Életmód, gasztronómia

Az erdei szamóca aromája előállíthatóvá vált

Agrofórum Online

Az erdei szamócát igen nagy becsben tartják intenzív illata és egyedülállóan ízletes gyümölcshúsa miatt. Ugyanakkor meglehetősen nehezen fellelhető, így egyes vállalatok belekezdtek a gyümölcs íz- és aromavilágának mesterséges előállításába.

Az American Chemical Society kutatói olyan megoldással álltak elő, amely segítségével a fekete ribiszke levének előállítása során keletkező melléktermékeken szaporodó ehető gombával állíttatják elő az ízanyagot.

A Journal of Agricultural and Food Chemistry folyóiratban publikált tanulmányról a sciencedaily.com ismeretterjesztő portálon olvashatunk.

Az apró erdei gyümölcs méretéből és ritkaságából kifolyólag rendkívül nehéz nagy mennyiségű természetes aromára szert tenni. Érdekes módon, egyes gombafajok képesek átalakítani bizonyos növényi anyagokat az élelmiszeripar számára is hasznosítható, kellemes végtermékekké. A Wolfiporia cocos nevű gomba például egyes növényi hulladékok (sárgarépahéj, teafű) lebontása során gyümölcsös, florális aromákat szabadít fel. A feketeribizli levének kinyerése során hátramaradó – és egyébként kidobásra kerülő – bogyóhéj, magvak, és rostok bőséges tápanyagforrásnak bizonyultak a gombafaj számára: a szamóca aromájára áhítozó élelmiszeripari szereplők nagy örömére.

A kutatók a kísérlet során keletkező illatanyag értékelésére gázkromatográfiát, tömegspektrometriát és olfaktometrikus vizsgálatot végeztek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Különös objektumok emelkedtek a zalai városban, mindenki a csodájukra jár

2025. december 9. 09:10

Karácsony előtt megsokasodnak a „csodák” az országban, már csak azért is, mert az emberek könnyebben jótékonykodnak, mint máskor.

A tűzifa károsíthatja is a kályhánkat, kevesen vannak tisztában ezzel

2025. december 8. 16:10

A tűzgyújtásnak megvan a maga „trükkje”, érdemes néhány jó tanácsot megfogadni, ha a kályhánkat, kandallónkat, kazánunkat hosszú távon szeretnénk megbízhatóan használni.

Bámulatos, mire képes a hagymahéj tea – próbálja ki!

2025. december 8. 07:10

Ki gondolta volna, hogy a konyhai hulladéknak hitt hagymahéj decemberben az egyik legkeresettebb természetes erősítővé válik?

Van értelme eltüzelni a korhadt fát? A kérdés jogosabb, mint bárki gondolná

2025. december 6. 09:10

Nem mindegy, hogy milyen az a fa, amit beledobunk a kályhánkba, kandallónkba, kazánunkba? Egyáltalán nem, és egy szakértő meg is magyarázza, miért.

Térképre raktuk a hazai szamócalelőhelyeket!

2020. május 4. 14:22

A szamóca a legkorábban érő, Magyarországon is termesztett gyümölcs. Fóliás termesztési körülmények között már akár április elejétől a fogyasztók rendelkezésére áll, a hazai termesztés főszezonja azonban május elejétől június közepéig tart.

UV-C fénnyel dolgozó robot: megbízható harcos a lisztharmat ellen

2023. július 18. 17:10

Nagyon messziről érkeztek azok a szamócatermesztők, akik szerették volna megérteni az UV-C fény lisztharmat elleni védekezésben betöltött szerepét.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: eljött a moníliafertőzések ideje

2023. március 22. 09:12

Március utolsó hetében beköszöntött az igazi tavaszias időjárás.

Kanalasodnak és elszíneződnek a szamóca levelei - mi lehet a baj?

2024. május 22. 04:36

Furcsa elváltozást vettem észre szamóca levelein: a levelek kemények, kanalasodtak, és enyhe bordós elszíneződés is megjelent azokon. Mi lehet a bajuk? Menthetők még?