Életmód, gasztronómia

Egyre több a mesterséges tej az élelmiszerekben

Agrofórum Online

A vállalatok világszerte dolgoznak azon, hogy nagy mennyiségben állítsanak elő olyan mesterséges tejet, amely rendkívül hasonlít a tehéntejhez. A laboratóriumban előállítható terméknek környezetbarátnak és olcsónak kell lennie. Az első eredmények már megjelentek az USA-ban. Németországban az allgäui Hochland tejüzem is érintett, de mit jelent ez a német tejtermelők számára?

Új trend indult el az USA-ban: tehéntej a laboratóriumból, méghozzá tehén nélkül. A tőgy helyett egy rozsdamentes tartályból folyik ki az „úgynevezett” tej. Az első sejttejfehérjékből készült termékek már megjelentek az amerikai piacon. A gyártók nagy reményeket fűznek ehhez a termékhez, amelyet mesterséges tejnek lehet nevezni.

A laboratóriumból származó tejtermékeknek nemcsak az igazi tehéntej-termékek ízét kell felidéznie, hanem környezetbarátabbnak és hamarosan olcsóbbnak is kell lennie, mint a gazdaságokból származó tejtermékeknek. A mesterséges tej valódi versenyképes termékké válhat a tejtermelők számára a jövőben.

A mesterséges tehéntej előállításának technológiáját precíziós fermentációnak nevezik. „Itt pontosan egyetlen terméket gyártunk. Például tejfehérje, tejsavófehérje vagy kazein” – mondja Grzegorz Kubik a német agrarheute mezőgazdasági szakportálnak. A tejfehérjék laboratóriumi előállításához mikroorganizmusokra van szükség. Ilyenek például az élesztőgombák vagy baktériumok. „Az a szép, hogy a mikroorganizmusok maguktól szaporodnak” – tette hozzá Grzegorz Kubik. Csak néhány élesztősejtre vagy baktériumra van szükség ahhoz, hogy sok tejfehérjét hozzon létre. „Technológiailag annyira fejlettek vagyunk, hogy a tehén tejfehérjéket kódoló génjeit laboratóriumban szintetikusan elő tudjuk állítani.”

A mikroorganizmusok szaporodása érdekében cukorral, vitaminokkal, vízzel és sóval látják el őket. A folyamat nagy acél üstökben zajlik. „Fontos, hogy a mikroorganizmusok jól érezzék magukat, ami 30-40 °C-on gyakran előfordul” – hangoztatta. „Néhány nap elteltével a tejfehérje begyűjthető, megtisztítható és porrá szárítható.”

A szárítás a fehérjék tárolási stabilitását és szállítását is megkönnyíti. „A szárított tejfehérjéket fel lehet dolgozni – például tejet, joghurtot és sajtot készítenek belőle. A laboratóriumi tej előnye az alacsony vízfogyasztás. „Az első becslések azt feltételezik, hogy a mikroorganizmusok akár 90 százalék vizet takaríthatnak meg a hagyományos tejtermeléshez képest.”

Kialakulóban van a mesterséges tejtermékek piaca (fotó: instagram.com/perfectdayfoods)

A mesterséges tejtermékek piaca még csak most alakul ki. Az USA-ban azonban már forgalomba kerültek az első, laboratóriumból származó fehérjét tartalmazó tejtermékek. A kaliforniai Berkeleyből induló Perfect Day több mint 5000 amerikai szupermarketben árul fagylaltot, tejet, krémsajtot, csokoládét és sejttejfehérjéket tartalmazó fehérjeturmixokat.

A Mars tavaly nyáron dobta piacra a Perfect Day első tejfehérje-csokoládéját, „CO2CAO” néven. A Nestlé Cowabunga márkájú tejitalokat árul San Franciscóban, Perfect Day fehérjékkel. A General Mills pedig 2023 januárjában piacra dobta a Remilk sejttejfehérjéket tartalmazó krémsajtcsaládját. A start-up jelenleg a világ legnagyobb precíziós fermentációs üzemét építi mintegy 70 000 négyzetméteren a dániai Kalundborgban.

Az allgäui Hochland tejüzem is laboratóriumi tejbe fektet be. „A Hochland korai szakaszban ismeri meg ennek a technológiának az élelmiszerfejlesztési lehetőségeit” – mondja Hubert Staub, a cég vezérigazgatója. „Ezzel az új alapanyaggal egy külön termékcsalád érdekes kiegészítője lehet klasszikus sajtkínálatunknak a jövőben.”

„Becsléseink szerint 2025 előtt nem lesznek piacképes termékek Németországban” – mondta Hubert Staub. A tejtermelőknek figyelniük kell, ugyanis a laboratóriumi tej valós versenytárs termékké válhat a szakértők szerint.

A precíziós erjesztés sem jelenti azt, hogy Németországban ne legyen többé mezőgazdaság. „Valójában a technológia új lehetőségeket kínál számunkra, hogy hatékonyabban dolgozhassunk a rendelkezésünkre álló termőfölddel” – mutatott rá Kubik, aki biotechnológus. A precíziós erjesztéshez cukorra van szükség, a cukor pedig kukorica- és cukornádnövényekből származik.

A Hochland azt feltételezi, hogy a valódi tej és tejtermékek iránti kereslet a jövőben is nagy lesz.

Kiemelt kép: instagram.com/perfectdayfoods

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért csökken a vegánok száma? Most minden kiderül!

2025. augusztus 3. 11:10

Sok fogyasztó elbizonytalanodott a vegán étrend hatékonyságában: egészségi, gazdasági és ízélménybeli okokból térnek vissza húsos ételekhez.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Megkezdődik az EU-USA vámháború?

2019. október 3. 08:47

A WTO döntésének kézhez vétele után az amerikai kormányzat "azonnali hatállyal" vezet be megemelt vámtarifákat európai gyártású repülőgépekre és helikopterekre, továbbá olyan fogyasztási cikkekre, mint például sajtok vagy borok.

Pattogatni való kukorica: nem csak finom, de jó üzlet is

2020. január 7. 11:47

A Győr melletti Kránicz tanya a székhelye annak az a Agrogenius Kft-nek, amelyet Kránicz Tamás és Krániczné Mayer Erika alapított tizenöt évvel ezelőtt. A cég mára már nemcsak európai, hanem ázsiai exportra is termel, illetve szerződött partnereikkel termeltet pattogatni való kukoricát. Mindezt olyan sikerrel teszik, hogy szinte már nem is tudják a rendeléseket kielégíteni, további beszállítókra lenne szükségük… Krániczné Mayer Erikával, a cég vezetőjével beszélgettünk.

Neurális hálózatok a gyomirtás szolgálatában

2019. április 27. 07:17

Az elsodródásmentes és gyomspecifikus eljárással minimalizálhatók a környezetre nehezedő káros hatások, csökkenthető a herbicidhasználat, ezáltal mérséklődik az élelmiszerláncba bejutó növényvédőszer-maradékok és metabolitok mennyisége.

Az ünnepi hangulat közben új helyzet alakult ki

2020. január 4. 10:17

Összességében az látható, hogy az év végi gazdaság-politikai események pozitív hatását erősíthetik a fundamentális tényezők is, melyek közül a legnagyobb bizonytalanság a kukorica árának emelkedésében lehet, bár ma az amerikai elemzők még a kukorica jegyzésénél is a vételt ajánlják.