26℃ 19℃
június 2. Kármen, Anita, Péter, Marcellinusz
Életmód, gasztronómia

Az Edamame nem olyan szója – de akkor milyen?

Agrofórum Online

Ahogy azt az étkezési szokásokat vizsgáló, elemző kutatások is tükrözik, folyamatosan emelkedik a növényi alapanyagokból készült élelmiszerek fogyasztása a jóléti társadalmakban. A hagyományos, jól ismert alapanyagok mellé sorra érkeznek az egzotikus gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék, hüvelyesek is, mint például az Edamame.

Az, hogy az Edamame hazánkban is egyre elterjedtebb, köszönhető annak, hogy az ázsiai konyha, pontosabban a japán is egyre népszerűbb. Ugyanis ez a számos módon fogyasztható zöld babszem a japán konyha egyik alappillérei közé tartozik.

De mi is ez az Edamame?

Az Edamame nem más, mint a szójabab zsenge, éretlen változta. Azoktól, akik legyintenek a szója nevére, és sietve abbahagyják az olvasást, kis türelmet kérek. Egyrészt, hogy némileg áttekintsük, mi is a helyzet a szójafogyasztás pozitív és negatív hatásaival, másrészt, hogy megnézzük, miben is tér el idősebb rokonától az Edamame.

Megosztó szója

A szójababnak, így a belőle készült szója granulátumnak, kockának, tejnek stb. magas a B-vitamin, a telítetlen zsírsav tartalma és gazdag kalciumban, folsavban, de szelénben is. Ásványi anyagokban sem szűkölködik, magnéziumot, mangánt, vasat, cinket és biológiailag értékes fehérjeféléket is tartalmaz.

Kedvelté teszi a fogyasztását az, hogy koleszterint ellenben nem. Antje Gahl, a Német Táplálkozástudományi Társaság egyik szakértője úgy fogalmazott, hogy számos nemzetközi tanulmány igazolja a szójafogyasztás emésztéssegítő és vérzsírcsökkentő hatását.

Ez az érme egyik oldala

A másik pedig az, hogy a szója másodlagos növényi anyagokat, izoflavonokat tartalmaz. Ezekről (állatkísérletek során) bebizonyosodott, hogy nemcsak gátolják a daganatos megbetegedés kialakulását, hanem bizonyos körülmények között ezzel éppen ellentétes – tehát rákkeltő – hatást is produkálhatnak.

Mennyi az annyi?

A Food and Drug Administration – (FDA) 50 egymástól független tanulmány elemzésének a birtokában, napi 25 grammban határozta meg a kockázatok nélkül fogyasztható szójaprotein mennyiségét.

Ez, hogy könnyebben eltudjuk képzelni, napi 300 gramm tofuval / 800 ml szójatejjel egyenlő.

Manfred Metzler, a Karlsruhei Egyetem Élelmiszeripari Intézet professzora ezt az információt kiegészítette azzal, hogy kisgyermekek számára nem javasolja azt, hogy a fehérjebevitel szójatermékekkel történjen. A Német Nemzeti Kockázatelemző Intézet is ezen a véleményen van.

A gyógykészítmény, ha szója

Egyre több szójafitohormon-tartalmú gyógykészítménnyel találkozhatunk, amelyeket egyaránt javasolnak a változó korral járó panaszok csökkentésére és a csontritkulás megelőzésére is. Az ezekről született tudományos eredményeket úgy lehet leginkább összefoglalni, hogy nem túl pozitív a szójából nyert gyógykészítmények megítélése.

Edamame plusz

A fentiek ismeretében az Edamame fogyasztásánál is célszerű szem előtt tartani a napi limitet, és ha ezt megtesszük, akkor viszont számos jótékony hatásával gazdagohatunk. A tápanyagtartalma közel azonos a szójababbal, így annak minden előnyével rendelkezik.

Kiváló növényi fehérjeforrás (12 gramm/100 gramm), omega 3 és 6 zsírsavat tartalmaz, gazdag kalciumban, A és C vitaminban és vasban is bővelkedik.

Termelése

Az Edamamét évezredek óta ismerik és fogyasztják Kínában és Japánban, az elmúlt évtizedekben jelentős területen termelik az Egyesült Államokban is. A hüvelyeket még éretlenül takarítják be, amikor azok már élénkzöld színűek és megfelelően duzzadtak.

Az Edamamét a betakarítás után azonnal fel kell használni, ugyanis a bab elveszíti ízét a szürettől számított 10 órán belül, hűtve pedig legfeljebb három napig fogyasztható. De ne csüggedjünk, hiszen fagyasztással hosszú ideig tartósíthatjuk, anélkül, hogy az ízélményből veszítenénk.

Azt ne feledjük el, hogy a hüvely nem ehető! Mint ahogy azt sem, hogy a tartósításra a szárítás is megfelelő alternatíva lehet. A szárított Edamame pedig a következőképpen készül: a betakarítás után a babot óvatosan megszárítják és kicsépelik, majd a megtisztított termést száraz helyen, fénytől elzárva tárolják.

Honnan?

Mint írtam, immár hazánkban is elérhető, azonban ez közel sem olyan egyszerű, mint ha hagyományos szóját szeretnénk vásárolni. Főképp a friss Edamame beszerzése jelenthet gondot, ilyen formában legfeljebb fagyasztott termékként, ázsiai kis és nagy boltokban találkoztam ezidáig.

Szárított formájában könnyebb beszerezni, nagyobb áruházláncok polcain immár megszokott látvány. Az olyan ínyencség, mint a fagyasztva szárított Edamame por (amely zöld színében is különbözik a szokásos szójababoktól) ritka kincs még idehaza.

A kereslet, mint az megszokott, kínálatot is generál. Ausztriában már számos feldolgozási formában találkozhatunk vele, a világhálón kóborolva érzékelhető, hogy egyre több termelő bővíti a hagyományos vetésforgót. A gazdák nem állnak meg ennél a pontnál, hanem változatos termékeket állítanak elő a babból. 

Ha már beszereztük

Abban az esetben, ha a fagyasztott termék került a birtokunkba, akkor abból pillanatok alatt „bűntudatmentes” rágcsát készíthetünk, amely ráadásul valóban finom. Nincs más dolgunk, mint, hogy egy fazékban vizet forralunk, amihez ízlés szerint sót teszünk.

Miután felforrt a víz, jöhet a bab, amelyet legalább három percig főzzünk. (Ne fedjük le a lábast, mert ha ezt tesszük, azt kockáztatjuk, hogy a bab elveszíti jellegzetes zöld színét.) Ezt követően szűrjük le és ízesítsük, én ezt egyszerűen sópehellyel szoktam megoldani.

Amellett, hogy remek nassolnivaló, salátákba is tökéletesen passzol, de rizzsel keverve is tökéletes ez a jellegzetes édes-sós ízvilág.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Másfél éves csúcson korrigált enyhén a búza ára

2020. január 23. 05:35

A búza ára 0,8 százalékkal a tonnánkénti 212,2 dollárnak megfelelő szintig csökkent Chicagóban azt követően, hogy másfél éves csúcson is járt a gabona kurzusa.

Estek az árak, mert szárazabb és melegebb lehet az amerikai időjárás

2023. április 7. 07:38

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa mínuszban, míg a repcéé pluszban zárt. A befektetők az ünnepi hétvége előtt módosítják a pozíciókat.

Kijózanító árzuhanás a terménypiacokon

2023. november 28. 11:10

Nem indult túl jó hangulatban a kereskedés a terménypiacokon. Chicagóban a búza 2,9 százalékkal, a kukorica 1,4 százalékkal, a szójabab 0,1 százalékkal, a repce pedig 0,2 százalékkal zárt alacsonyabb árszinten, mint pénteken. Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, ám a repce drágult.

A viharkárok miatt drágul a kukorica

2020. augusztus 22. 09:07

Európában jó hangulatú volt a kereskedés mind a négy kiemelt termék kurzusa felfelé ment.