Életmód, gasztronómia

Bemutatják az év legjobb pálinkáit

MTI

A pálinka nemcsak kiemelkedő minőségű ital, hanem igazi jelkép, hungarikum, amely egyszerre hordozza a magyar gazda föld iránti szeretetét, a hazai gyümölcsök zamatát és minőségét, és egyben a mestert is jellemzi, aki értő módon elkészítette - mondta az agrárminiszter hétfőn Körmenden, a kilencedik alkalommal megrendezett Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny megnyitóján.

Nagy István köszöntőjében úgy fogalmazott: a pálinka ismertségét a hungarikumok közé emelés szolgálta, de a minőségre is nagy hangsúlyt kell fektetni, ennek pedig egyik jelentős bástyája az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny, amelynek lényege a minőségi termékek kiválasztása, ezek népszerűsítése itthon és külföldön egyaránt.

Hozzáfűzte: a Vidékfejlesztési Programból 2021-2027 között komplex módon fejlesztik a teljes élelmiszeripart, minden tevékenység és minden vállalati méret számára biztosítanak lehetőséget, a felhívások tervezése során az ipar igényeit vették figyelembe.

A miniszter a versenyről szólva kiemelte, hogy az a termelőknek és a fogyasztóknak egyaránt szakmai visszajelzést adhat az aktuális pálinkakínálatról, trendekről.

Az elért eredmények, díjak a nagyközönséget tájékoztatják arról is, hogy melyek a piacon elérhető legjobb pálinkák

– mondta, hozzátéve: mindig az adott pálinka íz- és illat tisztasága, íz- és illat karaktere, valamint a harmóniája dönti el a versenyt.

Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke a verseny megnyitóján elmondta, hogy az idén 41 kereskedelmi főzde és forgalmazó együttesen 346 tétellel nevezett, amelyeket a NÉBIH vizsgálata után 25 pálinkaszakértő értékel majd kóstolás alapján, kiválasztva a kategóriagyőzteseket, majd azok közül az év legjobb pálinkáját.

Bebes István (Fidesz) Körmend polgármestere köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy az országos megmérettetésnek a Rába-parti város adhat otthont három napon át. Hozzátette: igyekeznek aktívan bekapcsolódni az eseményekbe, hiszen a pálinkaverseny ideje alatt a város több éttermében és cukrászdájában kínálnak majd jóféle minőségi pálinkákat, tartanak bemutatókat.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A Coca-Cola új ízzel rukkol elő

2025. január 29. 17:10

A Coca-Cola új üdítőszériája nosztalgikus ízen alapszik. A termék várhatóan egy évig lesz elérhető a polcokon.

A hét legjobb takarítási trükk

2025. január 27. 12:10

A #CleanTok-on takarítási tippeket osztanak meg az emberekkel. Vannak közöttük olyanok, amelyek mindannyiunk számára hasznosak lehetnek.

Sós borok, sós pálinkák a népi gyógyászatban

2025. január 26. 12:10

A „csodaszereket” jobbára gabonából, kukoricából, burgonyából, törkölyből készítették, majd sós vízzel dúsították.

Hogyan fogyasszuk a propoliszt?

2025. január 17. 07:10

A propolisz antibakteriális tulajdonságai csökkentik a szájüregi baktériumokat és segítenek megelőzni a fogínygyulladást, fogszuvasodást és fertőzéseket.

A pálinka nem játék! - Csak a kiváló minőség az elfogadható

2018. december 13. 04:36

Ez az írás a húszas éveinek elején járó Szőllősi Kristófról szól, aki, többek között, az ország legnagyobb pálinka- és párlatversenyén a Quintessence-n kategória győztes lett, és megmutatta, hogyan is lehet, illetve kellene ezt csinálni.

Uniós oltalmat kapott a „Nagykunsági birspálinka" is

2021. szeptember 2. 07:03

A „Nagykunsági birspálinka” nemzetközi viszonylatban is elismert termék, az exportértékesítés Romániától Kanadáig terjed.

Odafigyeléssel elkerülhető a baj! - Gondolatok a pálinkafőzés veszélyeiről

2018. november 17. 13:36

Az igazán jó minőségű párlat elkészítéséhez jó minőségű gyümölcs, megfelelő, biztonságos felszerelés és szakértelem szükséges. Az érdeklődők rengeteg fórumon elsajátíthatják a minőségi párlatfőzés részleteit.

Nem került le a polcokról a "gönci barackpálinka"

2018. október 15. 06:25

Nem került le a polcokról a "gönci barackpálinka" megnevezésű eredetvédett pálinkatermék.