi anyagokat azért építik be a konyhai eszközökbe, hogy csökkentsék a túlmelegedésből eredő tűzveszélyt.

Mégsem egészséges a görög joghurt?

2025. február 3. 16:10

Mint sok más joghurt, a görög joghurtok is tartalmaznak zselatint, amelyet állati bőr, inak, ínszalagok vagy csontok főzésével állítanak elő.

Elfeledett farsangi ételek

2025. február 2. 10:10

A farsanghoz kapcsolódó hagyományok és hiedelmek valóban gazdag örökséget alkotnak nemcsak Magyarországon, hanem világszerte is.

A jövő antibiotikumai hatástalanok lesznek a baktériumokkal szemben

2025. február 1. 16:10

Az új antibiotikumokat a fejlesztők gyakran úgy hirdetik, hogy nem alakul ki ellenük rezisztencia. Azonban ezt az állítást a rezisztencia-mentességről ritkán támasztják alá meggyőző adatok.

A búza, a kukorica és a szójabab is olcsóbb lett

2020. december 5. 06:03

Európában a tegnapihoz hasonlóan alakult az összkép, alapvetően a vevők domináltak, hiszen a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza is olcsóbb lett. Párizsban továbbra is a repce jelentett kivételt a maga drágulásával.

Nagyobb figyelmet kell fordítani az okszerű műtrágyázásra - Yara Nap konferencia, 2019

2019. január 29. 09:14

A konferencia egyik témája volt a digitális megoldások kérdése a mezőgazdaságban, különös tekintettel a tápanyagellátási technológiákra, továbbá az előadások a takarmánynövények – fókuszban a kukorica és a szója – tápanyag-gazdálkodási kérdéseit érintették, de szó volt az aktuális műtrágyapiaci trendekről is.

Áradások miatt drágult a kukorica és a szójabab

2024. június 25. 07:10

Amerikában inkább emelkedtek, míg Európában inkább csökkentek az árak a hétfői kereskedési napon a terménypiacokon.

Rakétaként lőtt ki a búza ára – erről is a kínaiak tehetnek

2023. december 5. 08:10

Amerikában vegyes összkép rajzolódott ki a hétfői terménypiaci kereskedésben, míg Európában határozottan felülkerekedtek a vevők. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.