Növénytermesztés
Növénytermesztés

Gondolatok a dél-amerikai szójatermesztésről, a betakarítás mértékéről

Gondolatok a dél-amerikai szójatermesztésről, a betakarítás mértékéről

Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület - Tatárváriné Nagy Nikoletta Edit

Az idei betakarítási szezon Brazíliában sokkal korábban kezdődött a megszokottnál, ami majd három hónapot jelent a dél-amerikai 2018/19-es aratási szezonban.

Ahogy az aratási hullám dél felé húzódik Dél-Brazília és Argentína felé, a dél-amerikai piac folyamatosan változik, a szójabab termés növekvő értékesítési számainak köszönhetően. A helyi termelési csoport (AgRural) úgy becsülte, hogy a brazíliai szójabab-betakarítás üteme az elmúlt öt év tendenciáját követve átlagosnak mondható és lassan megközelíti a 90%-os betakarítási szintet. A betakarított mennyiség várhatóan 1,5%-kal nő, ami 114,6 millió tonnának felel meg. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma által (USDA) készített áprilisi jelentésében a világ mezőgazdasági kínálata a keresleti becslések (WASDE) alapján, már 117 millió tonnára emelkedett.

A hosszabb tenyészidejű fajták hozamai javultak a márciusi csapadék hatására, mely nagymértékben javította a brazil termelés kilátásait. A 2019. év eleje igen száraz volt, aminek köszönhetően korábban jóval kevesebbre becsülték a betakarítható mennyiséget. Argentína továbbra is növelte a szója termésátlagot 17%-kal (BAGE), annak ellenére, hogy az időjárási körülmények ott sem kedveztek idén a szójatermesztésnek. A hűvös és nedves környezeti hatások eleinte alacsonyabb hozamra utaltak, de az áprilisi meleg és egyenletes hőmérséklet segített az utóérésben, így a szója 2019. május elején már megközelítette a tavalyi hozamokat. Az elmúlt évek aszályos időjárása miatt az USDA és a Post is sokkal kevesebb termést becsült még 2018. őszén (36-37,8 millió tonna), amelyet később (2019. április) 55 millió tonnára korrigált.

Annak ellenére, hogy idén a dél-amerikai szójabab export várhatóan mérséklődik, ez nem jelenti azt, hogy a piac gyengül, vagy nincs áru. A legtöbb gazdálkodó visszatartja a gabonaés olajnövény terményeit, mert tudják, hogy olyan érték van kezükben, mely egy kis idő elteltével felértékelődik, így akkor nagyobb nyereséggel adhatnak túl rajta. Tehát amelyik gazdálkodó le tudja tárolni anélkül, hogy minőségében romlana az áru, nem kínálja fel a tételt a megszokott időben eladásra, hanem vár a megfelelő piaci keresletre.

A világtermelésbe azonban beleszólhat az Argentínában október végén tartandó választások kimenetele is, ugyanis a gazdasági háttere egyre gyengül, ahogy az argentin peso is, mely nem kedvez a szója felvásárlási árának. A gazdálkodók azt tervezik, hogy őszig kivárnak, hátha akkor jobb árat kapnak majd az argentin szójababért.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A vetőmagkezelés pozitív hatással lehet a kalászosok fejlődésére

2024. július 20. 12:10

A fejlődés korai szakaszában a növényeknek olyan segítségre van szükségük, amelyek hatékonyan hozzájárulnak a növény fejlődéséhez és a termés minőségének javításához.

Ősziárpa-fajtáinkba kódoltuk a sikeres szezont

2024. július 19. 10:10

A korai vethetőséget, a stressztűrést és a vírusrezisztenciát tartja a SAATEN-UNION a sikeres árpatermesztés feltételének.

Az új repcegeneráció minden eddiginél stabilabban áll a lábán

2024. július 16. 10:40

Ismerkedjen meg a RAPOOL teljes repcekínálatával, valamint a legújabb hibriddel, mely ennek a generációnak a képviselője.

Hetekkel korábban virágzott a repce, hamarabb kezdődhet az új vetés

2024. július 14. 08:10

Az időjárási és klimatikus viszonyok felborulása miatt manapság a gazdáknak folyamatosan figyelniük kell az érési fázist a termőterületükön.

Három hónapos csúcson a búza ára

2019. október 17. 08:12

Most az Egyesült Államokban tapasztalható hideg időjárás miatt adtak egyre többet az árutőzsdén a búzáért

Megjelent a SAATEN-UNION tavaszi fajtakatalógusa

Segítünk alkalmazkodni a változásokhoz az eredményes gazdálkodás érdekében.

Négy napos drágulás után csökkent a kukorica ára

2020. május 30. 08:18

Európában ismét zömmel drágultak a gabonafélék, csak a kukorica kurzusa csökkent valamelyest.

Közeledik a tavaszi szántóföldi munkák vége

2023. május 21. 11:36

Jó ütemben folynak a tavaszi szántóföldi munkálatok hazánkban, rövidesen végeznek a gazdák a vetéssel.