16℃ 8℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike
Életmód, gasztronómia

Balaton Open – nyílt, nemzetközi párlatverseny

Agrofórum Online

Izgalmas, újszerű, formabontó párlatversenyt szervez egy maroknyi csapat.

A Balaton Open elnevezésű megmérettetés ötlete két a pálinkák világában jól ismert szakember, Pach Gábor és Aradi Péter fejéből pattant ki.

„Hiteles, nyomon követhető versenyt szeretnénk, olyat, amelyen az eddig mostohán kezelt pálinkafajták jutnak főszerephez. Bízunk benne, hogy az eredmények a fogyasztókat és a gyártókat egyaránt meggyőzik arról, hogy érdemes ezekkel a fajtákkal foglalkozni” – nyilatkozta Pach Gábor, a Balaton Open párlatverseny főszervezője.

És hogy melyek ezek mostohán kezelt fajták? A cseresznye, az alma, a kékszőlő és a törköly.

„Antropológiailag bizonyított tény, hogy a nők szaglása sokkal jobb, mint a férfiaké” – mondta Zólyomi Zsolt parfümőr, és ezt neki nyugodtan el is hihetjük. Az ismert szakember ezzel indokolta a döntést, amely szerint a verseny egyik újítása, hogy kizárólag nők bírálnak, az értékelés két napon keresztül tart, de nem mehet a napi mintaszám ötven fölé. Minden párlatot legalább hét bíra kóstol, az ő véleményük alapján születik meg a végeredmény, amely nem csupán pontszámot, de érthető és követhető szöveges értékelést is tartalmaz.

És hogy hogyan bírálnak a nők, azt Borbáth Gabriella, Szöllősi Edit, Badics Kata és Dubai Éva mutatta be a vendégeknek. Hozzáértésüket igazolja, hogy a vakon kóstolt párlatról azonnal megmondták, hogy honnan származik és miből készült.

További újítás a versenyben, hogy a szokásos 20 helyett 40 pontos bírálati rendszerben zajlik a párlatok értékelése, minden beérkezett minta teljes analitikai vizsgálaton esik majd át, és a szervezők biztosítják a tökéletes anonimitást a versenyző tételek számára.

„A párlatokat kódszámokkal látjuk el, így zajlik az értékelés, és a visszakódolás csak az eredményhirdetéskor fog megtörténni. „Nálunk senki nem kap tehát előre megírt oklevelet, vagy gravírozott serleget, mert senki nem tudja előre, kinek a nevét kellene ráírni” – mondta Pach Gábor.

A versenyt április 12-13-án, az eredményhirdetést április 14-én tartják Zamárdiban. És hogy miért éppen a Balatonon, azt Tóth Balázs, a Balatoni Kör alelnöke így indokolta: „A Balatonról a legtöbb embernek a fesztiválok, a lángos, a nyár és a strand jut eszébe, mi azonban szívesen szakítanánk ezekkel a sztereotípiákkal, és szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a Balaton minden évszakban szép, és a környék ízei varázslatosak.”

A környék ízeit a jövőben a díjnyertes párlatok is gazdagítani fogják, a szervezők ugyanis vállalják, hogy minden kategóriagyőztes kereskedelmi tételből 250-250 palackot megrendelnek, és azokat a Balaton környékének emblematikus éttermeiben és szórakozóhelyein lehet majd kóstolni a későbbiekben.

A versenyben pálinkáikkal, párlataikkal részt vehetnek kereskedelmi főzdék, magánfőzők, kereskedők, bérfőzők, magánfőzők és adóraktárral rendelkezők, sőt, határon túl élő honfitársaink is, de csak a kiírásban foglalt feltételek szerint.

A nevezési határidő: 2018. április 5.

Jelentkezési lap a balatonopen18@gmail.com címen igényelhető.

A verseny kiírása megtalálható a https://www.facebook.com/BalatonOpen/ oldalon.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Természetes segítség köhögésre – Házi szirupok, amik tényleg beválnak

2025. október 28. 07:10

Köhögéssel bajlódsz? Mutatunk négy klasszikus, magyar házi köhögésszirup-receptet, amelyek természetes úton segítik a gyógyulást.

Mi történik, ha nyersen eszünk homoktövist?

2025. október 26. 07:10

Vitaminban verhetetlen, de a nyers homoktövis íze próbára teszi az ízlelőbimbókat – mutatjuk, mire figyeljünk.

Készítsünk mennyei házi almalikőrt pár óra alatt!

2025. október 25. 16:10

Készítsünk házilag zamatos almalikőrt, ami nemcsak téli estékhez, de ajándéknak is tökéletes – pillanatok alatt elkészül!

Gyömbér szárítása otthon – gyorsan, egyszerűen, illatosan

2025. október 23. 15:10

Három otthoni gyömbérszárítási módszer, amivel fillérekből készíthetünk tartós, aromás fűszert.

Franciaországban több alma, de kevesebb körte teremhet

2023. augusztus 7. 14:10

Az étkezési alma esetében jelenleg mintegy 1,6 millió tonna összmennyiséggel számolnak a statisztikusok; ez 9 százalékkal több, mint az előző évben.

Fókuszban az almalisztharmat

2018. május 24. 10:42

A gyümölcsösök aktuális növényvédelmi problémáira és a lehetséges megoldásokra hívjuk fel a szakemberek figyelmét szakcikkünkben.

Óriási a félreértés: nem is éghajlatbarát a helyi élelmiszer

2023. december 28. 12:40

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szerint az Európában helyből származó alma károsabb lehet az éghajlatra, mint az Új-Zélandról importált.

Nőttek az amerikai frisspiaci almakészletek

2020. március 20. 09:02

Az Egyesült Államok egyértelműen több almát fog feldolgozni almalé céljára ebben az évben.