Életmód, gasztronómia

Bodzavirág tésztabundában

Agrofórum Online

A legtöbben azért szedik le a bodza virágát, hogy frissítő bodzás limonádét vagy sűrű szörpöt főzzenek belőle – utóbbit leginkább télire. Igen ám, de megfeledkeznek egy különleges csemegéről, jelesül a palacsintatésztában kisütött, illatos virágokról, amelyek egyedülálló élményt nyújtanak annak is, aki már sokadszorra készíti el magának vagy a családjának.

A tésztabundában sült bodzavirág igazi hungarikum, amit mindenkinek érdemes legalább egyszer az életében kipróbálnia. Olcsó (kiváltképp, ha a kertünkben vagy a környékünkön vannak bodzabokrok), gyorsan elkészíthető, ízletes, különleges és vendéglátásra is kiválóan alkalmas. Nem kell hozzá más, csak egy-két csokornyi friss bodzavirág, lehetőleg olyan helyről, ahol tiszta a levegő.

A TikTok e heti topvideói között nem véletlenül tört az élre egy orosz felhasználó videója, amelyben lépésről lépésre megmutatja, miként készül el ez a finomság. Mi mellékelünk hozzá egy receptet is.

Bodzavirág tésztabundában

Hozzávalók:

  • frissen szedett bodzavirágok (kb. 10-15 db)
  • 1 csésze liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 tojás
  • 1/2 csésze tej vagy szénsavas ásványvíz
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

1. Leöblítjük a bodzavirágokat (célszerű nem poros út vagy autóút mellől szedni őket), majd hagyjuk őket lecsöpögni, és egy papírtörlőre tesszük őket, hogy megszáradjanak.

2. A tészta hozzávalóit turmixgépben homogénre keverjük, majd állni hagyjuk 15-20 percig.

3. Egy serpenyőben olajat hevítünk, benne megsütjük a tésztába mártogatott virágokat (szárral felfelé az edénybe helyezve). Elég, ha aranyszínűre pirul a virágokon a tészta, ez kb. 2-3 perc. Amikor elkészültek, a bundás virágokat papírtörlőre tesszük, hogy lecsepegjen róluk a felesleges olaj. Porcukorral megszórva (mint a fánkot), vaníliafagyival tálaljuk.


A tésztabundában sült bodzavirágokról készült videót itt lehet megnézni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Baj van a sütőtökkel, ezekre ügyeljen fogyasztás előtt

2025. október 7. 16:10

Az év során ritkán jut a tányérunkra az édes és laktató sült tökből, aminek azonban a hátrányait is érdemes mérlegelni.

Chia mag: a titok az egészséges szívért

2025. október 2. 07:10

A chia mag apró, mégis óriási erejű szuperélelmiszer, amely gazdag tápanyagaival támogathatja egészségünket.

4+1 gyógynövény, ami elűzi a téli depressziót

2025. szeptember 27. 11:10

A téli hónapok hosszú, sötét napjai gyakran rontják a hangulatot és csökkentik az energiaszintet, ezért érdemes természetes megoldásokhoz, például gyógynövényekhez nyúlni, amelyek segíthetnek a testi-lelki egyensúly fenntartásában.

Pálinkafesztivál Füzéren: ízek és hagyományok egy helyen

2025. szeptember 26. 13:10

A XVI. Füzéri Pálinkafesztivál nemcsak gasztronómiai élményt, hanem kulturális és közösségi ünnepet is kínál a látogatóknak.

Ízesített chili, ecetes gomba és tizenhatféle sör Baranyából (+VIDEÓ)

2019. augusztus 8. 04:45

Traktorok, mezőgazdasági munkagépek, sok látogató, és a Szentlőrinci Gazdanapok elengedhetetlen hozzávalói, a helyi, térségi termékek.

Zöldség Videó

Fekete kombájnok, piros traktorok a látványos gépshow-n

2020. szeptember 8. 15:32

A koronavírus miatt hiába maradt el a Szentlőrinci Gazdanapok nagy rendezvénye, a szokásos helyszínen azért idén is tartottak gépbemutatót a település határában.

Gépészet Videó

Hiányoznak a gépbemutatók? Akkor irány Szentlőrinc!

2020. augusztus 17. 20:16

A BMVK Alapítvány augusztus 18-án és 19-én megrendezi a Szentlőrinci Szántóföldi Gép- és Talajművelési bemutatót.

Szalmaborhoz töppesszünk szőlőt!

2020. november 5. 11:44

Milyen összefüggés van a klímaváltozás, a szőlőtermesztés, valamint a töppesztés eljárásával készült szalmaborok között? Vajon mit takar a ciprusi manna kifejezés? Kovács Barnabás, a Szent István Egyetem Georgikon Campusának munkatársa észak-olaszországi gyakorlati útja során egy speciális borkészítési módszerrel ismerkedett meg, amely bár Európa számos borvidékén évszázados tradícióval rendelkezik, hazai viszonylatban csak néhány pincészet alkalmazza.