Életmód, gasztronómia

Bemutatják az év legjobb pálinkáit

MTI

A pálinka nemcsak kiemelkedő minőségű ital, hanem igazi jelkép, hungarikum, amely egyszerre hordozza a magyar gazda föld iránti szeretetét, a hazai gyümölcsök zamatát és minőségét, és egyben a mestert is jellemzi, aki értő módon elkészítette - mondta az agrárminiszter hétfőn Körmenden, a kilencedik alkalommal megrendezett Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny megnyitóján.

Nagy István köszöntőjében úgy fogalmazott: a pálinka ismertségét a hungarikumok közé emelés szolgálta, de a minőségre is nagy hangsúlyt kell fektetni, ennek pedig egyik jelentős bástyája az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny, amelynek lényege a minőségi termékek kiválasztása, ezek népszerűsítése itthon és külföldön egyaránt.

Hozzáfűzte: a Vidékfejlesztési Programból 2021-2027 között komplex módon fejlesztik a teljes élelmiszeripart, minden tevékenység és minden vállalati méret számára biztosítanak lehetőséget, a felhívások tervezése során az ipar igényeit vették figyelembe.

A miniszter a versenyről szólva kiemelte, hogy az a termelőknek és a fogyasztóknak egyaránt szakmai visszajelzést adhat az aktuális pálinkakínálatról, trendekről.

Az elért eredmények, díjak a nagyközönséget tájékoztatják arról is, hogy melyek a piacon elérhető legjobb pálinkák

– mondta, hozzátéve: mindig az adott pálinka íz- és illat tisztasága, íz- és illat karaktere, valamint a harmóniája dönti el a versenyt.

Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke a verseny megnyitóján elmondta, hogy az idén 41 kereskedelmi főzde és forgalmazó együttesen 346 tétellel nevezett, amelyeket a NÉBIH vizsgálata után 25 pálinkaszakértő értékel majd kóstolás alapján, kiválasztva a kategóriagyőzteseket, majd azok közül az év legjobb pálinkáját.

Bebes István (Fidesz) Körmend polgármestere köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy az országos megmérettetésnek a Rába-parti város adhat otthont három napon át. Hozzátette: igyekeznek aktívan bekapcsolódni az eseményekbe, hiszen a pálinkaverseny ideje alatt a város több éttermében és cukrászdájában kínálnak majd jóféle minőségi pálinkákat, tartanak bemutatókat.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Komposztálhatunk télen is, ha betartjuk ezeket az alapvető szabályokat

2025. november 23. 09:10

A szerves hulladék „eltüntetésének” megfelelő módszere a komposztálás. Ezt mindenki a meleg időhöz köti, pedig télen sem kell lemondanunk róla.

5 gyógynövény, ami füstölve csodát tesz

2025. november 22. 07:10

Ezek a növények füstölve tisztítják a teret, segítik a relaxációt és bizonyítottan befolyásolják a hangulatot.

Ezeket a sütőtök recepteket kár lenne kihagyni!

2025. november 21. 14:10

Három olyan receptet gyűjtöttünk össze, amelyeket mi is szívesen teszünk el télire: egy élénk, édes-savanykás gyömbéres befőttet, egy napfényes aromájú lekvárt és egy karakteres chutney-t.

Éhségcsillapítás magyar alapanyagokkal – mi működik valójában?

2025. november 19. 07:10

A magyar konyha is bőven kínál olyan ételeket, amelyek hosszan csillapítják az éhséget, ha okosan választunk a hazai alapanyagok közül.

Brutális kárt okoznak az illegális pálinkafőzők

2019. október 16. 13:35

Csak idén közel tízezer liter gyümölcspárlatot és további nyolcezer liter, erre a célra elkészített cefrét foglalt le a Nemzeti Adó -, és Vámhivatal.

Ismét az otthoni pálinkafőzés adómentességéről egyeztettek az uniós pénzügyminiszterek

2019. november 9. 15:33

Az uniós országok többsége támogatja az új irányelv elfogadását, amely szerint egy háztartásban évente ötven liter gyümölcspárlatot lehetne előállítani jövedéki adó megfizetése nélkül.

Közösen fejleszti a pálinkaszektort a MATE és a Pálinka Nemzeti Tanács

2022. február 7. 12:15

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Pálinka Nemzeti Tanács együttműködési megállapodást kötött a pálinkaszektor fejlesztése, valamint a kapcsolódó oktatási, kutatási és szakpolitikai tevékenységek erősítése érdekében. Az egyik legfőbb cél a hungarikumnak számító pálinkákhoz fűződő magyar érdek fokozott érvényesítése.

Újra adómentes lehet a pálinkafőzés?

2019. szeptember 25. 09:37

A házi pálinka népszerűségét az adóhivatal adatai is alátámasztják: mind az otthoni főzőberendezésekben, mind a bérfőzdékben évről évre nő az előállított mennyiség.