22℃ 10℃
április 21. Konrád, Zelmira, Anzelm
Életmód, gasztronómia

Bodzavirág tésztabundában

Agrofórum Online

A legtöbben azért szedik le a bodza virágát, hogy frissítő bodzás limonádét vagy sűrű szörpöt főzzenek belőle – utóbbit leginkább télire. Igen ám, de megfeledkeznek egy különleges csemegéről, jelesül a palacsintatésztában kisütött, illatos virágokról, amelyek egyedülálló élményt nyújtanak annak is, aki már sokadszorra készíti el magának vagy a családjának.

A tésztabundában sült bodzavirág igazi hungarikum, amit mindenkinek érdemes legalább egyszer az életében kipróbálnia. Olcsó (kiváltképp, ha a kertünkben vagy a környékünkön vannak bodzabokrok), gyorsan elkészíthető, ízletes, különleges és vendéglátásra is kiválóan alkalmas. Nem kell hozzá más, csak egy-két csokornyi friss bodzavirág, lehetőleg olyan helyről, ahol tiszta a levegő.

A TikTok e heti topvideói között nem véletlenül tört az élre egy orosz felhasználó videója, amelyben lépésről lépésre megmutatja, miként készül el ez a finomság. Mi mellékelünk hozzá egy receptet is.

Bodzavirág tésztabundában

Hozzávalók:

  • frissen szedett bodzavirágok (kb. 10-15 db)
  • 1 csésze liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 tojás
  • 1/2 csésze tej vagy szénsavas ásványvíz
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

1. Leöblítjük a bodzavirágokat (célszerű nem poros út vagy autóút mellől szedni őket), majd hagyjuk őket lecsöpögni, és egy papírtörlőre tesszük őket, hogy megszáradjanak.

2. A tészta hozzávalóit turmixgépben homogénre keverjük, majd állni hagyjuk 15-20 percig.

3. Egy serpenyőben olajat hevítünk, benne megsütjük a tésztába mártogatott virágokat (szárral felfelé az edénybe helyezve). Elég, ha aranyszínűre pirul a virágokon a tészta, ez kb. 2-3 perc. Amikor elkészültek, a bundás virágokat papírtörlőre tesszük, hogy lecsepegjen róluk a felesleges olaj. Porcukorral megszórva (mint a fánkot), vaníliafagyival tálaljuk.


A tésztabundában sült bodzavirágokról készült videót itt lehet megnézni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Hiányoznak a gépbemutatók? Akkor irány Szentlőrinc!

2020. augusztus 17. 20:16

A BMVK Alapítvány augusztus 18-án és 19-én megrendezi a Szentlőrinci Szántóföldi Gép- és Talajművelési bemutatót.

Fontos a mezőgazdaság fejlesztése

2019. augusztus 3. 09:33

A mezőgazdaságban új kihívásoknak kell megfelelnie minden Kárpát-medencei gazdának.

Traktorok, helyi termékek és gazdászcsemeték - Képek a Szentlőrinci Gazdanapokról

2019. augusztus 3. 11:32

A Szentlőrinci Gazdanapok ezúttal is számos szakmai és közönségprogramnak ad helyet, többek között mezőgazdasági gépbemutatónak, véradásnak, a Nemzeti Vágta regionális fordulójának, fajtabemutatóknak és vadétel kóstolónak.

Agrárközélet Képgaléria

Szalmaborhoz töppesszünk szőlőt!

2020. november 5. 11:44

Milyen összefüggés van a klímaváltozás, a szőlőtermesztés, valamint a töppesztés eljárásával készült szalmaborok között? Vajon mit takar a ciprusi manna kifejezés? Kovács Barnabás, a Szent István Egyetem Georgikon Campusának munkatársa észak-olaszországi gyakorlati útja során egy speciális borkészítési módszerrel ismerkedett meg, amely bár Európa számos borvidékén évszázados tradícióval rendelkezik, hazai viszonylatban csak néhány pincészet alkalmazza.